Czego nie należy jeść na czczo? Sprawdź, zanim znów sięgniesz do lodówki
Najgorszy wybór
Na pusty żołądek trzeba jeść zdrowe, pożywne produkty, które będą dla nas paliwem dobrej jakości. Czego zatem unikać na śniadanie? Niektóre przykłady są dość oczywiste, ale kilka może okazać się niemałym zaskoczeniem.
Warto przypomnieć, że pączek czy ciasteczko na śniadanie to kiepski pomysł. Jedzenie słodyczy podnosi poziom cukru we krwi, który po ich spożyciu gwałtownie podskakuje, a potem spada. Taka praktyka na dłuższą metę może przyczynić się do rozwoju cukrzycy. Poza tym słodycze to puste kalorie, a rano organizm potrzebuje konkretnego paliwa, które zapewni energię na dobrych kilka godzin.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Produkty drożdżowe
Banany
To dobry pomysł na przekąskę, ale nie na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Z dwóch powodów. Przede wszystkim banany są bogatym źródłem magnezu, pierwiastka cennego dla zdrowia, gdy jednak zjadamy je na czczo, następuje gwałtowny skok poziomu magnezu we krwi, co może osłabić serce. Druga sprawa – banany, zwłaszcza dojrzałe, obfitują w cukier prosty, który doprowadza do skoku insuliny.
Owoce cytrusowe
Miłośnicy owocowych śniadań powinni zapomnieć o cytrusach. Pomarańcze czy mandarynki bogate są w kwas cytrynowy, który dostarczony organizmowi na pusty żołądek uruchamia szereg niekorzystnych procesów. Regularne spożywanie cytrusów na śniadanie powoduje zgagę. Może też przyczynić się do rozwoju znacznie poważniejszych dolegliwości takich jak zapalenie błony śluzowej żołądka czy wrzody.
Jogurt
Spożywanie jogurtów na śniadanie nie jest szczególnie groźne, ale też nie sprzyja zdrowiu. Powód? Obecnie w jogurcie pożyteczne bakterie giną pod wpływem kwasu solnego wytwarzanego w żołądku, dlatego nie skorzystasz z dobroczynnych właściwości tego produktu. Jogurt lepiej podaj na drugie śniadanie albo podwieczorek.
Gruszka
Owsianka z gruszką podana na ciepło to smaczne i pożywne śniadanie, ale już sama surowa gruszka zjedzona po przebudzeniu nie jest dobrym pomysłem. Chodzi o obecne w gruszce włókna, które mogą uszkodzić delikatną błonę śluzową żołądka.
Kawa
Mała czarna na śniadanie – kto by się oparł? Z kawą lepiej się jednak wstrzymać i wypić ją ok. 20–30 minut po śniadaniu. I nigdy nie pić jej w jego zastępstwie. Powodów jest kilka. Wypijana na czczo kawa podrażnia śluzówkę żołądka – taka praktyka sprzyja chorobom, m.in. wrzodom. Kolejne zagrożenie to zaburzenie we wchłanianiu i trawieniu białka. Kawa spożyta na czczo zwiększa kwasotę żołądka, czego efektem mogą być: wzdęcia, zgaga, niestrawność, a w dłuższej perspektywie refluks czy zespół jelita drażliwego. Nie pij kawy na czczo również dlatego, że fatalnie wpływa to na gospodarkę hormonalną.
Pomidory
To może być zaskakujące, ale pomidorów lepiej nie spożywać na czczo, zawierają bowiem spore ilości kwasu taninowego, który zwiększa kwasowość żołądka, a to sprzyja wzdęciom i wrzodom. Poza tym kwas taninowy utrudnia wchłanianie żelaza. Pomidory lepiej zjadać w późniejszej części dnia – najlepiej na ciepło, bo wtedy są najbogatsze w likopen, dobroczynny dla zdrowia przeciwutleniacz.
Gazowe napoje
Zimne i gazowane napoje w ogóle nie są najlepszym wyborem żywieniowym i należy ich unikać, a już na śniadanie szczególnie. Ich spożywanie nie tylko powoduje wzdęcia, ale przede wszystkim uszkadza wrażliwą błonę śluzową żołądka oraz negatywnie wpływa na krążenie krwi. Wskutek tego metabolizm spowalnia, a w organizmie dochodzi do niebezpiecznych procesów. Poza tym gazowane napoje są pełne sztucznych barwników i cukrów.
Co więc jeść?
Optymalne śniadanie powinno być ciepłe. Dobre wybory to: owsianka, jaglanka, komosa ryżowa i inne kasze, zwłaszcza gryka. Doskonałą kompozycją będzie kasza podana na ciepło z miodem i orzechami. Warto spożywać jajka pod różną postacią (na twardo, na miękko, w koszulce, sadzone, jako szakszuka, omlet, placki), chleb żytni na zakwasie, gofry jaglane/orkiszowe/owsiane/gryczane, naleśniki na zdrowej mące, budyń z ryżu, mięso z warzywami na ciepło. Na czczo warto jeść również jagody i borówki oraz arbuzy.