Dieta dla urody. Co jeść, aby cieszyć się pięknym wyglądem

Niektórzy nie lubią słowa "dieta". A inni wprost go nadużywają, odmieniając przez wszystkie przypadki i opowiadając o swojej nowej lub kolejnej diecie. Prawda jest taka, że wszyscy na jakiejś diecie jesteśmy, choć czasem nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Uciec więc od tego słowa się nie da. Warto jednak odżywiać się właściwie, ponieważ pomagamy wtedy nie tylko zdrowiu, ale też urodzie.

Zdrowa i ładna skóra potrzebuje witamin
Źródło zdjęć: © 123RF

Kondycja organizmu zależy od sposobu odżywiania, a nasz stan zdrowia odzwierciedlają włosy, paznokcie i skóra. A więc dbając o właściwe codzienne posiłki, pomagamy naszej urodzie. Dlatego każdy posiłek powinien składać się z odpowiednich składników odżywczych i substancji czynnych, takich jak woda, węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy, błonnik oraz makro i mikroelementy.

Młoda skóra

Zdrowa i ładna skóra potrzebuje witamin. Witamina A odżywia zewnętrzne warstwy skóry i usuwa wolne rodniki. Znajdziemy ją w jajkach, marchwi, burakach, brokułach, dyni, jarmużu, słodkich ziemniakach i wątrobie zwierząt.

Beta karoten zapewnia młody wygląd i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Jest bardzo cenny latem, ponieważ nadaje skórze ładny kolor, pozwala utrwalić opaleniznę i zmniejsza ryzyko oparzeń i przebarwień posłonecznych. Najcenniejszym jego źródłem są marchew, pomarańczowe, czerwone i żółte warzywa i owoce - pomidory, papryka, dynia, pomarańcze.

Zobacz też: Wypadanie włosów a dieta

Również witamina E pomaga opóźniać starzenie się skóry. Znajdziemy ją w olejach tłoczonych na zimno, maśle, kiełkach, pestkach dyni i słonecznika. Podobnie witamina C i potas doskonale wpływają na dobry stan skóry, a ich najlepszym źródłem są pomidory. Z kolei ocet jabłkowy i czosnek pomagają odbudowywać tkanki skóry, ponieważ są bogate w substancje aktywne i przeciwutleniacze.

Piękne włosy

Na zdrowie naszych włosów wpływa wiele różnych czynników. Szkodzi im promieniowanie, spaliny i zanieczyszczone środowisko, czyli życie w dużych miastach. Dodatkowo niedobór witamin i składników odżywczych mogą powodować wypadanie, przetłuszczanie się lub przesuszanie włosów. Jeżeli chcemy je wzmacniać, powinniśmy dostarczać im białko. Znajdziemy je w chudym czerwonym mięsie, drobiu, produktach mlecznych, roślinach strączkowych i cytrusach.

Stan włosów poprawimy, jedząc też produkty bogate w kwasy omega 3. Znajdziemy je w rybach, olejach i orzechach. Dzięki nim włosy zyskują połysk i są lśniące. Negatywnie na stan włosów wpływają natomiast ostre przyprawy, słodycze i alkohol, spożywane w nadmiernych ilościach.

Niestety duża ilość węglowodanów w naszej diecie również nie sprzyja dobrej kondycji naszych kosmyków i skóry głowy - przetłuszczają się, tworzy się łupież i zaburza się praca mieszków włosowych.

Jeżeli chodzi o kolor włosów, to zależy on od czynników dziedzicznych, barwnika i klimatu. Długie przebywanie na słońcu prowadzi do odbarwiania się włosów. Jest to szkodliwe działanie promieni UV, które niszczą je. Chrońmy więc nasze włosy, osłaniając je przed nadmiernym działaniem słońca.

Zdrowe paznokcie

Co jeść, aby nasze paznokcie były mocne, piękne i zdrowe? Należy dostarczać im żelazo, jod, selen, cynk, magnez, krzem i kobalt, witaminy z grupy B i witaminę C. Dlatego dieta dla paznokci powinna być zróżnicowana i bogata w warzywa i owoce. Powinniśmy też jeść cztery posiłki w ciągu dnia w mniej więcej równych odstępach czasu.

Sięgajmy po pełnoziarniste pieczywo, jaja, nasiona strączkowe, chude mięso. Krzem dostarczymy, spożywając pietruszkę, buraki, produkty zbożowe i pijąc wody mineralne.

Dla dobrej kondycji paznokci ważna jest ich elastyczność, za którą odpowiada miedź. Znajdziemy ją w suszonych owocach i pestkach słonecznika. Z kolei żelazo znajduje się w podrobach, czerwonym mięsie i szpinaku.

Bardzo istotną rolę odgrywa witamina C, która pozwala prawidłowo przyswajać żelazo i chroni paznokcie przed chorobami. A chore paznokcie to efekt niedożywienia i braku odpowiednich składników pokarmowych. Aby tego uniknąć, włączmy do codziennej diety ryby, świeże warzywa i owoce, produkty mleczne i zbożowe oraz chude czerwone i drobiowe mięso. Unikajmy używek - alkoholu, papierosów, kawy i mocnej herbaty. Tak samo tłuszczów i cukru.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce