Czego nie przechowywać w lodówce? Te błędy często popełniamy w kuchni

Chociaż wiele produktów spożywczych musimy koniecznie przechowywać w lodówce, są również i takie, którym panujące w niej warunki wręcz szkodzą. W artykule wymieniliśmy produkty, którym nie służy zimno.

Przechowywanie warzyw i owoców w lodówce
Źródło zdjęć: © iStock.com

Nie każdy pamięta o tym, że towary przeznaczone do przechowywania w warunkach chłodniczych są zwykle odpowiednio oznakowane. Chociaż intuicyjnie wiemy, jakie produkty potrzebują niższych temperatur, zdarza nam się umieścić w lodówce nieodpowiednią żywność.

Czego nie przechowywać w lodówce?

Istnieją grupy produktów, jak np. otwarte soki, dżemy, sosy, mięso, nabiał i niektóre owoce, które bezwzględnie wymagają chłodnej temperatury. Przechowywanie w chłodniejszych warunkach sprzyja również wydłużeniu przydatności do spożycia takich pokarmów jak jajka, ketchup czy owoce cytrusowe. Do towarów, których kategorycznie nie powinniśmy trzymać w lodówce, należy jednak żywność, którą część z nas spożywa przynajmniej kilka razy w tygodniu.

W lodówce nie powinno się przechowywać chociażby pomidorów, które tracą przez to smak i aromat. Chłód pogarsza również ich strukturę. W chłodnych warunkach wielu z nas przetrzymuje także cebulę oraz czosnek, które źle reagują na wilgoć, przez co miękną i mogą pleśnieć.

W temperaturze pokojowej powinniśmy także przechowywać bakłażany, które najlepiej włożyć do oddzielnego pojemnika. Nie każdy wie, że są one wrażliwe na etylen wydzielany przez wiele innych warzyw i owoców. Obcowanie z tą substancją przyspiesza psucie bakłażanów.

Z kolei w zimnie nie dojrzeje awokado, dlatego twardy owoc najlepiej położyć na kuchennym blacie i cierpliwie poczekać, aż zmięknie. Co ciekawe, w lodówce szybciej popsują się także marchewki, które powinno się trzymać w ciemnym miejscu, z dala od światła słonecznego.

Zobacz także: Siłaczki odc. 6. Cykl Klaudii Stabach. Dajemy kobietom wsparcie, na jakie zasługują

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory