Dieta Dukana niebezpieczna dla zdrowia?

W pogoni za doskonałą sylwetką, chętnie decydujemy się na zastosowanie coraz to nowszych i - przynajmniej w teorii - skuteczniejszych diet. Nie bacząc na zdrowie wyrzucamy z jadłospisu wiele produktów, ograniczając spożycie kalorii do granic możliwości.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Przynajmniej co kilka miesięcy pojawiają się nowe doniesienia o kolejnej diecie cud, gwarantującej spadek wagi. Swoje pięć minut miała już dieta Kwaśniewskiego, hollywoodzka, tysiąca kalorii czy też kapuściana. Obecnie największym powodzeniem cieszy się dieta Dukana, która podobno pozwala nie tylko szybko zrzucić zbędne kilogramy, ale również na długo zachować szczupłą sylwetkę i - co najważniejsze - nie stracić przy tym zdrowia. Ile w tym prawdy? Co na ten temat sądzą specjaliści?

Dieta Dukana, inaczej zwana proteinową, polega na ograniczeniu spożywania tłuszczy i węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu ilości jedzonych białek. Dieta składa się z kilku etapów. W pierwszej fazie, tzw. uderzeniowej (w trakcie jej trwania traci się najwięcej kilogramów) dozwolone jest spożywanie wyłącznie produktów wysokobiałkowych.

W kolejnych etapach stopniowo wprowadza się warzywa i owoce, a także ograniczoną ilość węglowodanów. W ostatniej, czwartej fazie diety Dukana, przechodzi się już do normalnego odżywiania, niemniej zalecane jest, by przez jeden dzień w tygodniu, np. w czwartek, spożywać wyłącznie produkty białkowe.

Tymczasem dietetycy przestrzegają - dieta Dukana jest modna, ale nie można uznać jej za zdrową. - Nie jest prawidłowo zrównoważona, a to główny błąd w czasie procesu odchudzania, a także w codziennym odżywianiu - tłumaczy Paulina Kłodzińska, dietetyk.

Zdaniem dietetyczki dieta oparta w większości na jednym składniku (w tym wypadku jest to białko) nie dostarcza naszemu organizmowi węglowodanów i niezbędnych tłuszczy. - Z dostępnej mi literatury wynika, że ilość białka proponowana w czasie diety, może być wręcz toksyczna dla organizmu. Nadmiar mocznika, amoniaku i ciała ketonowe to główne produkty przemiany białek, które są dużym obciążeniem dla nerek - tłumaczy Paulina Kłodzińska.

Tymczasem dietetyk Elżbieta Duda-Gmurczyk, w serwisie Kobiecyporadnik.pl zwraca uwagę, że najczęściej popełnianym błędem przez osoby stosujące tę dietę jest zbyt długie stosowanie pierwszej fazy. - Takie postępowanie może przyczynić się do powstawania niedoboru witamin i minerałów w organizmie, jak również zaszkodzić zdrowiu nerek i wątroby - tłumaczy Elżbieta Duda-Gmurczyk.

Dietetycy zgodnie przyznają, że zdrowa dieta i zasady prawidłowego odżywiania są dużo mniej skomplikowane i nie niosą za sobą ryzyka pogorszenia stanu zdrowia.

Zaphod

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości