Czarna rzepa – zapomniana kuzynka brukselki. Nie tylko na surówkę

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Polskie superfood

Obraz
© iStock.com

Wbrew pozorom, czarna rzepa nie należy do warzyw korzeniowych. To bliska kuzynka kapusty i jarmużu. Pod czarną skórką kryje się biały miąższ o ostrym smaku i zapachu, przypominającym nieco rzodkiewkę lub chrzan. Walory odżywcze rzepy były znane już w starożytności. Współcześnie to warzywo jest częściej wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym niż w kuchni. A szkoda. Rzepa jest tania, łatwo dostępna i pełna cennych witamin i mikroelementów. Zobaczcie, jak ją przyrządzić.

/ 5Krzepki jak rzepa

Obraz
© 123RF.COM

Rzepę doprawioną czosnkiem podawano robotnikom, którzy budowali piramidę Cheopsa. Nic dziwnego, jest ona bogata w witaminy C, A i z grupy B, a także w składniki mineralne – potas, wapń, żelazo, cynk, magnez. Najbardziej wartościowa jest właśnie jesienią, dlatego warto po nią sięgać jak najczęściej. Wspomaga pracę wątroby, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, łagodzi kaszel, zapobiega anemii, reguluje ciśnienie krwi, odtruwa organizm. Natomiast stosowany na włosy sok z rzepy sprawia, że stają się mocniejsze, błyszczące i bardziej gęste.

/ 5Zamiast rzodkiewki

Obraz
© iStock.com

Czarna rzepa ma bardzo wyrazisty smak. Można ją jeść na surowo. Wystarczy ją obrać ze skórki i położyć na kanapce lub dodać do twarożku zamiast rzodkiewki. Starta na tarce o grubych oczkach, doprawiona odrobiną soli, pieprzu, soku z cytryny i cukru, a następnie wymieszana z gęstym jogurtem będzie natomiast smaczną surówką do obiadu. Aby złagodzić smak rzepy, można ją połączyć z marchewką, jabłkiem czy suszoną żurawiną.

/ 5Jak gotować?

Obraz
© iStock.com

Jeśli nie odpowiada ci smak surowej rzepy, możesz ją ugotować. Bulwy płuczemy i wkładamy do garnka z niewielką ilością wody. Nie obieramy ze skórki, aby nie straciła swoich wartości odżywczych. Rzepę gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut od momentu zagotowania. Wodę solimy i lekko słodzimy. Przed wyjęciem można sprawdzić widelcem, czy jest już dostatecznie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy i obieramy ze skórki.

/ 5Smaczny patent na rzepę

Obraz
© 123RF.COM

Gotowana rzepa dobrze smakuje polana bułką tartą podsmażoną na maśle. To jednak niejedyny patent na wykorzystanie tego warzywa. Z rzepy można ugotować kremową zupę lub dodać ją do mięsnego gulaszu. Z kolei puree z rzepy zastąpi ziemniaki do obiadu. A może skusicie się na pieczoną rzepę? Grube plastry oprószone delikatnie solą i suszonymi ziołami oraz skropione olejem będą smakowitą jarzynką do dania głównego. Oprócz rzepy warto też upiec buraka, marchew, połówki jabłek, pietruszkę. Szybko i smacznie.
Zobacz wideo: *Jak myć warzywa i owoce *

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce