Trwa ładowanie...

Czy mąka może się zepsuć? Możesz być zaskoczony

Trudne i niepewne czasy zmusiły większość ludzi do zaopatrywania się w określone artykuły spożywcze m.in. makarony, kasze, ryż czy mąkę, która szybko zaczęła znikać ze sklepowych półek. Jednak dobrze jest wiedzieć, jak długo wytrzyma mąka i jak rozpoznać, kiedy nie nadaje się już do spożycia.

Jak przechowywać mąkę Jak przechowywać mąkę Źródło: adobe stock
d39w3z3
d39w3z3

Odpowiednio przechowywane produkty zbożowe takie jak mąka, makaron, kasza czy ryż, zachowują swoje wartości odżywcze nawet przez kilka lat. Należy jedynie pamiętać, by były w suchym i chłodnym miejscu oraz szczelnym opakowaniu. Jeśli więc w kuchennych szafkach zalegają wam przeterminowane makarony czy kasze, nie wyrzucajcie ich, lecz wykorzystajcie jako dodatek do obiadu czy kolacji.

Aby przedłużyć okres przydatności do spożycia mąki, możesz przechowywać ją w lodówce, a nawet zamrażarce. Przechowując mąkę w lodówce, można przedłużyć jej okres przydatności nawet o rok, natomiast przechowując ją w zamrażarce o dwa lub trzy lata.

Jak przechowywać mąkę?

Czynnikami, które niekorzystnie wpływają na jakość mąki, są wilgoć oraz wysoka temperatura, która zwiększa ryzyko rozwoju drobnoustrojów. Mąkę powinno się przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Ciepło, wilgoć i światło słoneczne mogą doprowadzić do zepsucia się mąki. Dlatego upewnij się, że mąka znajduje się z dala od piekarnika lub innych źródeł ciepła i światła.

Najlepiej przesypać ją z opakowana do szczelnie zamykanego szklanego lub plastikowego pojemnika. Mąkę typu 450, 500, 550, 750 można przechowywać pięć miesięcy, mąkę pszenną typu 1400, 1850, 2000 trzy miesiące, natomiast mąkę żytnią cztery miesiące.

d39w3z3

Jak wygląda zepsuta mąka?

Jednym z najlepszych wskaźników przydatności mąki jest jej zapach. Jeśli zauważysz, że mąka nieprzyjemnie pachnie, musisz ją wyrzucić, nawet jeśli termin przydatności do spożycia, jeszcze nie minął. Z kolei, jeśli mąka jest przeterminowana, ale pachnie i wygląda normalnie, możesz jeszcze jej używać.

Oznaką zepsucia się mąki może być również zmiana koloru lub pojawienie się moli. Najlepszym sposobem ochrony przed owadami, jest przechowywanie mąki w szczelnie zamkniętych pojemnikach, a nie w papierowych torebkach.

Chwila nieuwagi i są w całej kuchni. Jak pozbyć się moli spożywczych?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj