Cykoriadowe, świąteczne pierniczki o smaku kawowym
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 0,5 kg mąki
- 4 jajka
- Kostka masła lub margaryny do pieczenia
- 1 płaska łyżka stołowa Cykoriady (Ekstrakt lub Instant)
- 200 ml miodu
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypujemy mąkę, a następnie powoli dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało. Po upływie tego czasu układamy ciasto na stolnicy i rozwałkowujemy na grubość maksymalnie do 0,5 cm. Za pomocą foremek świątecznych wycinamy kształty pierniczków, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180-2000C piekarnika . Pieczemy około 10 minut.
Przepis dodał użytkownik ania
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze