Czym jest oligofruktoza? Gdzie ją znajdziemy i jakie ma właściwości

Coraz częściej pojawia się w składzie rozmaitych produktów spożywczych, budząc niekiedy niepokój konsumentów. Jednak w porównaniu do wielu innych niekorzystnych dla zdrowia dodatków żywnościowych, oligofruktoza jest substancją, która pozytywnie wpływa na nasz organizm. Z powodzeniem zastępuje cukier.

Oligofruktozę, zwykle w postaci proszku lub syropu, możemy kupić w niektórych delikatesach
Źródło zdjęć: © 123RF

Już na początku XX wieku rosyjski mikrobiolog Ilia Miecznikow dowiódł, że na organizm człowieka bardzo korzystnie wpływają bakterie fermentacji mlekowej, czyli probiotyki, zaś skuteczną metodą pozwalającą na wzrost ich liczby jest wzbogacanie diety prebiotykami, czyli substancjami pobudzającymi rozwój mikroflory jelitowej.

Za jeden z najbardziej efektywnych prebiotyków do dziś uchodzi oligofruktoza – związek będący produktem hydrolizy inuliny, która w dużych ilościach występuje w bulwach i korzeniach wielu popularnych roślin, zwłaszcza cykorii, topinamburu, karczocha, szparagów, słonecznika, cebuli, czosnku czy pora, ale znajdziemy ją również w pomidorach i bananach.

Pozyskiwana z nich oligofruktoza jest chętnie stosowana przez producentów żywności, ponieważ ma właściwości technologiczne porównywalne z syropem glukozowo-fruktozowym, powszechnie krytykowanym za fatalny wpływ na zdrowie. W przeciwieństwie do niego oligofruktoza działa znacznie korzystniej, skutecznie zastępując cukier w różnych produktach mlecznych czy piekarniczych, nadając im również pożądaną konsystencję.

Zobacz też: Zdrowy odpowiednik cukru. Nie tuczy i nie powoduje próchnicy

Oligofruktozę, zwykle w postaci proszku lub syropu, możemy kupić w niektórych delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

Oligofrukroza – właściwości odżywcze

Jak już wspomnieliśmy, oligofruktoza jest silnym prebiotykiem, stanowiącym pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, sprzyjającym rozrostowi ich kolonii oraz równoczesnemu wypieraniu szkodliwych mikrobów. Pożyteczne drobnoustroje regulują pracę przewodu pokarmowego, poprawiają przyswajalność składników mineralnych (pozytywnie wpływają na absorpcję wapnia, magnezu, żelaza, miedzi czy cynku) oraz odgrywają istotną rolę w zapobieganiu różnym schorzeniom.

Oligofruktozę docenią osoby dbające o linię. Substancja nie jest trawiona w jelicie cienkim, a dzięki zwiększonej zdolności wiązania wody pęcznieje w przewodzie pokarmowym, zapewniając szybko powstające uczucie sytości.

Badania naukowe dowiodły, że oligofruktoza wpływa na redukcję poziomu "złego" cholesterolu LDL w surowicy krwi, zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy, której konsekwencją bywa zawał serca lub udar mózgu. Wspomaga również funkcjonowanie układu immunologicznego oraz wykazuje działanie antykancerogenne, redukując niebezpieczeństwo zachorowania na nowotwory jelita.

Warto wiedzieć, że oligofruktoza, w przeciwieństwie do wciąż popularnego białego cukru, nie ulega fermentacji w jamie ustnej. W związku z tym nie staje się pożywką dla bakterii zasiedlających płytkę nazębną, przyczyniających się do rozwoju próchnicy.

Jednak nawet tak korzystnego dla zdrowia produktu nie należy nadużywać. Przyjmuje się, że maksymalną dzienną dawką oligofruktozy dla kobiet jest 42-44 g, zaś dla mężczyzn – 50 g. Przekraczanie tych norm może skutkować bólem brzucha lub biegunką.

Jak to jeść

Oligofruktoza jest znacznie droższa od cukru, ale warto, przynajmniej czasami, zastępować nią sacharozę, której negatywny wpływ na zdrowie nie podlega żadnej dyskusji. Jeśli chcemy ją stosować jako zamiennik cukru, pamiętajmy jednak, że jest od niego mniej słodka.

Produkt świetnie nadaje się do dosłodzenia herbaty, kawy oraz innych napojów. Warto nim wzbogacać śniadaniowe musli, desery oraz rozmaite wypieki.

Dużą dawkę oligofruktozy znajdziemy w syropie Yacon, wytwarzanym z kłączy rośliny spokrewnionej ze słonecznikiem, porastającej zbocza gór w Ameryce Południowej. To naturalny słodzik dostarczający o połowę mniej kalorii niż biały cukier, a dodatkowo niepowodujący nagłego wzrostu glukozy we krwi, dlatego zaleca się go w diecie osób zmagających się z cukrzycą. Wskazany jest także dla łasuchów z nadwagą czy otyłością, niemogących obyć się bez słodyczy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce