Czy mąka może się zepsuć? Możesz być zaskoczony

Trudne i niepewne czasy zmusiły większość ludzi do zaopatrywania się w określone artykuły spożywcze m.in. makarony, kasze, ryż czy mąkę, która szybko zaczęła znikać ze sklepowych półek. Jednak dobrze jest wiedzieć, jak długo wytrzyma mąka i jak rozpoznać, kiedy nie nadaje się już do spożycia.

mąka pszennaJak przechowywać mąkę
Źródło zdjęć: © adobe stock
oprac.  KGD

Odpowiednio przechowywane produkty zbożowe takie jak mąka, makaron, kasza czy ryż, zachowują swoje wartości odżywcze nawet przez kilka lat. Należy jedynie pamiętać, by były w suchym i chłodnym miejscu oraz szczelnym opakowaniu. Jeśli więc w kuchennych szafkach zalegają wam przeterminowane makarony czy kasze, nie wyrzucajcie ich, lecz wykorzystajcie jako dodatek do obiadu czy kolacji.

Aby przedłużyć okres przydatności do spożycia mąki, możesz przechowywać ją w lodówce, a nawet zamrażarce. Przechowując mąkę w lodówce, można przedłużyć jej okres przydatności nawet o rok, natomiast przechowując ją w zamrażarce o dwa lub trzy lata.

Jak przechowywać mąkę?

Czynnikami, które niekorzystnie wpływają na jakość mąki, są wilgoć oraz wysoka temperatura, która zwiększa ryzyko rozwoju drobnoustrojów. Mąkę powinno się przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Ciepło, wilgoć i światło słoneczne mogą doprowadzić do zepsucia się mąki. Dlatego upewnij się, że mąka znajduje się z dala od piekarnika lub innych źródeł ciepła i światła.

Najlepiej przesypać ją z opakowana do szczelnie zamykanego szklanego lub plastikowego pojemnika. Mąkę typu 450, 500, 550, 750 można przechowywać pięć miesięcy, mąkę pszenną typu 1400, 1850, 2000 trzy miesiące, natomiast mąkę żytnią cztery miesiące.

Jak wygląda zepsuta mąka?

Jednym z najlepszych wskaźników przydatności mąki jest jej zapach. Jeśli zauważysz, że mąka nieprzyjemnie pachnie, musisz ją wyrzucić, nawet jeśli termin przydatności do spożycia, jeszcze nie minął. Z kolei, jeśli mąka jest przeterminowana, ale pachnie i wygląda normalnie, możesz jeszcze jej używać.

Oznaką zepsucia się mąki może być również zmiana koloru lub pojawienie się moli. Najlepszym sposobem ochrony przed owadami, jest przechowywanie mąki w szczelnie zamkniętych pojemnikach, a nie w papierowych torebkach.

Chwila nieuwagi i są w całej kuchni. Jak pozbyć się moli spożywczych?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów