Czekoladowe ciasto z fasoli
Piotr Kucharski podpowiedział, jak przygotować rośliny strączkowe, żeby nie powodowały przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Ciasta z warzyw cieszą się niesłabnącą popularnością. Marchewkowe zna chyba każdy. A jedliście już czekoladowe ciasto z fasoli? Jeśli nie, wypróbujcie przepis Piotra Kucharskiego. Kucharz podpowiedział też, jak przygotować rośliny strączkowe, żeby nie powodowały przykrych dolegliwości układu pokarmowego.
Składniki:
2 puszki czerwonej fasoli
8 jajek
150 g masła
4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 g kakao
200 ml syropu z agawy
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z jednej pomarańczy
Polewa:
100 g czekolady
50 g masła
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 170ºC. Tortownicę o średnicy 22 cm nasmarować masłem i oprószyć kakao. Fasolę odsączyć na sicie i przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie miksować z 6 jajkami i ekstraktem waniliowym. Masło utrzeć z syropem z agawy i pozostałymi jajkami na jednolitą masę. Połączyć ze zmiksowaną fasolą i skórką otartą z pomarańczy. Kakao wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do mieszanki. Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec godzinę. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w rondelku. Po upieczeniu wystudzić, ciasto i polać polewą.