Czarne, białe, czerwone. Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o porzeczkach
Sezon na porzeczki nie jest zbyt długi, a to dlatego, że te bardzo małe i smaczne owoce są bardzo delikatne. Wykorzystujemy je przede wszystkim do przygotowywania przetworów, a szkoda, bo świeże porzeczki mają niepowtarzalny smak.
W Polsce rosną trzy kolorystyczne odmiany porzeczek – białe, czerwone i czarne. Białe i czerwone są bardzo do siebie podobne zarówno jeśli chodzi o wielkość, jak i smak. Porzeczki te są kwaskowate, szczególnie, gdy nie są w pełni dojrzałe. Z kolei czarne porzeczki zdecydowanie się od swoich kuzynek różnią: są większe, bardziej mięsiste i o wiele słodsze.
Czarne porzeczki są także najzdrowsze. W 100 gramach tych owoców znajduje się około ośmiu gramów błonnika i nawet 300 mg witaminy C. Jest w nich również mnóstwo witamin: B1, B2, B6, PP, K, A, biotyny, kwasu foliowego oraz potasu, sodu, żelaza, wapnia, związków siarki i magnezu. Sok z czarnej porzeczki hamuje rozwój bakterii, grzybów i wirusów, pomaga w leczeniu miażdżycy, stanów zapalnych nerek i chorobach wątroby. Korzystnie wpływają na oczyszczanie organizmu z toksyn i dolegliwości żołądkowe. Zalecane są przy braku apetytu i migrenie.
W przypadku porzeczek białych i czerwonych jest trochę inaczej, choć one także mają mnóstwo witaminy C, której ilość przewyższa tę z cytrusów. Ich dodatkowym plusem jest to, że zawierają one stosunkowo niewiele cukru i są bardzo niskokaloryczne.
Zobacz też: Śliwki - dlaczego warto je jeść?
Porzeczki w kuchni mogą być wykorzystywane w przeróżny sposób. Mogą być zarówno składnikiem przystawek, dań głównych, jak i deserów. Nasze propozycje zacznijmy od pysznej sałatki. Potrzebujemy: główkę sałaty, kilka truskawek, kilka suszonych pomidorów, kilka oliwek, pół szklanki czerwonej porzeczki, kilka małych kulek mozzarelli, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Przygotowanie jest proste: warzywa i owoce kroimy na duże kawałki, a pozostałe składniki łączymy ze sobą. Mieszamy i tuż przed podaniem polewamy sosem sałatkę.
Z czarnych porzeczek możemy zrobić pyszne nadzienie do pierogów lub naleśników. Wystarczy oczyszczone i przebrane owoce zasypać cukrem, polać sokiem z cytryny i pozostawić na kilkanaście minut. Następnie porzeczki lekko ugniatamy widelcem i mieszamy z dobrze zmielonym twarogiem. Na koniec do masy dodajemy posiekaną drobno świeżą miętę.
Porzeczki idealnie pasują również do deserów. Najprościej jest ubić śmietanę, lekko ją posłodzić i wymieszać z porzeczkami białymi lub czerwonymi i deser gotowy. Porzeczki idealnie nadają się również do babeczek i muffinek. Ich kwaskowaty smak bilansuje słodycz miodu lub cukru.
Najczęściej jednak z porzeczek przygotowujemy przetwory. Bardzo popularna jest konfitura, którą możemy później wykorzystywać jako dodatek do mięs (świetnie smakuje z drobiem, ale i z wędlinami). Do przyrządzenia konfitury możemy wykorzystać wszystkie odmiany porzeczek, ale najlepsza jest ta z czerwonych owoców. Najpierw przygotowujemy syrop z litra wody i kilograma cukru. Gdy płyn będzie gorący, a cukier rozpuści się, dorzucamy dwa kilogramy porzeczek, oczyszczonych z zielonych gałązek. Gotujemy około dwóch godzin, aż owoce się rozpadną, a płyn zgęstnieje.
Jeśli nie lubimy konfitur, zróbmy dżem. Szczególnie dobry jest ten z czarnej porzeczki. Składnikami dżemu są jedynie porzeczki i cukier. Owoce najpierw zasypujemy cukrem, a po kilku minutach smażymy je w rondlu z grubym dnem. Jeśli dżem będzie zbyt gęsty, możemy dolać troszeczkę wody. Gorący dżem nakładamy do małych słoiczków i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przechowujemy w ciemnym miejscu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl