Curry z cukinią. Tak ci posmakuje, że będziesz powtarzać przepis bez końca

Curry z cukinii to jeden z łatwiejszych i pysznych przepisów na cukinię. Idealnym towarzyszem dla cukinii będzie ciecierzyca - wartościowe źródło białka roślinne. Curry świetnie rozgrzewa i syci. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

Curry z cukiniąCurry z cukinią
Katarzyna Kwella

Składniki

  • 2 średnie cukinie,
  • 2 posiekane cebule,
  • 1 pomidor,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka nasion kminku,
  • ¼ łyżeczki kurkumy w proszku,
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku,
  • 1 łyżeczka kminku w proszku,
  • sól do smaku,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 3/4 szklanki suchej ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej – opcjonalnie 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki garam masala,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • opcjonalnie ¼ szklanki wody.

Przepis

  • Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżeczkę oleju kokosowego i dodaj nasiona kminku. Dodaj starty imbir, czosnek, kontynuując mieszanie.
  • Następnie dodaj cebulę i smaż dalej, aż stanie się przezroczysta. Dodaj posiekane pomidory. Gdy pomidory zmiękną, dodaj kurkumę, pieprz cayenne, kolendrę i kminek w proszku.
  • Dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Teraz dodaj posiekaną cukinię i sól, smaż rzez ok. 3-5 min.
  • Dodaj ciecierzycę i delikatnie wymieszaj. Po około minucie dodaj mleko kokosowe, garam masala i delikatnie wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną kolendrę (u mnie natka pietruszki). Podawaj z ryżem.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce