Czarna rzepa – zapomniana kuzynka brukselki. Nie tylko na surówkę
Polskie superfood
Wbrew pozorom, czarna rzepa nie należy do warzyw korzeniowych. To bliska kuzynka kapusty i jarmużu. Pod czarną skórką kryje się biały miąższ o ostrym smaku i zapachu, przypominającym nieco rzodkiewkę lub chrzan. Walory odżywcze rzepy były znane już w starożytności. Współcześnie to warzywo jest częściej wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym niż w kuchni. A szkoda. Rzepa jest tania, łatwo dostępna i pełna cennych witamin i mikroelementów. Zobaczcie, jak ją przyrządzić.
Krzepki jak rzepa
Rzepę doprawioną czosnkiem podawano robotnikom, którzy budowali piramidę Cheopsa. Nic dziwnego, jest ona bogata w witaminy C, A i z grupy B, a także w składniki mineralne – potas, wapń, żelazo, cynk, magnez. Najbardziej wartościowa jest właśnie jesienią, dlatego warto po nią sięgać jak najczęściej. Wspomaga pracę wątroby, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, łagodzi kaszel, zapobiega anemii, reguluje ciśnienie krwi, odtruwa organizm. Natomiast stosowany na włosy sok z rzepy sprawia, że stają się mocniejsze, błyszczące i bardziej gęste.
Zamiast rzodkiewki
Czarna rzepa ma bardzo wyrazisty smak. Można ją jeść na surowo. Wystarczy ją obrać ze skórki i położyć na kanapce lub dodać do twarożku zamiast rzodkiewki. Starta na tarce o grubych oczkach, doprawiona odrobiną soli, pieprzu, soku z cytryny i cukru, a następnie wymieszana z gęstym jogurtem będzie natomiast smaczną surówką do obiadu. Aby złagodzić smak rzepy, można ją połączyć z marchewką, jabłkiem czy suszoną żurawiną.
Jak gotować?
Jeśli nie odpowiada ci smak surowej rzepy, możesz ją ugotować. Bulwy płuczemy i wkładamy do garnka z niewielką ilością wody. Nie obieramy ze skórki, aby nie straciła swoich wartości odżywczych. Rzepę gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut od momentu zagotowania. Wodę solimy i lekko słodzimy. Przed wyjęciem można sprawdzić widelcem, czy jest już dostatecznie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy i obieramy ze skórki.
Smaczny patent na rzepę
Gotowana rzepa dobrze smakuje polana bułką tartą podsmażoną na maśle. To jednak niejedyny patent na wykorzystanie tego warzywa. Z rzepy można ugotować kremową zupę lub dodać ją do mięsnego gulaszu. Z kolei puree z rzepy zastąpi ziemniaki do obiadu. A może skusicie się na pieczoną rzepę? Grube plastry oprószone delikatnie solą i suszonymi ziołami oraz skropione olejem będą smakowitą jarzynką do dania głównego. Oprócz rzepy warto też upiec buraka, marchew, połówki jabłek, pietruszkę. Szybko i smacznie.
Zobacz wideo: *Jak myć warzywa i owoce *