Czekoladowe naleśniki pod pierzynką
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- CIASTO NA NALEŚNIKI
- ok. 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2-3 łyżki prawdziwego kakao
- cukier wanilinowy
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- SEROWE WNĘTRZE
- 300g sera białego
- 1 żółtko
- 100g jogurtu naturalnego
- cukier wanilinowy
- cukier trzcinowy
- BEZOWA KOŁDERKA:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 białka jaj, szczypta soli
- DEKORACJA
- płatki migdałów do posypania
- borówki amerykańskie
CIASTO: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugim naczyniu zmiksować wszystkie składniki ciasta dodając tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję śmietany (około 2 szklanki). Następnie dodać białka i delikatnie wymieszać bez miksowania. Usmażyć naleśniki.
SEROWE WNĘTRZE: Zmielić ser, dodać żółtko, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy i jogurt. Utrzeć masę.
BEZOWA KOŁDERKA Z PŁOMYKAMI: Ubić sztywno białka ze szczyptą soli, a następnie dodawać powoli cukier i ubijać około 15min.
WYKONANIE: Nadziewać naleśniki masą serową. Wyłożyć brytfankę papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Ułożyć naleśniki i nałożyć masę bezową. Przy pomocy rękawa z ozdobną końcówką wykonać małe płomyczki na wierzchu. Posypać migdałami i zapiekać przez około 30 min (do zrumienienia bezy) w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku, najlepiej z funkcją termoobiegu. Po podpieczeniu wyjąć i posypać borówkami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze