Trwa ładowanie...
dspzfjx
dspzfjx

Czekoladowe naleśniki pod pierzynką

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

dspzfjx
Zdjęcie
Składniki
  • CIASTO NA NALEŚNIKI
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2-3 łyżki prawdziwego kakao
  • cukier wanilinowy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • SEROWE WNĘTRZE
  • 300g sera białego
  • 1 żółtko
  • 100g jogurtu naturalnego
  • cukier wanilinowy
  • cukier trzcinowy
  • BEZOWA KOŁDERKA:
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 białka jaj, szczypta soli
  • DEKORACJA
  • płatki migdałów do posypania
  • borówki amerykańskie
Przepis

CIASTO: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugim naczyniu zmiksować wszystkie składniki ciasta dodając tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję śmietany (około 2 szklanki). Następnie dodać białka i delikatnie wymieszać bez miksowania. Usmażyć naleśniki.

SEROWE WNĘTRZE: Zmielić ser, dodać żółtko, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy i jogurt. Utrzeć masę.

BEZOWA KOŁDERKA Z PŁOMYKAMI: Ubić sztywno białka ze szczyptą soli, a następnie dodawać powoli cukier i ubijać około 15min.

WYKONANIE: Nadziewać naleśniki masą serową. Wyłożyć brytfankę papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Ułożyć naleśniki i nałożyć masę bezową. Przy pomocy rękawa z ozdobną końcówką wykonać małe płomyczki na wierzchu. Posypać migdałami i zapiekać przez około 30 min (do zrumienienia bezy) w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku, najlepiej z funkcją termoobiegu. Po podpieczeniu wyjąć i posypać borówkami.

dspzfjx
Czekoladowe naleśniki pod pierzynką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx