7 pomysłów na dania z jajkami

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

/ 8Nie tylko jajecznica

Obraz
© Pixabay.com

W czasie Wielkanocy zazwyczaj spożywamy jajka zatopione w barszczu albo nafaszerowane rozmaitymi smakołykami. A może warto poeksperymentować i spróbować wyczarować z nich coś mniej znanego? Oto kilka dość prostych pomysłów na ciekawe wykorzystanie tego popularnego produktu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Jajko sadzone z awokado i wędzonym łososiem

Obraz
© Pixabay.com

Przysmak, który świetnie sprawdzi się zarówno podczas wielkanocnego śniadania, jak i świątecznego obiadu. Aztekowie nieprzypadkowo nazywali awokado "masłem Boga" – miąższ o tłustej konsystencji warto wykorzystać do przygotowania pysznej pasty, wystarczy rozgnieść go widelcem, dodać posiekany lub starty na tarce ząbek czosnku i trochę soku z limonki. Masę rozsmarowujemy na talerzu i wykładamy na nią trochę posiekanego łososia. Na koniec przykrywamy całość świeżo usmażonym jajkiem sadzonym.

/ 8Sałatka nicejska z konfitowanym żółtkiem

Obraz
© unsplash.com

Czy może być coś pyszniejszego od chrupiącego z zewnątrz i kremowego w środku żółtka? By przygotować je w wersji confit należy najpierw starannie oddzielić od białka. Następnie do małego naczynia, najlepiej żaroodpornej kokilki, wlewamy olej i delikatnie przekładamy żółtko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 65-70 stopni i pieczemy około 45-50 minut. Tak przetworzone żółtko będzie wspaniałym zwieńczeniem sałatki nicejskiej, przygotowanej z tuńczyka (z puszki lub grillowanego), czerwonej cebuli, zielonej fasolki, czarnych oliwek, anchois oraz kaparów.

/ 8Jajka po benedyktyńsku

Obraz
© 123RF

Klasyka, która na pewno zachwyci gości podczas świątecznego śniadania i nie tylko. Przygotowanie tego specjału wymaga jednak trochę czasu oraz pracy. Po pierwsze należy przyrządzić jajko w koszulce. Gotujemy w garnku litr wody i zakwaszamy ją octem lub sokiem z cytryny (około 2 łyżkami). Jajko (powinno mieć temperaturę pokojową) wbijamy ostrożnie do małej miseczki, wrzącą wodę mieszamy, by uzyskać wir, w środek którego wlewamy jajko, przestajemy mieszać i gotujemy jajko przez 3 minuty, a następnie wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym.

W międzyczasie należy też przygotować sos holenderski – 4 żółtka ubijamy na parze z łyżką soku z cytryny, dodając powoli 100 g rozpuszczonego, gorącego masła, doprawiając szczyptą soli i białego pieprzu.

Na grzankę z chleba czy bułki nakładamy plasterek podsmażonej szynki lub bekonu, na to ostrożne jajko w koszulce i całość polewamy sosem holenderskim. Na koniec posypujemy kanapkę szczypiorkiem i odrobiną pieprzu kajeńskiego.

/ 8Jajko w awokado

Obraz
© iStock.com

Jeszcze jeden pomysł na połączenia mocy jajka i potężnych walorów odżywczych awokado uznawanego za jeden z najzdrowszych darów natury. To propozycja Anny Lewandowskiej. Słynna trenerka radzi, by obrać dojrzałe awokado, przekroić na pół, wyjąć pestkę, a w jej miejsce wbić jajka. Później pozostaje już tylko zapiec smakołyk przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

/ 8Kanapka marokańska

Obraz
© Shutterstock.com

Jajko w koszulce, zwane też poszetowym, w którym białko jest idealnie ścięte, zaś żółtko pozostaje płynne, to świetny dodatek do różnych dań. Na wielkanocne śniadanie możemy podać je na kanapce w stylu marokańskim. Zadanie jest bardzo proste. Pieczywo smarujemy hummusem (bardzo popularna w krajach arabskich pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku, oliwy oraz soku z cytryny), nakładamy jajko w koszulce, dodajemy gałązkę świeżej mięty i posypujemy zatarem, czyli mieszkanką przypraw: tymianku, prażonego sezamu i sumaku.

/ 8Kotlet z jajek

Obraz
© 123RF

Potrawa bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Wystarczy posiekać ugotowane na twardo jajka, a później zmieszać je z podsmażoną cebulą, natką pietruszki i szczypiorkiem oraz ewentualnie startym żółtym serem. Na koniec dodajemy surowe jajko, które zapewni odpowiednią konsystencję. Po uformowaniu kotlecików, obtaczamy je w tartej bułce lub otrębach i smażymy na złoty kolor. Zdaniem smakoszy najlepiej smakują z odrobiną śmietany.

/ 8Jajka po chińsku

Obraz
© 123RF

Propozycja dla miłośników egzotycznych smaków. 6 jajek gotujemy w odkrytym naczyniu przez pół godziny. Później studzimy je w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Do naczynia z wodą (2 litry) wsypujemy po łyżeczce soli i listków herbaty, a także kawałek suszonej skórki z mandarynek. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wkładamy jajka. Gotujemy je pod przykryciem przez 2 godziny na najmniejszym ogniu, po czym wyjmujemy łyżką cedzakową, kroimy na połówki, każdą układamy na gorącej, zrumienionej na maśle grzance z chleba tostowego.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum