Czy można jeść surowe buraki? Wiele osób wciąż ma wątpliwości
Buraki to warzywa dobrze znane w polskiej kuchni – gotowane, pieczone, kiszone, w barszczu, ćwikle czy sałatkach. Ale czy można jeść surowe buraki? To pytanie wciąż budzi wątpliwości, choć odpowiedź jest prosta.
Buraki na ciepło zna chyba każdy – pojawiają się na stołach w postaci barszczu, ćwikły, buraczków zasmażanych czy pieczonych plasterków. Ale co z jedzeniem ich na surowo? To pytanie pojawia się coraz częściej, zwłaszcza w kontekście zdrowego odżywiania i chęci sięgania po jak najmniej przetworzone produkty. Surowe buraki wciąż wzbudzają pewne obawy – jedni mówią, że są ciężkostrawne, inni, że szkodliwe, a jeszcze inni nie wiedzą, jak je podać, by w ogóle smakowały.
Czas rozwiać te wątpliwości – bo okazuje się, że surowe buraki nie tylko można jeść, ale wręcz warto. Są bowiem bogate w składniki odżywcze, które częściowo tracą się w procesie gotowania. Warzywo to kryje w sobie mnóstwo cennych wartości, które najlepiej przyswajamy właśnie w wersji surowej – oczywiście w rozsądnych ilościach i z zachowaniem kilku zasad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przystawka na miarę eleganckiej restauracji. Potrzebujesz do niej swojskiego buraka
Co zawierają surowe buraki?
Surowe buraki są nie tylko jadalne, ale też wyjątkowo wartościowe. Dostarczają mnóstwa witamin, minerałów i antyoksydantów, a w wersji nieprzetworzonej zachowują najwięcej z tego, co najlepsze. Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych – warto je włączyć do codziennej diety, choćby w formie prostej surówki czy soku.
Buraki są źródłem:
- błonnika, który wspiera trawienie i reguluje pracę jelit,
- kwasu foliowego, ważnego m.in. dla kobiet w ciąży,
- witamin z grupy B, w tym B6,
- antyoksydantów (m.in. betalain), które działają przeciwzapalnie,
- żelaza, potasu, magnezu i innych składników mineralnych,
- azotanów, które mogą wspomagać obniżenie ciśnienia krwi.
Co ważne, podczas gotowania część tych cennych substancji ulega rozkładowi. Dlatego właśnie surowe buraki mają przewagę, jeśli zależy nam na maksymalnej ilości witamin i minerałów.
Jak jeść surowe buraki?
Najczęściej spożywa się je w formie:
- tartej surówki z jabłkiem i sokiem z cytryny,
- dodatku do sałatek z rukolą, serem feta lub kozim,
- składnika świeżych soków i koktajli (np. z marchewką i jabłkiem),
- cienko krojonych plasterków w formie carpaccio.
Ich smak jest lekko ziemisty i słodkawy – nie każdemu odpowiada na surowo w czystej postaci, ale dobrze komponuje się z kwaśnymi i ostrzejszymi dodatkami (np. cytryną, chrzanem, jogurtem).
Kto powinien uważać na surowe buraki?
Choć surowe buraki są zdrowe, istnieje kilka sytuacji, w których warto zachować ostrożność.
- Osoby z kamieniami nerkowymi lub tendencją do ich powstawania powinny ograniczyć spożycie buraków ze względu na obecność kwasu szczawiowego.
- Surowe buraki w większych ilościach mogą powodować wzdęcia lub lekkie problemy trawienne – warto zaczynać od małych porcji.
- Sok z buraka należy pić po odstaniu (ok. 30 minut), ponieważ tuż po wyciśnięciu może być zbyt intensywny dla żołądka.