Czekoladowo-waniliowy piszinger z nutą porzeczki
- 1 opakowanie wafli tortowych
- MASA CZEKOLADOWA:
- 1/2 opakowania masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 żółtko
- MASA WANILIOWA:
- 1/2 opakowania masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 żółtko
- MASA KWAŚNA:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Zaczynamy od przygotowania pierwszej masy. Mikserem ucieramy masło z cukrem lub cukrem pudrem. Łączymy to z żółtkiem i kakao. Wszystko mieszamy.
Przygotowanie masy drugiej. Mikserem ucieramy masło z cukrem lub cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Wbijamy żółtko i wszystko dokładnie mieszamy.
Na pierwszym waflu rozsmarowujemy masę waniliową i przykrywamy go następnym waflem. Po dociśnięciu, smarujemy go powidłami lub kwaśnym dżemem. Na to kładziemy trzeci wafel i ten z kolej smarujemy masą czekoladową. Na samym końcu kładziemy jeszcze jeden wafel i wszystko dociskamy. Trzymamy je w lodówce przez 30 minut. Potem kroimy na małe kawałki i możemy podawać. Proponujemy serwować je schłodzone. Smacznego!
Przepis poleca Kraina Sosny
Podziel się opinią
Komentarze