Warto ich spróbować
Czerwone ziemniaki nie goszczą na naszym stole zbyt często. Warto po nie sięgnąć, nie tylko ze względu na walory smakowe. Takie ziemniaki można łatwo przyrządzić, czasem nie wymagąją nawet obierania. Teraz w Lidlu za 1 kg zapłacicie tylko 3,99 zł. To dobra okazja, by ich spróbować.
Słodka odmiana od tradycyjnych ziemniaków
Ten gatunek ziemniaków pod czerwoną skórką kryje jasny miąższ. Po obróbce termicznej jego smak jest słodkawy.
Pyszna przekąska
Czerwone ziemniaki świetnie nadają się do pieczenia i smażenia. Nie trzeba wtedy obierać ich ze skórki. Frytki z czerwonych ziemniaków to świetny pomysł. Ładnie prezentują się na talerzu.
Łatwe do przyrządzenia
Czerwone ziemniaki przygotujesz łatwo w piekarniku. Pokrój je w słupki lub plasterki. Wysyp je na blachę, posmaruj oliwą. Na końcu posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piecz w 200 stopniach przez 25-30 minut.