Czekolada z robalami? Czemu nie

Studenci z Uniwersytetu Wrocławskiego wpadli na oryginalny pomysł. Pod okiem dr. inż. Anny Żołnierczyk, opiekuna koła kuchni molekularnej, serwują dania i słodycze z… owadami. Sałatka ze świerszczami, twarożek z larwami, a może czekolada z dodatkiem chrząszczy? Macie odwagę spróbować tych pyszności?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Choć w Europie uważamy jedzenie owadów za obrzydliwość, insekty stanowią podstawę diety w wielu krajach. W Afryce, Azji czy Ameryce Południowej nikogo nie dziwią smażone chrząszcze czy prażone świerszcze. Mrówki, larwy mączników i drewnojadów, szarańcze, jedwabniki, karaczany to doskonałe źródło białka oraz składników mineralnych. Ich hodowla jest łatwa, tania i ekologiczna. Szacuje się, że w ciągu najbliższych 30 lat dwukrotnie zwiększy się zapotrzebowanie ludności na świcie na żywność. Dlatego też owady mogą na stałe wejść również do naszej diety.

Dr inż. Anna Żołnierczyk prowadzi badania, które mają na celu sprawdzenie jakie składniki odżywcze mają owady, jak te składniki są przyswajane przez ludzki organizm oraz które chrząszcze są najbardziej kaloryczne. Natomiast jej podopieczni eksperymentują w kuchni. Przygotowali np. brownie z drewnojadami.

Owady spożywa się po obróbce termicznej. Najczęściej się je praży lub smaży solo w cieście. Niektóre mają lekko orzechowy smak, ponieważ zawierają sporo kwasów tłuszczowych. Mrówki przypominają w smaku owoce cytrusowe – są lekko kwaskowate i odświeżające. Świerszcze mogą natomiast zastąpić kotlety schabowe, ponieważ przypominają mięso.
Co ciekawe, smak owadów może być różny w zależności od tego, czym je nakarmimy. Jeśli robal dostanie do jedzenia np. cynamon, będzie pachniał i smakował tą przyprawą.
Zobaczcie wideo: Wyglądają obrzydliwe, smakują doskonale

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość