Czym się zajadają Czesi? 5 przysmaków czeskiej kuchni

Czesi to nasi bliscy sąsiedzi i chociaż na przestrzeni dziejów, wpływy kulinarne naszych krajów wzajemnie się przenikały, to kuchnia czeska nadal może być dla nas nieoczekiwanym odkryciem i inspiracją.

Czeska kuchniaCzeska kuchnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Knedliczki czeskie z gulaszem

Oczywiście najbardziej charakterystycznym daniem są knedliczki czeskie z gulaszem. To obowiązkowa pozycja na liście czeskich potraw. Knedle robione są z mleka, mąki, jaj i drożdży. Istotną zasadą jest dwukrotne wyrabianie ciasta. Ważną rolę spełnia tu także gęsty sos mięsny, do którego wykorzystuje się mięso wieprzowe, czasem nawet dziczyznę. Tradycyjnym dodatkiem jest kapusta zasmażana ze smalcem, cebulką i kminkiem.

Morawski kapuśniak

Następną słynną czeską potrawą jest zupa z kapusty, czyli morawski kapuśniak. Od innych kapuśniaków wyróżnia go dodatek w postaci kwaśnej śmietany, nadającej zupie wyjątkowego oryginalnego posmaku. Jest to danie, które pierwotnie spożywali czescy drwale w trakcie wyrębów lasów, dlatego dodawano do niej konkretne pożywne składniki: kiełbasę, ziemniaki, paprykę, zasmażkę.

Ser smażony czeski

Pochodzi jeszcze z czasów Czechosłowacji i do dziś jest popularny w obu państwach. To bardzo łatwe w wykonaniu danie: wystarczy kawałek sera obtoczyć w tartej bułce a następnie usmażyć w głębokim oleju. W ten sposób panierowana jest gouda, edam lub ementaler. Smażony ser z reguły serwowany jest z frytkami, surówką i sosem tatarskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Najlepsze czeskie słodycze

Pamiętajmy, że kuchnia czeska to nie tylko tłuste dania mięsne, mączne, czy sycące zupy. Czesi uwielbiają również słodycze. Przyrządzają fantastyczne naleśniki na słodko. Znajdziemy u nich również niewiarygodnie aromatyczne pierniki. W większych miastach na głównym rynku sprzedawane są niezwykle smaczne wafle przekładane czekoladą, karmelem a nawet orzechami.

Natomiast w Pradze w wielu miejscach unosi się cudowny, kuszący, słodki zapach dochodzący z budek z Trdelnikami tj. kołaczami z ciasta drożdżowego, które sprzedawcy wedle naszego życzenia obficie posypują cukrem bądź cynamonem, a środek nadziewają owocami lub bitą śmietaną.

Czeskie przekąski

Czechy to także kraj słynący z produkcji piwa. Dlatego też bardzo popularnie są tu wszelkie przekąski i zagryzki, umilające spożywanie alkoholu. Najbardziej smakowite to:

  • Utopence - czyli przekąska serwowana w słoikach w zalewie octowej. To małe kiełbaski wieprzowe z kawałkami słoniny, nadziane piklami.
  • Hermelin – czyli marynowany ser, miękki z białą pleśnią (przypomina francuski camembert). Marynowany z cebulką, zalany aromatyczną ziołową zalewą. Najlepszy jest dopiero na czwarty dzień, kiedy przeleży już swoje w zalewie.
Smażony ser
Smazony ser © Adobe Stock | Iakov Filimonov

Na zakończenie nie sposób nie wspomnieć również o czeskim alkoholu

Czesi słyną z wszelakich trunków alkoholowych. Spędzają wiele czasu w gospodach i pubach, pijąc litry, często własnoręcznie wykonanych piw. Co ciekawe, w Czechach jest wiele rodzajów tego trunku (powyżej 200 o różnych nutach smakowych). Do grona najpopularniejszych na świecie piw czeskich należą: Budweiser, Kozel, Staropramen no i oczywiście Pilsner Urquell.

Najmocniejszym alkoholem jest tu absynt. Trunek posiada aż 70 proc. alkoholu. W dawnych czasach mówiono, że dzięki ziołowym dodatkom ma działanie halucynogenne. Obecnie absynt kupimy w sklepach z pamiątkami (o zdecydowanie delikatniejszym jednak składzie).

Morawskie wina, to kolejny trunek, o którym należy powiedzieć. Liczne winnice, po których warto zorganizować sobie wycieczkę, możemy odnaleźć właśnie na pięknych Morawach.

Czeskie alkohole to również rumy i likiery (najbardziej popularna jest Brozkova).

No i ciekawostką są tu są różnego rodzaju trunki z wyciągiem z marihuany ( np. Cannabis Beer). Znajdziemy je specjalistycznych miejscach z alkoholami dla koneserów, bądź w sklepach z pamiątkami.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń