Czekoladowe ciasto "Brookliński Blackout"

To słodka propozycja dla dzieci i rodzinne przyjęcie.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

To ciasto mocno czekoladowe, gęste i z dużą ilością kakao. Jak radzi Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", dla przełamania smaku czekolady można posmarować ciasto kwaskowatym dżemem lub na krem położyć świeże owoce. Wypiek ten był wyjątkowo popularny w latach 50-tych, kiedy to Nowojorczycy zajadali się nim w piekarence "Ebinger Baking Company". To słodka propozycja dla dzieci i na rodzinne przyjęcie.

Składniki na ciasto:
140 g masła
100 ml oleju roślinnego
140 g maślanki
100 ml zaparzonej kawy
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
170 g jasnego brązowego cukru
80 g ciemnego cukru dark muscovado
250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g kakao bez cukru
szczypta soli

Składniki na krem:
200 g jasnego brązowego cukru
500 ml tłustego mleka
220 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60 proc.
1 łyżka kakao bez cukru
60 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  1. Wszystkie składniki na krem oprócz aromatu waniliowego przełożyć do rondelka z grubym dnem (dobrej jakości, ponieważ masę łatwo przypalić). Podgrzewać, mieszając, aż składniki się zagotują i powstanie jednolity, gładki krem. Gdy krem się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, cały czas mieszając.
  1. Krem zdjąć z ognia, dodać aromat, wymieszać. Wierzch kremu nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na około 4-5 godzin (można na całą noc). Krem zgęstnieje, ale będzie trochę luźny.
  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół.
  1. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Kolejno dodać do niego olej, maślankę, kawę, aromat i jajka, cały czas mieszając mikserem.
  1. Do drugiej miski przesiać mąkę i kakao. Dodać proszek, sodę, oba cukry, sól i wymieszać.
  1. Do suchych składników dodać mokre i bardzo krótko wymieszać mikserem. Ciasto przelać do przygotowanych tortownic, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  1. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszek. Wierzch wyrównać, odcinając wyrośnięte "brzuszki". Odcięte ciasto przełożyć do miseczki i pokruszyć.
  1. Następnie każde ciasto przekroić w poziomie. Otrzymamy 4 dosyć cienkie biszkopty.
  1. Jeden biszkopt położyć na paterze, posmarować mniej więcej 2 łyżkami kremu. Przykryć drugim biszkoptem, znów go posmarować kremem i tak do czwartego biszkoptu. Na końcu pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta, posypać przygotowanymi okruszkami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem można ozdobić świeżymi owocami. [
Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟