Czarne, białe, czerwone. Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o porzeczkach

Sezon na porzeczki nie jest zbyt długi, a to dlatego, że te bardzo małe i smaczne owoce są bardzo delikatne. Wykorzystujemy je przede wszystkim do przygotowywania przetworów, a szkoda, bo świeże porzeczki mają niepowtarzalny smak.

Wszystko co powinniśmy wiedzieć o porzeczkach
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

W Polsce rosną trzy kolorystyczne odmiany porzeczek – białe, czerwone i czarne. Białe i czerwone są bardzo do siebie podobne zarówno jeśli chodzi o wielkość, jak i smak. Porzeczki te są kwaskowate, szczególnie, gdy nie są w pełni dojrzałe. Z kolei czarne porzeczki zdecydowanie się od swoich kuzynek różnią: są większe, bardziej mięsiste i o wiele słodsze.

Czarne porzeczki są także najzdrowsze. W 100 gramach tych owoców znajduje się około ośmiu gramów błonnika i nawet 300 mg witaminy C. Jest w nich również mnóstwo witamin: B1, B2, B6, PP, K, A, biotyny, kwasu foliowego oraz potasu, sodu, żelaza, wapnia, związków siarki i magnezu. Sok z czarnej porzeczki hamuje rozwój bakterii, grzybów i wirusów, pomaga w leczeniu miażdżycy, stanów zapalnych nerek i chorobach wątroby. Korzystnie wpływają na oczyszczanie organizmu z toksyn i dolegliwości żołądkowe. Zalecane są przy braku apetytu i migrenie.

W przypadku porzeczek białych i czerwonych jest trochę inaczej, choć one także mają mnóstwo witaminy C, której ilość przewyższa tę z cytrusów. Ich dodatkowym plusem jest to, że zawierają one stosunkowo niewiele cukru i są bardzo niskokaloryczne.

Zobacz też: Śliwki - dlaczego warto je jeść?

Porzeczki w kuchni mogą być wykorzystywane w przeróżny sposób. Mogą być zarówno składnikiem przystawek, dań głównych, jak i deserów. Nasze propozycje zacznijmy od pysznej sałatki. Potrzebujemy: główkę sałaty, kilka truskawek, kilka suszonych pomidorów, kilka oliwek, pół szklanki czerwonej porzeczki, kilka małych kulek mozzarelli, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Przygotowanie jest proste: warzywa i owoce kroimy na duże kawałki, a pozostałe składniki łączymy ze sobą. Mieszamy i tuż przed podaniem polewamy sosem sałatkę.

Z czarnych porzeczek możemy zrobić pyszne nadzienie do pierogów lub naleśników. Wystarczy oczyszczone i przebrane owoce zasypać cukrem, polać sokiem z cytryny i pozostawić na kilkanaście minut. Następnie porzeczki lekko ugniatamy widelcem i mieszamy z dobrze zmielonym twarogiem. Na koniec do masy dodajemy posiekaną drobno świeżą miętę.

Porzeczki idealnie pasują również do deserów. Najprościej jest ubić śmietanę, lekko ją posłodzić i wymieszać z porzeczkami białymi lub czerwonymi i deser gotowy. Porzeczki idealnie nadają się również do babeczek i muffinek. Ich kwaskowaty smak bilansuje słodycz miodu lub cukru.

Najczęściej jednak z porzeczek przygotowujemy przetwory. Bardzo popularna jest konfitura, którą możemy później wykorzystywać jako dodatek do mięs (świetnie smakuje z drobiem, ale i z wędlinami). Do przyrządzenia konfitury możemy wykorzystać wszystkie odmiany porzeczek, ale najlepsza jest ta z czerwonych owoców. Najpierw przygotowujemy syrop z litra wody i kilograma cukru. Gdy płyn będzie gorący, a cukier rozpuści się, dorzucamy dwa kilogramy porzeczek, oczyszczonych z zielonych gałązek. Gotujemy około dwóch godzin, aż owoce się rozpadną, a płyn zgęstnieje.

Jeśli nie lubimy konfitur, zróbmy dżem. Szczególnie dobry jest ten z czarnej porzeczki. Składnikami dżemu są jedynie porzeczki i cukier. Owoce najpierw zasypujemy cukrem, a po kilku minutach smażymy je w rondlu z grubym dnem. Jeśli dżem będzie zbyt gęsty, możemy dolać troszeczkę wody. Gorący dżem nakładamy do małych słoiczków i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przechowujemy w ciemnym miejscu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥