Cukrzyca to nie to, co zazwyczaj myślimy
Większość z nas kojarzy cukrzycę z cukrem i na tym się kończy. Uważamy więc, że nie jedząc cukru, zapobiegamy zachorowaniu na tę chorobę. Tymczasem jest inaczej - tłumaczy dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia
Cukrzyca Jak sama nazwa Wskazuje n… Rozwiń
Transkrypcja:
Cukrzyca
Jak sama nazwa
Wskazuje nam się kojarzy z cukrem
Oczywiście ale chodzi to o
Wysoki poziom
Cukru w naszym organiźmie
A nie o to
Ile tego cukru Spożywamy
I pacjenci często mówią
Przecież ja nie jem cukru
Dlaczego mam co
Dlatego między innymi
Że masz
Otyłość nadwaga
I to powoduje właśnie
Ten nie prawidłowy metabolizm cukru we krwi
Nie jedzenie cukru
Nie chroni nas
Od bycia
Osoby zagrożone cukrzycą
Otyłość może być generowana chodź
Chociażby z nadmiaru spożywania to
I to jest obojętne czy
Tam gdzie Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego czy roślinnego
To po prostu jest jego nad
Nie musi być duży czy w ogóle dodatek cukru
Ale cukier to również energia energia która bardzo łatwo nam się
Wchłania
I tworzy tak zwaną taką zapasową
Tkanka tłuszczowa
W związku z tym
W końcu poprzez jedzenie słodki
Rzeczy
I generowanie właśnie nadmiaru kilogramów naszych
Możemy doprowadzić do cukrzycy
Ale nie ma czegoś takiego że ja zjem Nie wiem ten batonik czy łyżeczka cukru i dostanę cukrzycy
To w ten sposób nie działa