Czerstwe pieczywo? Sprawdź, jak przechowywać chleb, by był świeży dłużej

Nie ma nic smaczniejszego niż świeże pieczywo, a w święta trudno sobie wyobrazić lepsze towarzystwo dla pieczonej szynki, jajek w majonezie i żurku z kiełbasą niż kromka pachnącego chleba czy delikatna i miękka bułeczka. A jak przechowywać chleb, by zachował świeżość jak najdłużej?

Chleb z masłemPrawidłowo przechowywane pieczywo dłużej zachowa świeżość
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak przechowywać chleb, by był świeży dłużej?

Kupując chleb, należy pamiętać, by sięgać po pieczywo z dobrym składem, najlepiej na zakwasie. Takie pieczywo dłużej zachowa świeżość, a z biegiem czasu będzie delikatnie czerstwieć, ale nie spleśnieje jak pieczywo odpiekane z ciasta mrożonego.

A jak przechowywać pieczywo? Najlepiej w drewnianym chlebaku, w lnianym woreczku. Do chlebaka możesz włożyć połówkę jabłka lub kilka łodyg selera naciowego. Dzięki temu chleb nie będzie wysychał i dłużej zachowa świeżość.

Jeśli kupujesz chleb krojony, w foliowym worku, najlepiej przełożyć go od razu po przyjściu do domu. Foliowe worki sprawią, że pieczywo w ciągu 2-3 dni zacznie pleśnieć, co początkowo może być niezauważalne gołym okiem.

Warto pamiętać, że dłużej świeży pozostanie chleb w całości, za to chleb krojony idealnie nadaje się do mrożenia – w temperaturze -18 stopni Celsjusza zachowa świeżość nawet przez 3 miesiące.

Chleb zapiekany z serem. Świetny sposób na czerstwe pieczywo

Jak przywrócić świeżość czerstwemu pieczywu?

Czerstwego chleba nie musisz od razu spisywać na straty. Istnieje kilka sposobów, by uratować czerstwe pieczywo i  przywrócić mu świeżość.

Oto 4 sprawdzone sposoby, by w kilka chwil mieć znów świeży, pachnący chleb:

  1. Piekarnik. Włóż bochenek chleb pod bieżącą wodę, aż skórka stanie się wilgotna. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza i włóż do niego chleb – po 10 minutach na kratce chleb powinien być ponownie chrupiący.
  2. Kuchenka mikrofalowa. Przygotuj kilka kromek chleba, papierowy ręcznik porządnie spryskaj wodą. Zawiń chleb w ręcznik i włóż do mikrofali na najwyższą moc. Po około 10-20 sekundach chleb będzie znów świeży.
  3. Patelnia. Kromki czerstwego pieczywa posmaruj delikatnie masłem i ułóż na patelni. Podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem przez kilkanaście sekund.
  4. Na parze. Jeśli masz garnek z wkładką do gotowania na parze, to ten sposób będzie idealny do odświeżenia bułek. Gdy woda się zagotuje, na sitku umieść bułki, nakryj garnek pokrywką i pozostaw na kilka minut, aż wilgoć sprawi, że bułki staną się ponownie miękkie i puszyste.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇