Czereśnie – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie, przepisy

Czereśnie przypominają wyglądem wiśnie, ale są od nich znacznie słodsze. Pojawiają się na drzewach jedynie w krótkim okresie lata, więc powinniśmy się nimi cieszyć jak najwięcej. Sprawdź, jakie właściwości mają te smaczne owoce.

Świeże czereśnie są doskonałą przekąską w letnie, upalne dni
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Czereśnie są owocami tzw. wiśni ptasiej, drzewa należącego do rodziny różowatych, występujących
niemalże na całej kuli ziemskiej. Sama wiśnia ptasia przybyła do Polski z Kaukazu i Azji Zachodniej, a obecnie jest jednym z najpopularniejszych owoców lata. Czereśnie są bardzo smacznym, wartościowym owocem, ale niestety pojawiają się bardzo krótko. W zależności od odmiany mogą wyrastać z drzew już pod koniec czerwca, w lipcu, aż do sierpnia. Warto jednak zatrzymać smak czereśni w słoikach nawet do zimy, gdyż służą jako dodatek do wielu potraw i napojów. Okrągłe, czerwone bądź bordowe kulki czereśni są pełne wody (ok 80%) i słodkości i dlatego doskonale nadają się zarówno do kuchennego przetwarzania, jak i ozdoby wielu dań oraz deserów.

Czereśnie – wartości odżywcze

Czereśnie są doskonałym źródłem składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, również jod. Zawierają także witaminy z grupy B, w tym witaminę B5, również witaminę A i C. Nie brakuje w nich także bioflawonoidów, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. Czereśnie, tak jak wiele innych owoców i warzyw, mają małą wartość energetyczną: w 100-gramowym woreczku tych okrągłych owoców możemy znaleźć 61.0 kcal, w tym 14.6 g węglowodanów. Czereśnie polecane są więc dla osób dbających o linię jako doskonały i zdrowy substytut słodyczy.

Czereśnie – właściwości lecznicze

Zawarte w czereśniach bogactwo składników mineralnych służy regulacji naszych narządów wewnętrznych. Jod wspomaga prawidłową pracę tarczycy, dzięki czemu hormony utrzymują się na odpowiednim poziomie, a zawarte w czereśniach witaminy z grupy B są zbawienne dla stawów i pomagają w leczeniu np. artretyzmu. Potas natomiast wypłukuje nadmiar soli, zatem świetnie działa na nerki i serce. Bioflawonoidy są doskonałym przeciwutleniaczem, więc mogą zapobiegać wielu chorobom, np. nowotworom. Zawarte w czereśniach witaminy C i A dbają o kondycję naszej skóry, dzięki czemu jest ona zdrowsza i silniejsza, a ponadto pomagają w oczyszczaniu i odtruwaniu organizmu.

Czereśnie – kulinarne zastosowanie

Nie sposób wymienić wszystkie potrawy, w których czereśnie odgrywają rolę główną. Latem robi się z nich przede wszystkim przetwory, jak np. dżemy, marmolady czy kompoty, również alkohole, jak np. wina, nalewki, likiery. Czereśnie można piec w ciastach, tortach, słodkich bułkach drożdżowych czy plackach, można zatapiać w galaretkach i lodach, można także robić z nich kremy, które doskonale nadają się do przekładania np. naleśniki. Czereśnie świetnie łącza się z innymi owocami i z czekoladą. Służą również jako baza do sosów mięsnych, dlatego kucharzom nieobce są połączenia np. gęsiny z tymi wartościowymi i smacznymi kulkami. Czereśnie stanowią również doskonałą ozdobę i wykwintne wykończenie świątecznych tortów.

Przepisy z czereśniami

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane