Czym się zajadają Czesi? 5 przysmaków czeskiej kuchni

Czesi to nasi bliscy sąsiedzi i chociaż na przestrzeni dziejów, wpływy kulinarne naszych krajów wzajemnie się przenikały, to kuchnia czeska nadal może być dla nas nieoczekiwanym odkryciem i inspiracją.

Czeska kuchniaCzeska kuchnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Knedliczki czeskie z gulaszem

Oczywiście najbardziej charakterystycznym daniem są knedliczki czeskie z gulaszem. To obowiązkowa pozycja na liście czeskich potraw. Knedle robione są z mleka, mąki, jaj i drożdży. Istotną zasadą jest dwukrotne wyrabianie ciasta. Ważną rolę spełnia tu także gęsty sos mięsny, do którego wykorzystuje się mięso wieprzowe, czasem nawet dziczyznę. Tradycyjnym dodatkiem jest kapusta zasmażana ze smalcem, cebulką i kminkiem.

Morawski kapuśniak

Następną słynną czeską potrawą jest zupa z kapusty, czyli morawski kapuśniak. Od innych kapuśniaków wyróżnia go dodatek w postaci kwaśnej śmietany, nadającej zupie wyjątkowego oryginalnego posmaku. Jest to danie, które pierwotnie spożywali czescy drwale w trakcie wyrębów lasów, dlatego dodawano do niej konkretne pożywne składniki: kiełbasę, ziemniaki, paprykę, zasmażkę.

Ser smażony czeski

Pochodzi jeszcze z czasów Czechosłowacji i do dziś jest popularny w obu państwach. To bardzo łatwe w wykonaniu danie: wystarczy kawałek sera obtoczyć w tartej bułce a następnie usmażyć w głębokim oleju. W ten sposób panierowana jest gouda, edam lub ementaler. Smażony ser z reguły serwowany jest z frytkami, surówką i sosem tatarskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Najlepsze czeskie słodycze

Pamiętajmy, że kuchnia czeska to nie tylko tłuste dania mięsne, mączne, czy sycące zupy. Czesi uwielbiają również słodycze. Przyrządzają fantastyczne naleśniki na słodko. Znajdziemy u nich również niewiarygodnie aromatyczne pierniki. W większych miastach na głównym rynku sprzedawane są niezwykle smaczne wafle przekładane czekoladą, karmelem a nawet orzechami.

Natomiast w Pradze w wielu miejscach unosi się cudowny, kuszący, słodki zapach dochodzący z budek z Trdelnikami tj. kołaczami z ciasta drożdżowego, które sprzedawcy wedle naszego życzenia obficie posypują cukrem bądź cynamonem, a środek nadziewają owocami lub bitą śmietaną.

Czeskie przekąski

Czechy to także kraj słynący z produkcji piwa. Dlatego też bardzo popularnie są tu wszelkie przekąski i zagryzki, umilające spożywanie alkoholu. Najbardziej smakowite to:

  • Utopence - czyli przekąska serwowana w słoikach w zalewie octowej. To małe kiełbaski wieprzowe z kawałkami słoniny, nadziane piklami.
  • Hermelin – czyli marynowany ser, miękki z białą pleśnią (przypomina francuski camembert). Marynowany z cebulką, zalany aromatyczną ziołową zalewą. Najlepszy jest dopiero na czwarty dzień, kiedy przeleży już swoje w zalewie.
Smażony ser
Smazony ser © Adobe Stock | Iakov Filimonov

Na zakończenie nie sposób nie wspomnieć również o czeskim alkoholu

Czesi słyną z wszelakich trunków alkoholowych. Spędzają wiele czasu w gospodach i pubach, pijąc litry, często własnoręcznie wykonanych piw. Co ciekawe, w Czechach jest wiele rodzajów tego trunku (powyżej 200 o różnych nutach smakowych). Do grona najpopularniejszych na świecie piw czeskich należą: Budweiser, Kozel, Staropramen no i oczywiście Pilsner Urquell.

Najmocniejszym alkoholem jest tu absynt. Trunek posiada aż 70 proc. alkoholu. W dawnych czasach mówiono, że dzięki ziołowym dodatkom ma działanie halucynogenne. Obecnie absynt kupimy w sklepach z pamiątkami (o zdecydowanie delikatniejszym jednak składzie).

Morawskie wina, to kolejny trunek, o którym należy powiedzieć. Liczne winnice, po których warto zorganizować sobie wycieczkę, możemy odnaleźć właśnie na pięknych Morawach.

Czeskie alkohole to również rumy i likiery (najbardziej popularna jest Brozkova).

No i ciekawostką są tu są różnego rodzaju trunki z wyciągiem z marihuany ( np. Cannabis Beer). Znajdziemy je specjalistycznych miejscach z alkoholami dla koneserów, bądź w sklepach z pamiątkami.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇