Deska do krojenia to źródło zarazków. 5 domowych trików jak się ich pozbyć
Woda i ocet
Deska do krojenia to podstawowe narzędzie w kuchni. Kroimy na niej chleb, rybę, warzywa. Po jakimś czasie na jej powierzchni pozostają brzydkie zapachy i staje się ona źródłem bakterii. Jak zadbać o czystość kuchennej deski do krojenia?
Dodaj do wody trochę octu. Namocz deski na noc w roztworze. Dzięki temu sposobowi zdezynfekujesz deskę i pozbędziesz się przebarwień.
Cytryna
Nacieraj deskę sokiem z cytryny lub plasterkiem. Potem opłucz ją wodą. W ten sposób pozbędziesz się brzydkiego zapachu.
Soda, sól i gorąca woda
Od czasu do czasu wysmaruj deskę pastą zrobioną z łyżki sody oczyszczonej, łyżki soli i wody. Potem porządnie opłucz ją bardzo gorącą wodą.
Sól
Staraj się co kilka dni posypać deskę solą i zostawić na noc. Następnego dnia porządnie umyj deskę.
Olej i sól
Wymieszaj olej z solą. Roztór nakładaj na deskę, wcierając ją szczególnie w te miejsca, gdzie deska jest porysowana. Następnie zmyj dokładnie gorącą wodą.