Trwa ładowanie...
d4lxy5z
d4lxy5z

Cykoriadowe, świąteczne pierniczki o smaku kawowym

Przepis
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
d4lxy5z
Cykoriadowe, świąteczne pierniczki o smaku kawowym
Składniki
  • 0,5 kg mąki
  • 4 jajka
  • Kostka masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 płaska łyżka stołowa Cykoriady (Ekstrakt lub Instant)
  • 200 ml miodu
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis

Do miski wsypujemy mąkę, a następnie powoli dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało. Po upływie tego czasu układamy ciasto na stolnicy i rozwałkowujemy na grubość maksymalnie do 0,5 cm. Za pomocą foremek świątecznych wycinamy kształty pierniczków, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180-2000C piekarnika . Pieczemy około 10 minut.

Przepis dodał użytkownik ania

Cykoriadowe, świąteczne pierniczki o smaku kawowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d4lxy5z
d4lxy5z
d4lxy5z
d4lxy5z
d4lxy5z
d4lxy5z