Trwa ładowanie...
d4bmmpx
11-06-2017 08:52

Deser truskawkowo-waniliowy z nasionami chia

Przepis

Truskawki w lekkim puddingu to propozycja na niskokaloryczny i pyszny deser. Przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy i wyjątkowy smak są tego warte.

d4bmmpx
4.4
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
moja hormonia życia
Źródło: moja hormonia życia
Składniki

Składniki na krem waniliowy:

  • 2 puszki mleka kokosowego o min. 80 proc. zawartości kokosa
  • 2 płaskie łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego bio
  • ½ łyżeczki zmielonej laski wanilii

Składniki na pudding czekoladowy z nasionami chia:

  • ¾ szklanki dowolnie wybranego roślinnego mleka (im słodsze, tym lepsze – tu mleko migdałowe)
  • 2 czubate łyżki surowego, niesłodzonego kakao
  • 2 czubate łyżki nasion chia
  • 1 łyżka cukru kokosowego

Do dekoracji: kilka truskawek

Przepis

Mleko kokosowe wkładamy na noc do lodówki. Przygotowujemy pudding z nasion chia, miksując mleko roślinne z cukrem i z surowym kakao. Powinien powstać z tego napój o rzadkiej konsystencji. Do niego wsypujemy nasiona i na kilka godzin odstawiamy, od czasu do czasu mieszając.

Z puszek z mlekiem kokosowym wyjmujemy białą, stałą część. Do kilku łyżek wody pozostałej z mleka wsypujemy oba cukry wraz z wanilią i ucieramy blenderem, aż się całkiem rozpuszczą. Wodę możemy też podgrzać (nie gotować!) i w niej rozpuścić cukier, potem dodać wanilię i poczekać, aż całość wystygnie.

Rozpuszczony cukier i wanilię miksujemy dokładnie z mlekiem kokosowym, aż powstanie gładki, aksamitny krem. Truskawki kroimy w jak najcieńsze plastry. Na dno obu szklanek lub pucharków wkładamy po parę łyżeczek puddingu z nasion chia. Ścianki naczynia dokładnie wyklejamy plastrami truskawek – muszą ściśle przylegać do krawędzi szkła, przytrzymując się na własnym soku. Oczywiście nie musimy robić tak skomplikowanej dekoracji – w prostszej wersji truskawki można pokroić (albo zmiksować) i wymieszać z kremem waniliowym.

Ostrożnie napełniamy szklanki kremem, dokładamy puddingu i dekorujemy wierzch deseru w ulubiony sposób. Można dodać np. resztkę kremu waniliowego i świeże truskawki oraz posypkę z mielonego cynamonu i kakao.

   mojaharmoniażycia
Źródło: mojaharmoniażycia
Deser truskawkowo-waniliowy z nasionami chia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4bmmpx
d4bmmpx
d4bmmpx
d4bmmpx
Więcej tematów
d4bmmpx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj