Cytryna - jak wycisnąć z niej sok?
Sok z cytryny to nieodłączny dodatek do napojów, dressingów, dipów czy marynat. Robimy z niego pyszną lemoniadę lub dodajemy do deserów. Sok z cytryny sprawdzi się również jako naturalny środek do usuwania kamienia czy mycia. Jak wycisnąć ten owoc do ostatniej kropli?
Cytryna - właściwości zdrowotne
Dzięki bogactwu witaminy C, rutyny i wielu innych składników odżywczych, cytryna jest doskonałym owocem chroniącym nasz organizm przed przeziębieniem. Wzmaga także apetyt, pomaga w oczyszczaniu z toksyn i przyspiesza procesy trawienne.
Aby usprawnić pracę przewodu pokarmowego po ciężkostrawnym posiłku można wypić też jedną szklankę ciepłej wody z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z połowy cytryny.
Cytryna ma również właściwości antyoksydacyjne, a co za tym idzie może przeciwdziałać procesowi starzenia się oraz rozwojowi komórek nowotworowych. Cytryna jest niezwykle cenna dla naszej skóry, gdyż jej sok wybiela przebarwienia powstałe np. w wyniku promieni słonecznych, a także wzmacnia syntezę kolagenu, dzięki czemu nasza skóra jest dobrze nawilżona, mocna i dłużej zachowuje młodość.
Ciepła woda z cytryną na czczo
Szefowie kuchni polecają, by przed wyciśnięciem soku z cytryny poturlać ją po blacie. Potem wystarczy użyć tradycyjnej wyciskarki do cytrusów. Możesz również wykorzystać kuchenkę mikrofalową, aby delikatnie podgrzać owoc. Włóż cytrynę na 20 sekund i ustaw średnią moc. Dzięki temu skórka stanie się bardziej miękka, a miąższ mniej zwarty. To znacznie ułatwi wyciskanie soku.
Sok z cytryny nie tylko podkręci smak potraw. Połówką owocu możesz przetrzeć deskę do krojenia. Dzięki temu usuniesz bakterie i nieprzyjemny zapach. Potem wystarczy tylko spłukać wodą. Kilka plasterków cytryny pomoże pozbyć się brzydkiej woni z lodówki. Chcesz umyć kuchenkę mikrofalową? Wyciśnij sok do miseczki z wodą. Wstaw naczynie do mikrofalówki, podgrzewaj przez minutę, a następnie przetrzyj wnętrze czystą gąbką.
Sok z cytryny - zastosowanie w kuchni
Sok z cytryny zapobiega przyciemnianiu produktów, np. jabłek czy bananów, a skropiona nim ryba wyzbywa się charakterystycznego zapachu. Cytryna jest świetnym dodatkiem do różnych mięs, np. kurczaka, indyka, a także do ryb, np. łososia, pstrąga, dorsza czy sandacza.