Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami
To ciasto typu brownie - mocno czekoladowe z nutą orzechową i gruszkami.
Przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i uprażonymi orzechami. Jak pisze Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", to ciasto typu brownie, więc jest gęste i wilgotne. Wypiek pachnie cudownie orzechami laskowymi i czekoladą, podczas pieczenia po całym domu rozchodzi się ten zapach, od razu robi się raźniej. Idealne do jesiennej kawy.
Składniki (najlepiej w temperaturze pokojowej)
150 g miękkiego masła
170 g cukru
3 duże jajka
100 g orzechów laskowych
100 g migdałów
200 g gorzkiej czekolady
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
150 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki oleju kokosowego
Dodatkowo:
4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki
poszatkowane orzechy do posypania
- Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Piekarnik nastawić na 180 stopni C funkcji góra - dół.
- Orzechy i migdały wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Orzechy prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ostygnięte orzechy zemleć w blenderze.
- Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.
- Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (proszę uważać, żeby jej nie przypalić).
- Ciepłą czekoladę dodać do maślanej masy i wymieszać mikserem. Dodać zmielone orzechy z migdałami i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
- Gruszki obrać i od spodu przyciąć, żeby stały pionowo. Następnie powkładać je w czekoladowe ciasto. Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika (pod tortownicą proszę umieścić blachę, żeby sok z gruszek nie ubrudził piekarnika). Ciasto piec w 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie i tak ma być).
- Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę i olej kokosowy. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada i olej się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia.
- Gotową polewą udekorować ciasto i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aż polewa stężeje. [
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: przepis na aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką.