Trwa ładowanie...

Czerstwe pieczywo? Sprawdź, jak przechowywać chleb, by był świeży dłużej

Nie ma nic smaczniejszego niż świeże pieczywo, a w święta trudno sobie wyobrazić lepsze towarzystwo dla pieczonej szynki, jajek w majonezie i żurku z kiełbasą niż kromka pachnącego chleba czy delikatna i miękka bułeczka. A jak przechowywać chleb, by zachował świeżość jak najdłużej?

Prawidłowo przechowywane pieczywo dłużej zachowa świeżośćPrawidłowo przechowywane pieczywo dłużej zachowa świeżośćŹródło: 123RF
d226rij
d226rij

Jak przechowywać chleb, by był świeży dłużej?

Kupując chleb, należy pamiętać, by sięgać po pieczywo z dobrym składem, najlepiej na zakwasie. Takie pieczywo dłużej zachowa świeżość, a z biegiem czasu będzie delikatnie czerstwieć, ale nie spleśnieje jak pieczywo odpiekane z ciasta mrożonego.

A jak przechowywać pieczywo? Najlepiej w drewnianym chlebaku, w lnianym woreczku. Do chlebaka możesz włożyć połówkę jabłka lub kilka łodyg selera naciowego. Dzięki temu chleb nie będzie wysychał i dłużej zachowa świeżość.

Jeśli kupujesz chleb krojony, w foliowym worku, najlepiej przełożyć go od razu po przyjściu do domu. Foliowe worki sprawią, że pieczywo w ciągu 2-3 dni zacznie pleśnieć, co początkowo może być niezauważalne gołym okiem.

Warto pamiętać, że dłużej świeży pozostanie chleb w całości, za to chleb krojony idealnie nadaje się do mrożenia – w temperaturze -18 stopni Celsjusza zachowa świeżość nawet przez 3 miesiące.

Chleb zapiekany z serem. Świetny sposób na czerstwe pieczywo

Jak przywrócić świeżość czerstwemu pieczywu?

Czerstwego chleba nie musisz od razu spisywać na straty. Istnieje kilka sposobów, by uratować czerstwe pieczywo i  przywrócić mu świeżość.

d226rij

Oto 4 sprawdzone sposoby, by w kilka chwil mieć znów świeży, pachnący chleb:

  1. Piekarnik. Włóż bochenek chleb pod bieżącą wodę, aż skórka stanie się wilgotna. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza i włóż do niego chleb – po 10 minutach na kratce chleb powinien być ponownie chrupiący.
  2. Kuchenka mikrofalowa. Przygotuj kilka kromek chleba, papierowy ręcznik porządnie spryskaj wodą. Zawiń chleb w ręcznik i włóż do mikrofali na najwyższą moc. Po około 10-20 sekundach chleb będzie znów świeży.
  3. Patelnia. Kromki czerstwego pieczywa posmaruj delikatnie masłem i ułóż na patelni. Podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem przez kilkanaście sekund.
  4. Na parze. Jeśli masz garnek z wkładką do gotowania na parze, to ten sposób będzie idealny do odświeżenia bułek. Gdy woda się zagotuje, na sitku umieść bułki, nakryj garnek pokrywką i pozostaw na kilka minut, aż wilgoć sprawi, że bułki staną się ponownie miękkie i puszyste.

Zobacz także:

d226rij
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d226rij
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d226rij
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj