Trwa ładowanie...

Cytryna - jak wycisnąć z niej sok?

Sok z cytryny to nieodłączny dodatek do napojów, dressingów, dipów czy marynat. Robimy z niego pyszną lemoniadę lub dodajemy do deserów. Sok z cytryny sprawdzi się również jako naturalny środek do usuwania kamienia czy mycia. Jak wycisnąć ten owoc do ostatniej kropli?

Cytryna to jeden z tych produktów, bez których trudno sobie wyobrazić współczesną kuchnięCytryna to jeden z tych produktów, bez których trudno sobie wyobrazić współczesną kuchnięŹródło: Getty Images
d2hhaum
d2hhaum

Cytryna - właściwości zdrowotne

Dzięki bogactwu witaminy C, rutyny i wielu innych składników odżywczych, cytryna jest doskonałym owocem chroniącym nasz organizm przed przeziębieniem. Wzmaga także apetyt, pomaga w oczyszczaniu z toksyn i przyspiesza procesy trawienne.

Aby usprawnić pracę przewodu pokarmowego po ciężkostrawnym posiłku można wypić też jedną szklankę ciepłej wody z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z połowy cytryny.

Cytryna ma również właściwości antyoksydacyjne, a co za tym idzie może przeciwdziałać procesowi starzenia się oraz rozwojowi komórek nowotworowych. Cytryna jest niezwykle cenna dla naszej skóry, gdyż jej sok wybiela przebarwienia powstałe np. w wyniku promieni słonecznych, a także wzmacnia syntezę kolagenu, dzięki czemu nasza skóra jest dobrze nawilżona, mocna i dłużej zachowuje młodość.

Ciepła woda z cytryną na czczo

Szefowie kuchni polecają, by przed wyciśnięciem soku z cytryny poturlać ją po blacie. Potem wystarczy użyć tradycyjnej wyciskarki do cytrusów. Możesz również wykorzystać kuchenkę mikrofalową, aby delikatnie podgrzać owoc. Włóż cytrynę na 20 sekund i ustaw średnią moc. Dzięki temu skórka stanie się bardziej miękka, a miąższ mniej zwarty. To znacznie ułatwi wyciskanie soku.

d2hhaum

Sok z cytryny nie tylko podkręci smak potraw. Połówką owocu możesz przetrzeć deskę do krojenia. Dzięki temu usuniesz bakterie i nieprzyjemny zapach. Potem wystarczy tylko spłukać wodą. Kilka plasterków cytryny pomoże pozbyć się brzydkiej woni z lodówki. Chcesz umyć kuchenkę mikrofalową? Wyciśnij sok do miseczki z wodą. Wstaw naczynie do mikrofalówki, podgrzewaj przez minutę, a następnie przetrzyj wnętrze czystą gąbką.

Sok z cytryny - zastosowanie w kuchni

Sok z cytryny zapobiega przyciemnianiu produktów, np. jabłek czy bananów, a skropiona nim ryba wyzbywa się charakterystycznego zapachu. Cytryna jest świetnym dodatkiem do różnych mięs, np. kurczaka, indyka, a także do ryb, np. łososia, pstrąga, dorsza czy sandacza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj