Trwa ładowanie...

Czekoladowe ciasto "Brookliński Blackout"

To słodka propozycja dla dzieci i rodzinne przyjęcie.

Czekoladowe ciasto "Brookliński Blackout"Źródło: www.malacukierenka.pl
d3r3fih
d3r3fih

To ciasto mocno czekoladowe, gęste i z dużą ilością kakao. Jak radzi Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", dla przełamania smaku czekolady można posmarować ciasto kwaskowatym dżemem lub na krem położyć świeże owoce. Wypiek ten był wyjątkowo popularny w latach 50-tych, kiedy to Nowojorczycy zajadali się nim w piekarence "Ebinger Baking Company". To słodka propozycja dla dzieci i na rodzinne przyjęcie.

Składniki na ciasto:
140 g masła
100 ml oleju roślinnego
140 g maślanki
100 ml zaparzonej kawy
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
170 g jasnego brązowego cukru
80 g ciemnego cukru dark muscovado
250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g kakao bez cukru
szczypta soli

Składniki na krem:
200 g jasnego brązowego cukru
500 ml tłustego mleka
220 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60 proc.
1 łyżka kakao bez cukru
60 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  1. Wszystkie składniki na krem oprócz aromatu waniliowego przełożyć do rondelka z grubym dnem (dobrej jakości, ponieważ masę łatwo przypalić). Podgrzewać, mieszając, aż składniki się zagotują i powstanie jednolity, gładki krem. Gdy krem się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, cały czas mieszając.
  1. Krem zdjąć z ognia, dodać aromat, wymieszać. Wierzch kremu nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na około 4-5 godzin (można na całą noc). Krem zgęstnieje, ale będzie trochę luźny.
  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół.
  1. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Kolejno dodać do niego olej, maślankę, kawę, aromat i jajka, cały czas mieszając mikserem.
  1. Do drugiej miski przesiać mąkę i kakao. Dodać proszek, sodę, oba cukry, sól i wymieszać.
  1. Do suchych składników dodać mokre i bardzo krótko wymieszać mikserem. Ciasto przelać do przygotowanych tortownic, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  1. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszek. Wierzch wyrównać, odcinając wyrośnięte "brzuszki". Odcięte ciasto przełożyć do miseczki i pokruszyć.
  1. Następnie każde ciasto przekroić w poziomie. Otrzymamy 4 dosyć cienkie biszkopty.
  1. Jeden biszkopt położyć na paterze, posmarować mniej więcej 2 łyżkami kremu. Przykryć drugim biszkoptem, znów go posmarować kremem i tak do czwartego biszkoptu. Na końcu pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta, posypać przygotowanymi okruszkami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem można ozdobić świeżymi owocami. [
(fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d3r3fih
d3r3fih
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj