Czy keczup i musztarda są zdrowe?
Wielu z nas nie wyobraża sobie dzisiejszej kuchni bez keczupu, majonezu, musztardy czy chrzanu. Czy takie dodatki są dla nas zdrowe? Przyglądamy się tym najbardziej popularnym...
Zdrowo... na dodatek!
Wielu z nas nie wyobraża sobie dzisiejszej kuchni bez keczupu, majonezu, musztardy czy chrzanu. Czy takie dodatki są dla nas zdrowe? Przyglądamy się tym najbardziej popularnym...
Od dawna uważano, że chrzan bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie. Teraz wiemy, że dostarcza nawet dwukrotnie więcej witaminy C niż cytryna i ułatwia trawienie. Ma również działanie bakterio-, wiruso- i pleśniobójcze. Jest także bogaty w witaminy z grupy B, karoten, wapń, potas i fosfor.
Chrzan
Najzdrowszy i najlepszy jest zaraz po utarciu (jego smak i aromat znacznie łagodnieje po podgrzaniu lub przelaniu wrzątkiem). Zakwaszać najlepiej sokiem z cytryny, bo ocet niszczy witaminę C. Nie jest zbyt kaloryczny - ma 67 kcal w 100 g. Powinny go jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową. Pomaga przy niestrawności i nadkwaśności.
Ćwikła
"Lżejsza" od chrzanu jest ćwikła (39 kcal w 100 g). Zawiera sporo wartościowych składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, fosfor, sód, magnez, żelazo, mangan, cynk, kobalt i miedź. Do tego dochodzą jeszcze aminokwasy, białka i pektyny.
Ćwikła
Wspomaga trawienie oraz ma silne właściwości zasadotwórcze, przez co lekarze polecają ją osobom cierpiącym na nadkwasotę i chorobę wrzodową. Wspomniane już wcześniej polifenole chronią przed starzeniem i działają przeciwnowotworowo. Wypłukują też z organizmu toksyczny kwas moczowy, którego nadmiar może prowadzić do artretyzmu.
Keczup
Zdrowy jest także keczup. Oczywiście taki prawdziwy, z pomidorów i bez dodatku konserwantów. Zawiera bowiem sporo łatwo przyswajalnego likopenu. Ten silny przeciwutleniacz zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej i chroni m.in. przed zawałem serca, wylewem, cukrzycą i chorobami neurologicznymi.
Keczup
W 100 g keczupu znajdziecie aż 17 mg likopenu. W surowym pomidorze jest go zaledwie 3 mg, a w soku pomidorowym - 9,1 mg. Najwięcej, bo aż 34,3 mg zawiera koncentrat pomidorowy. Ze względu na łatwą rozpuszczalność likopen najlepiej przyswajalny jest w postaci przetworzonej.
Musztarda
Musztarda produkowana z ziaren gorczycy zwyczajnej zalicza się do jednej ze zdrowszych przypraw. Pomaga przy nieżycie żołądka i jelit, zaparciach, niestrawności i innych kłopotach z trawieniem. Użyty do jej przygotowania ocet jabłkowy zawiera wiele witamin, soli mineralnych i kwasów organicznych.
Musztarda
Działa oczyszczająco. Lotny olejek gorczycy pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia trawienie. Ma również właściwości przeciwbakteryjne oraz obniża ciśnienie krwi. Niestety, musztarda jest dość kaloryczna - 100 g to jakieś 110 kcal.
Żurawina
Żurawina jest idealnym dodatkiem do mięs oraz pasztetów. W Polsce nie jest zbyt często stosowana, a szkoda... To bogate źródło witamin (C, A, B1 i B2), mikroelementów (żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu), a także pektyn, błonnika i węglowodanów. To dzięki nim żurawina poprawia odporność organizmu, wykazuje działanie wzmacniające i przeciwgorączkowe.
Żurawina
Do tego pobudza przemianę materii i usuwa toksyny. Pomaga osobom zmagającym się z wrzodami żołądka oraz próchnicą zębów. Regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko chorób serca i zapobiega nowotworom, a także zapobiega infekcji dróg moczowych, obniża poziom złego i podnosi poziom dobrego cholesterolu.
Jakie dodatki stosować najrzadziej?
Na pewno majonez, który jest prawdziwą bombą kaloryczną - ma 715 kcal w 100 g (jedna łyżka to 130 kcal). Warto uważać też z sosem sojowym, który tak chętnie wykorzystujemy jako niezbędny element sushi. Powodem jest fakt, że w niczym nie przypomina on już tradycyjnej receptury (fermentowanej mieszaniny soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody i soli) i najczęściej jest to mieszanina wody, soli i glutaminianu sodu.
qk/kku