WAŻNE
TERAZ

Uszkodzenie torowiska na Mazowszu. Premier reaguje

Czereśnie – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie, przepisy

Czereśnie przypominają wyglądem wiśnie, ale są od nich znacznie słodsze. Pojawiają się na drzewach jedynie w krótkim okresie lata, więc powinniśmy się nimi cieszyć jak najwięcej. Sprawdź, jakie właściwości mają te smaczne owoce.

Świeże czereśnie są doskonałą przekąską w letnie, upalne dni
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Czereśnie są owocami tzw. wiśni ptasiej, drzewa należącego do rodziny różowatych, występujących
niemalże na całej kuli ziemskiej. Sama wiśnia ptasia przybyła do Polski z Kaukazu i Azji Zachodniej, a obecnie jest jednym z najpopularniejszych owoców lata. Czereśnie są bardzo smacznym, wartościowym owocem, ale niestety pojawiają się bardzo krótko. W zależności od odmiany mogą wyrastać z drzew już pod koniec czerwca, w lipcu, aż do sierpnia. Warto jednak zatrzymać smak czereśni w słoikach nawet do zimy, gdyż służą jako dodatek do wielu potraw i napojów. Okrągłe, czerwone bądź bordowe kulki czereśni są pełne wody (ok 80%) i słodkości i dlatego doskonale nadają się zarówno do kuchennego przetwarzania, jak i ozdoby wielu dań oraz deserów.

Czereśnie – wartości odżywcze

Czereśnie są doskonałym źródłem składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, również jod. Zawierają także witaminy z grupy B, w tym witaminę B5, również witaminę A i C. Nie brakuje w nich także bioflawonoidów, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. Czereśnie, tak jak wiele innych owoców i warzyw, mają małą wartość energetyczną: w 100-gramowym woreczku tych okrągłych owoców możemy znaleźć 61.0 kcal, w tym 14.6 g węglowodanów. Czereśnie polecane są więc dla osób dbających o linię jako doskonały i zdrowy substytut słodyczy.

Czereśnie – właściwości lecznicze

Zawarte w czereśniach bogactwo składników mineralnych służy regulacji naszych narządów wewnętrznych. Jod wspomaga prawidłową pracę tarczycy, dzięki czemu hormony utrzymują się na odpowiednim poziomie, a zawarte w czereśniach witaminy z grupy B są zbawienne dla stawów i pomagają w leczeniu np. artretyzmu. Potas natomiast wypłukuje nadmiar soli, zatem świetnie działa na nerki i serce. Bioflawonoidy są doskonałym przeciwutleniaczem, więc mogą zapobiegać wielu chorobom, np. nowotworom. Zawarte w czereśniach witaminy C i A dbają o kondycję naszej skóry, dzięki czemu jest ona zdrowsza i silniejsza, a ponadto pomagają w oczyszczaniu i odtruwaniu organizmu.

Czereśnie – kulinarne zastosowanie

Nie sposób wymienić wszystkie potrawy, w których czereśnie odgrywają rolę główną. Latem robi się z nich przede wszystkim przetwory, jak np. dżemy, marmolady czy kompoty, również alkohole, jak np. wina, nalewki, likiery. Czereśnie można piec w ciastach, tortach, słodkich bułkach drożdżowych czy plackach, można zatapiać w galaretkach i lodach, można także robić z nich kremy, które doskonale nadają się do przekładania np. naleśniki. Czereśnie świetnie łącza się z innymi owocami i z czekoladą. Służą również jako baza do sosów mięsnych, dlatego kucharzom nieobce są połączenia np. gęsiny z tymi wartościowymi i smacznymi kulkami. Czereśnie stanowią również doskonałą ozdobę i wykwintne wykończenie świątecznych tortów.

Przepisy z czereśniami

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny