Czego nie przechowywać w lodówce? Te błędy często popełniamy w kuchni

Chociaż wiele produktów spożywczych musimy koniecznie przechowywać w lodówce, są również i takie, którym panujące w niej warunki wręcz szkodzą. W artykule wymieniliśmy produkty, którym nie służy zimno.

Przechowywanie warzyw i owoców w lodówce
Źródło zdjęć: © iStock.com

Nie każdy pamięta o tym, że towary przeznaczone do przechowywania w warunkach chłodniczych są zwykle odpowiednio oznakowane. Chociaż intuicyjnie wiemy, jakie produkty potrzebują niższych temperatur, zdarza nam się umieścić w lodówce nieodpowiednią żywność.

Czego nie przechowywać w lodówce?

Istnieją grupy produktów, jak np. otwarte soki, dżemy, sosy, mięso, nabiał i niektóre owoce, które bezwzględnie wymagają chłodnej temperatury. Przechowywanie w chłodniejszych warunkach sprzyja również wydłużeniu przydatności do spożycia takich pokarmów jak jajka, ketchup czy owoce cytrusowe. Do towarów, których kategorycznie nie powinniśmy trzymać w lodówce, należy jednak żywność, którą część z nas spożywa przynajmniej kilka razy w tygodniu.

W lodówce nie powinno się przechowywać chociażby pomidorów, które tracą przez to smak i aromat. Chłód pogarsza również ich strukturę. W chłodnych warunkach wielu z nas przetrzymuje także cebulę oraz czosnek, które źle reagują na wilgoć, przez co miękną i mogą pleśnieć.

W temperaturze pokojowej powinniśmy także przechowywać bakłażany, które najlepiej włożyć do oddzielnego pojemnika. Nie każdy wie, że są one wrażliwe na etylen wydzielany przez wiele innych warzyw i owoców. Obcowanie z tą substancją przyspiesza psucie bakłażanów.

Z kolei w zimnie nie dojrzeje awokado, dlatego twardy owoc najlepiej położyć na kuchennym blacie i cierpliwie poczekać, aż zmięknie. Co ciekawe, w lodówce szybciej popsują się także marchewki, które powinno się trzymać w ciemnym miejscu, z dala od światła słonecznego.

Zobacz także: Siłaczki odc. 6. Cykl Klaudii Stabach. Dajemy kobietom wsparcie, na jakie zasługują

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów