Czekoladowe ciasto "Brookliński Blackout"

To słodka propozycja dla dzieci i rodzinne przyjęcie.

Czekoladowe ciasto "Brookliński Blackout"
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

To ciasto mocno czekoladowe, gęste i z dużą ilością kakao. Jak radzi Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", dla przełamania smaku czekolady można posmarować ciasto kwaskowatym dżemem lub na krem położyć świeże owoce. Wypiek ten był wyjątkowo popularny w latach 50-tych, kiedy to Nowojorczycy zajadali się nim w piekarence "Ebinger Baking Company". To słodka propozycja dla dzieci i na rodzinne przyjęcie.

Składniki na ciasto:
140 g masła
100 ml oleju roślinnego
140 g maślanki
100 ml zaparzonej kawy
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
170 g jasnego brązowego cukru
80 g ciemnego cukru dark muscovado
250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g kakao bez cukru
szczypta soli

Składniki na krem:
200 g jasnego brązowego cukru
500 ml tłustego mleka
220 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60 proc.
1 łyżka kakao bez cukru
60 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  1. Wszystkie składniki na krem oprócz aromatu waniliowego przełożyć do rondelka z grubym dnem (dobrej jakości, ponieważ masę łatwo przypalić). Podgrzewać, mieszając, aż składniki się zagotują i powstanie jednolity, gładki krem. Gdy krem się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, cały czas mieszając.
  1. Krem zdjąć z ognia, dodać aromat, wymieszać. Wierzch kremu nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na około 4-5 godzin (można na całą noc). Krem zgęstnieje, ale będzie trochę luźny.
  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół.
  1. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Kolejno dodać do niego olej, maślankę, kawę, aromat i jajka, cały czas mieszając mikserem.
  1. Do drugiej miski przesiać mąkę i kakao. Dodać proszek, sodę, oba cukry, sól i wymieszać.
  1. Do suchych składników dodać mokre i bardzo krótko wymieszać mikserem. Ciasto przelać do przygotowanych tortownic, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  1. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszek. Wierzch wyrównać, odcinając wyrośnięte "brzuszki". Odcięte ciasto przełożyć do miseczki i pokruszyć.
  1. Następnie każde ciasto przekroić w poziomie. Otrzymamy 4 dosyć cienkie biszkopty.
  1. Jeden biszkopt położyć na paterze, posmarować mniej więcej 2 łyżkami kremu. Przykryć drugim biszkoptem, znów go posmarować kremem i tak do czwartego biszkoptu. Na końcu pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta, posypać przygotowanymi okruszkami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem można ozdobić świeżymi owocami. [
Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory