Czekolada z robalami? Czemu nie

Studenci z Uniwersytetu Wrocławskiego wpadli na oryginalny pomysł. Pod okiem dr. inż. Anny Żołnierczyk, opiekuna koła kuchni molekularnej, serwują dania i słodycze z… owadami. Sałatka ze świerszczami, twarożek z larwami, a może czekolada z dodatkiem chrząszczy? Macie odwagę spróbować tych pyszności?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Choć w Europie uważamy jedzenie owadów za obrzydliwość, insekty stanowią podstawę diety w wielu krajach. W Afryce, Azji czy Ameryce Południowej nikogo nie dziwią smażone chrząszcze czy prażone świerszcze. Mrówki, larwy mączników i drewnojadów, szarańcze, jedwabniki, karaczany to doskonałe źródło białka oraz składników mineralnych. Ich hodowla jest łatwa, tania i ekologiczna. Szacuje się, że w ciągu najbliższych 30 lat dwukrotnie zwiększy się zapotrzebowanie ludności na świcie na żywność. Dlatego też owady mogą na stałe wejść również do naszej diety.

Dr inż. Anna Żołnierczyk prowadzi badania, które mają na celu sprawdzenie jakie składniki odżywcze mają owady, jak te składniki są przyswajane przez ludzki organizm oraz które chrząszcze są najbardziej kaloryczne. Natomiast jej podopieczni eksperymentują w kuchni. Przygotowali np. brownie z drewnojadami.

Owady spożywa się po obróbce termicznej. Najczęściej się je praży lub smaży solo w cieście. Niektóre mają lekko orzechowy smak, ponieważ zawierają sporo kwasów tłuszczowych. Mrówki przypominają w smaku owoce cytrusowe – są lekko kwaskowate i odświeżające. Świerszcze mogą natomiast zastąpić kotlety schabowe, ponieważ przypominają mięso.
Co ciekawe, smak owadów może być różny w zależności od tego, czym je nakarmimy. Jeśli robal dostanie do jedzenia np. cynamon, będzie pachniał i smakował tą przyprawą.
Zobaczcie wideo: Wyglądają obrzydliwe, smakują doskonale

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał