Deser truskawkowo-waniliowy z nasionami chia
Truskawki w lekkim puddingu to propozycja na niskokaloryczny i pyszny deser. Przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy i wyjątkowy smak są tego warte.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki na krem waniliowy:
- 2 puszki mleka kokosowego o min. 80 proc. zawartości kokosa
- 2 płaskie łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego bio
- ½ łyżeczki zmielonej laski wanilii
Składniki na pudding czekoladowy z nasionami chia:
- ¾ szklanki dowolnie wybranego roślinnego mleka (im słodsze, tym lepsze – tu mleko migdałowe)
- 2 czubate łyżki surowego, niesłodzonego kakao
- 2 czubate łyżki nasion chia
- 1 łyżka cukru kokosowego
Składniki
Do dekoracji: kilka truskawek
Przepis
Mleko kokosowe wkładamy na noc do lodówki. Przygotowujemy pudding z nasion chia, miksując mleko roślinne z cukrem i z surowym kakao. Powinien powstać z tego napój o rzadkiej konsystencji. Do niego wsypujemy nasiona i na kilka godzin odstawiamy, od czasu do czasu mieszając.
Przepis
Z puszek z mlekiem kokosowym wyjmujemy białą, stałą część. Do kilku łyżek wody pozostałej z mleka wsypujemy oba cukry wraz z wanilią i ucieramy blenderem, aż się całkiem rozpuszczą. Wodę możemy też podgrzać (nie gotować!) i w niej rozpuścić cukier, potem dodać wanilię i poczekać, aż całość wystygnie.
Przepis
Rozpuszczony cukier i wanilię miksujemy dokładnie z mlekiem kokosowym, aż powstanie gładki, aksamitny krem. Truskawki kroimy w jak najcieńsze plastry. Na dno obu szklanek lub pucharków wkładamy po parę łyżeczek puddingu z nasion chia. Ścianki naczynia dokładnie wyklejamy plastrami truskawek – muszą ściśle przylegać do krawędzi szkła, przytrzymując się na własnym soku. Oczywiście nie musimy robić tak skomplikowanej dekoracji – w prostszej wersji truskawki można pokroić (albo zmiksować) i wymieszać z kremem waniliowym.
Przepis
Ostrożnie napełniamy szklanki kremem, dokładamy puddingu i dekorujemy wierzch deseru w ulubiony sposób. Można dodać np. resztkę kremu waniliowego i świeże truskawki oraz posypkę z mielonego cynamonu i kakao.