Pierwsze czereśnie w cieście

Obraz

Składniki

  • 200 g czereśnie
  • na ciasto naleśnikowe:
  • 1 szt jajko
  • 100 gr mąka
  • 100 ml mleko
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przepis

Wykonanie:
1.Oddzielić żółtko od białka. Białko włożyć na chwilę do lodówki.
2.Z reszty składników ( maka,żółtko, mleko, szczypta sody, cukier) przygotować gęste ciasto naleśnikowe, w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka.
3.Z białka ubić pianę i połączyć z ciastem naleśnikowym, wstawić na 1/2 h do lodówki.
4.W tym samym czasie opłukać i osuszyć czereśnie, a następnie pozbyć się pestek od dołu, tak by została szypułka.
5.Zanurzać stopniowo czereśnie w cieście i smażyć na złoty kolor na głębokim oleju arachidowym. Nie wszystkie razem, gdyż by się do siebie przyczepiły, po 2-3 szt w zależności od średnicy garnka, który użyjecie do smażenia.
6.Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.
Smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości