Czarne, białe, czerwone. Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o porzeczkach

Sezon na porzeczki nie jest zbyt długi, a to dlatego, że te bardzo małe i smaczne owoce są bardzo delikatne. Wykorzystujemy je przede wszystkim do przygotowywania przetworów, a szkoda, bo świeże porzeczki mają niepowtarzalny smak.

Wszystko co powinniśmy wiedzieć o porzeczkach
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

W Polsce rosną trzy kolorystyczne odmiany porzeczek – białe, czerwone i czarne. Białe i czerwone są bardzo do siebie podobne zarówno jeśli chodzi o wielkość, jak i smak. Porzeczki te są kwaskowate, szczególnie, gdy nie są w pełni dojrzałe. Z kolei czarne porzeczki zdecydowanie się od swoich kuzynek różnią: są większe, bardziej mięsiste i o wiele słodsze.

Czarne porzeczki są także najzdrowsze. W 100 gramach tych owoców znajduje się około ośmiu gramów błonnika i nawet 300 mg witaminy C. Jest w nich również mnóstwo witamin: B1, B2, B6, PP, K, A, biotyny, kwasu foliowego oraz potasu, sodu, żelaza, wapnia, związków siarki i magnezu. Sok z czarnej porzeczki hamuje rozwój bakterii, grzybów i wirusów, pomaga w leczeniu miażdżycy, stanów zapalnych nerek i chorobach wątroby. Korzystnie wpływają na oczyszczanie organizmu z toksyn i dolegliwości żołądkowe. Zalecane są przy braku apetytu i migrenie.

W przypadku porzeczek białych i czerwonych jest trochę inaczej, choć one także mają mnóstwo witaminy C, której ilość przewyższa tę z cytrusów. Ich dodatkowym plusem jest to, że zawierają one stosunkowo niewiele cukru i są bardzo niskokaloryczne.

Zobacz też: Śliwki - dlaczego warto je jeść?

Porzeczki w kuchni mogą być wykorzystywane w przeróżny sposób. Mogą być zarówno składnikiem przystawek, dań głównych, jak i deserów. Nasze propozycje zacznijmy od pysznej sałatki. Potrzebujemy: główkę sałaty, kilka truskawek, kilka suszonych pomidorów, kilka oliwek, pół szklanki czerwonej porzeczki, kilka małych kulek mozzarelli, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Przygotowanie jest proste: warzywa i owoce kroimy na duże kawałki, a pozostałe składniki łączymy ze sobą. Mieszamy i tuż przed podaniem polewamy sosem sałatkę.

Z czarnych porzeczek możemy zrobić pyszne nadzienie do pierogów lub naleśników. Wystarczy oczyszczone i przebrane owoce zasypać cukrem, polać sokiem z cytryny i pozostawić na kilkanaście minut. Następnie porzeczki lekko ugniatamy widelcem i mieszamy z dobrze zmielonym twarogiem. Na koniec do masy dodajemy posiekaną drobno świeżą miętę.

Porzeczki idealnie pasują również do deserów. Najprościej jest ubić śmietanę, lekko ją posłodzić i wymieszać z porzeczkami białymi lub czerwonymi i deser gotowy. Porzeczki idealnie nadają się również do babeczek i muffinek. Ich kwaskowaty smak bilansuje słodycz miodu lub cukru.

Najczęściej jednak z porzeczek przygotowujemy przetwory. Bardzo popularna jest konfitura, którą możemy później wykorzystywać jako dodatek do mięs (świetnie smakuje z drobiem, ale i z wędlinami). Do przyrządzenia konfitury możemy wykorzystać wszystkie odmiany porzeczek, ale najlepsza jest ta z czerwonych owoców. Najpierw przygotowujemy syrop z litra wody i kilograma cukru. Gdy płyn będzie gorący, a cukier rozpuści się, dorzucamy dwa kilogramy porzeczek, oczyszczonych z zielonych gałązek. Gotujemy około dwóch godzin, aż owoce się rozpadną, a płyn zgęstnieje.

Jeśli nie lubimy konfitur, zróbmy dżem. Szczególnie dobry jest ten z czarnej porzeczki. Składnikami dżemu są jedynie porzeczki i cukier. Owoce najpierw zasypujemy cukrem, a po kilku minutach smażymy je w rondlu z grubym dnem. Jeśli dżem będzie zbyt gęsty, możemy dolać troszeczkę wody. Gorący dżem nakładamy do małych słoiczków i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przechowujemy w ciemnym miejscu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają