Czy keczup i musztarda są zdrowe?

Wielu z nas nie wyobraża sobie dzisiejszej kuchni bez keczupu, majonezu, musztardy czy chrzanu. Czy takie dodatki są dla nas zdrowe? Przyglądamy się tym najbardziej popularnym...

Obraz

/ 11Zdrowo... na dodatek!

Obraz
© Jupiterimages

Wielu z nas nie wyobraża sobie dzisiejszej kuchni bez keczupu, majonezu, musztardy czy chrzanu. Czy takie dodatki są dla nas zdrowe? Przyglądamy się tym najbardziej popularnym...

Od dawna uważano, że chrzan bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie. Teraz wiemy, że dostarcza nawet dwukrotnie więcej witaminy C niż cytryna i ułatwia trawienie. Ma również działanie bakterio-, wiruso- i pleśniobójcze. Jest także bogaty w witaminy z grupy B, karoten, wapń, potas i fosfor.

/ 11Chrzan

Obraz
© Jupiterimages

Najzdrowszy i najlepszy jest zaraz po utarciu (jego smak i aromat znacznie łagodnieje po podgrzaniu lub przelaniu wrzątkiem). Zakwaszać najlepiej sokiem z cytryny, bo ocet niszczy witaminę C. Nie jest zbyt kaloryczny - ma 67 kcal w 100 g. Powinny go jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową. Pomaga przy niestrawności i nadkwaśności.

/ 11Ćwikła

Obraz
© Jupiterimages

"Lżejsza" od chrzanu jest ćwikła (39 kcal w 100 g). Zawiera sporo wartościowych składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, fosfor, sód, magnez, żelazo, mangan, cynk, kobalt i miedź. Do tego dochodzą jeszcze aminokwasy, białka i pektyny.

/ 11Ćwikła

Obraz
© PD

Wspomaga trawienie oraz ma silne właściwości zasadotwórcze, przez co lekarze polecają ją osobom cierpiącym na nadkwasotę i chorobę wrzodową. Wspomniane już wcześniej polifenole chronią przed starzeniem i działają przeciwnowotworowo. Wypłukują też z organizmu toksyczny kwas moczowy, którego nadmiar może prowadzić do artretyzmu.

/ 11Keczup

Obraz
© Jupiterimages

Zdrowy jest także keczup. Oczywiście taki prawdziwy, z pomidorów i bez dodatku konserwantów. Zawiera bowiem sporo łatwo przyswajalnego likopenu. Ten silny przeciwutleniacz zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej i chroni m.in. przed zawałem serca, wylewem, cukrzycą i chorobami neurologicznymi.

/ 11Keczup

Obraz
© Jupiterimages

W 100 g keczupu znajdziecie aż 17 mg likopenu. W surowym pomidorze jest go zaledwie 3 mg, a w soku pomidorowym - 9,1 mg. Najwięcej, bo aż 34,3 mg zawiera koncentrat pomidorowy. Ze względu na łatwą rozpuszczalność likopen najlepiej przyswajalny jest w postaci przetworzonej.

/ 11Musztarda

Obraz
© Jupiterimages

Musztarda produkowana z ziaren gorczycy zwyczajnej zalicza się do jednej ze zdrowszych przypraw. Pomaga przy nieżycie żołądka i jelit, zaparciach, niestrawności i innych kłopotach z trawieniem. Użyty do jej przygotowania ocet jabłkowy zawiera wiele witamin, soli mineralnych i kwasów organicznych.

/ 11Musztarda

Obraz
© Jupiterimages

Działa oczyszczająco. Lotny olejek gorczycy pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia trawienie. Ma również właściwości przeciwbakteryjne oraz obniża ciśnienie krwi. Niestety, musztarda jest dość kaloryczna - 100 g to jakieś 110 kcal.

/ 11Żurawina

Obraz
© Jupiterimages

Żurawina jest idealnym dodatkiem do mięs oraz pasztetów. W Polsce nie jest zbyt często stosowana, a szkoda... To bogate źródło witamin (C, A, B1 i B2), mikroelementów (żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu), a także pektyn, błonnika i węglowodanów. To dzięki nim żurawina poprawia odporność organizmu, wykazuje działanie wzmacniające i przeciwgorączkowe.

10 / 11Żurawina

Obraz
© Jupiterimages

Do tego pobudza przemianę materii i usuwa toksyny. Pomaga osobom zmagającym się z wrzodami żołądka oraz próchnicą zębów. Regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko chorób serca i zapobiega nowotworom, a także zapobiega infekcji dróg moczowych, obniża poziom złego i podnosi poziom dobrego cholesterolu.

11 / 11Jakie dodatki stosować najrzadziej?

Obraz
© Jupiterimages

Na pewno majonez, który jest prawdziwą bombą kaloryczną - ma 715 kcal w 100 g (jedna łyżka to 130 kcal). Warto uważać też z sosem sojowym, który tak chętnie wykorzystujemy jako niezbędny element sushi. Powodem jest fakt, że w niczym nie przypomina on już tradycyjnej receptury (fermentowanej mieszaniny soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody i soli) i najczęściej jest to mieszanina wody, soli i glutaminianu sodu.
qk/kku

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść