Pierwsze czereśnie w cieście
- 200 g czereśnie
- na ciasto naleśnikowe:
- 1 szt jajko
- 100 gr mąka
- 100 ml mleko
- 1 szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1.Oddzielić żółtko od białka. Białko włożyć na chwilę do lodówki.
2.Z reszty składników ( maka,żółtko, mleko, szczypta sody, cukier) przygotować gęste ciasto naleśnikowe, w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka.
3.Z białka ubić pianę i połączyć z ciastem naleśnikowym, wstawić na 1/2 h do lodówki.
4.W tym samym czasie opłukać i osuszyć czereśnie, a następnie pozbyć się pestek od dołu, tak by została szypułka.
5.Zanurzać stopniowo czereśnie w cieście i smażyć na złoty kolor na głębokim oleju arachidowym. Nie wszystkie razem, gdyż by się do siebie przyczepiły, po 2-3 szt w zależności od średnicy garnka, który użyjecie do smażenia.
6.Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik Malareczka
Podziel się opinią
Komentarze