Danie Główne: pierogi z morelami

''Ze smaków lata trzeba korzystać garściami! Jak to jest, że najpierw z utęsknieniem wyczekujemy cieplejszych dni, a kiedy one w końcu nadejdą, to tak szybko mijają?'' - czytamy na blogu PrzepisyTradycyjne.pl

Danie Główne: pierogi z morelamiDanie Główne: pierogi z morelami
oprac. Alicja Jasińska

Składniki

Składniki:

Składniki

  • Opcjonalnie do podania: masło rozpuszczone z cynamonem i cukrem
  • Szczypta soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 450 g moreli
  • 500 g mąki pszennej typu 500

Przepis

Przygotowanie:

Przepis

Morele umyj, osusz, przetnij i wyjmij pestkę. Przełóż je na patelnię, posyp dwiema łyżeczkami cukru i smaż na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Mieszaj drewnianą łopatką.
Przygotuj ciasto na pierogi: w ciepłej wodzie rozpuść szczyptę soli i zalej tą wodą przesianą mąkę. Na początku możesz łączyć składniki za pomocą szpatułki, ale z czasem zacznij wyrabiać je rękoma. Im mocniej i dłużej wyrabiasz ciasto, tym bardziej będzie ono elastyczne i miękkie. Odetnij kawałek ciasta, pozostałą część zostaw pod przykryciem, i rozwałkuj odrobinę grubiej niż zazwyczaj.
Ostudzone morele wykładaj na wykrojone szklanką placuszki i łącz ze sobą brzegi.
Pierogi z morelami możesz zamrozić: ułóż je na drewnianej lub plastikowej deseczce, wcześniej oprószonej lekko mąką i wstaw do zamrażalnika. Jak się porządnie zamrożą to możesz włożyć je do plastikowego woreczka, najlepiej zamykanego strunowo.
Pierogi z morelami możesz też od razu ugotować: wrzuć je do wrzątku, mieszaj tylko drewnianą łyżką i jak wypłyną potrzymaj je ok. 1 minuty i wyciągaj za pomocą cedzakowej łyżki. Pierogi z morelami lubię podawać z masłem cynamonowym: rozpuszczam łyżeczkę masła, dodaję szczyptę cynamonu i cukru i rozprowadzam to na pierogach.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie