Czerstwe pieczywo? Sprawdź, jak przechowywać chleb, by był świeży dłużej
Nie ma nic smaczniejszego niż świeże pieczywo, a w święta trudno sobie wyobrazić lepsze towarzystwo dla pieczonej szynki, jajek w majonezie i żurku z kiełbasą niż kromka pachnącego chleba czy delikatna i miękka bułeczka. A jak przechowywać chleb, by zachował świeżość jak najdłużej?
Jak przechowywać chleb, by był świeży dłużej?
Kupując chleb, należy pamiętać, by sięgać po pieczywo z dobrym składem, najlepiej na zakwasie. Takie pieczywo dłużej zachowa świeżość, a z biegiem czasu będzie delikatnie czerstwieć, ale nie spleśnieje jak pieczywo odpiekane z ciasta mrożonego.
A jak przechowywać pieczywo? Najlepiej w drewnianym chlebaku, w lnianym woreczku. Do chlebaka możesz włożyć połówkę jabłka lub kilka łodyg selera naciowego. Dzięki temu chleb nie będzie wysychał i dłużej zachowa świeżość.
Jeśli kupujesz chleb krojony, w foliowym worku, najlepiej przełożyć go od razu po przyjściu do domu. Foliowe worki sprawią, że pieczywo w ciągu 2-3 dni zacznie pleśnieć, co początkowo może być niezauważalne gołym okiem.
Warto pamiętać, że dłużej świeży pozostanie chleb w całości, za to chleb krojony idealnie nadaje się do mrożenia – w temperaturze -18 stopni Celsjusza zachowa świeżość nawet przez 3 miesiące.
Chleb zapiekany z serem. Świetny sposób na czerstwe pieczywo
Jak przywrócić świeżość czerstwemu pieczywu?
Czerstwego chleba nie musisz od razu spisywać na straty. Istnieje kilka sposobów, by uratować czerstwe pieczywo i  przywrócić mu świeżość.
Oto 4 sprawdzone sposoby, by w kilka chwil mieć znów świeży, pachnący chleb:
- Piekarnik. Włóż bochenek chleb pod bieżącą wodę, aż skórka stanie się wilgotna. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza i włóż do niego chleb – po 10 minutach na kratce chleb powinien być ponownie chrupiący.
- Kuchenka mikrofalowa. Przygotuj kilka kromek chleba, papierowy ręcznik porządnie spryskaj wodą. Zawiń chleb w ręcznik i włóż do mikrofali na najwyższą moc. Po około 10-20 sekundach chleb będzie znów świeży.
- Patelnia. Kromki czerstwego pieczywa posmaruj delikatnie masłem i ułóż na patelni. Podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem przez kilkanaście sekund.
- Na parze. Jeśli masz garnek z wkładką do gotowania na parze, to ten sposób będzie idealny do odświeżenia bułek. Gdy woda się zagotuje, na sitku umieść bułki, nakryj garnek pokrywką i pozostaw na kilka minut, aż wilgoć sprawi, że bułki staną się ponownie miękkie i puszyste.
Zobacz także: