Cukinia - królowa jesieni. Od kwiatu po dojrzałe warzywo

Cukinia to jedno z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych polskich warzyw. Jest bardzo niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, a w kuchni sprawdza się doskonale pod wieloma postaciami. Plusem cukinii jest także to, że wykorzystywać ją możemy w każdym etapie rozwoju owocu, poczynając od kwiatów, poprzez młode cukinie, na dojrzałych, a nawet przejrzałych kończąc.

CukiniaDuszona, faszerowana, marynowana czy smażona cukinia – zawsze smakuje wyśmienicie
Źródło zdjęć: © 123RF

Odmian cukinii jest wiele, ale w naszej kuchni najczęściej przyrządzamy dania z cukinii zielonej i żółtej. Ta pierwsza ma cieńszą skórkę, nadaje się do smażenia, duszenia i pieczenia. Żółta z kolei idealna jest na przykład do nadziewania, ale świetnie się sprawdza także w zupach..

Faszerowane kwiaty cukinii

Zacznijmy od kwiatów. Duże, mięsiste i aromatyczne kwiaty cukinii od dawna wykorzystywane są w kuchni śródziemnomorskiej. Jednym z najbardziej znanych włoskich dań są kwiaty cukinii faszerowane serem ricotta. Ich przyrządzenie nie jest trudne. Składniki: kilka kwiatów cukinii, małe opakowanie ricotty, masło, miód, sól i pieprz.

Kwiaty opłukujemy i osuszamy. W misce mieszamy serek z solą i pieprzem. Wkładamy nadzienie do kwiatów i zawijamy delikatnie końce, tworząc torebkę. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy na nim kwiaty i smażymy pół minuty z każdej strony. Podajemy gorące.

5 powodów, dla których warto jeść cukinię

Sałatka z młodych cukinii

Małe, kilkucentymetrowe cukinie są bardzo chrupiące i świetnie smakują na surowo, dlatego warto wykorzystać je do przyrządzenia sałatki. Potrzebujemy: garść małych cukinii, pęczek rzodkiewki, szczypiorek, oliwę z oliwek, sól, pieprz, liście bazylii.

Cukinie i rzodkiewki myjemy, kroimy na pół, szczypiorek i bazylię siekamy. Wszystkie składniki łączymy z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę podajemy schłodzoną.

Cukinia z mięsem

Duże, żółte cukinie możemy faszerować serem, warzywami, ale także i mięsem. To pomysł na szybki obiad. Składniki: dwie cukinie, pół kilograma mięsa mielonego, dwa pomidory, czosnek, cebula, suszone oregano, oliwa, sól i pieprz.

Czosnek, cebulę i pomidory siekamy. Cukinie kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy mięso, pomidory, doprawiamy do smaku i smażymy kilka minut. Farsz nakładamy do cukinii i pieczemy je pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Cukinia
© 123RF

Cukinia kiszona

Cukinia jest warzywem, z którego możemy przygotować wiele przetworów. Kiszona jest jeszcze zdrowsza niż świeża, ma nietypowy smak, który może zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Do naszej kiszonki potrzebne będą: dwa kilogramy zielonych cukinii, czosnek, koper, liście porzeczki, liść laurowy, korzeń chrzanu, ziele angielskie, biała gorczyca, ziarna pieprzu, sól.

Zaczynamy od przygotowania solanki: gotujemy wodę z solą w proporcji łyżka soli na litr wody. Cukinie kroimy w grube plastry. W dużym słoju układamy cukinię przekładając ją przyprawami. Zalewamy wszystko solanką, szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce. Po tym czasie kiszonka jest gotowa.

Pikle z cukinii

Jeśli znajdziemy w sklepie lub na straganie duże, lekko przejrzałe cukinie o twardej skórce i pełne nasion, skorzystajmy z okazji i kupmy je. Będą tańsze, a nam posłużą do przygotowania pikli na zimę. Składniki: kilka cukinii, ocet, cukier, ziarna gorczycy, ziarna pieprzu, cebula, sól.

Gotujemy wywar, na który składa się szklanka wody, szklanka octu i pół szklanki cukru. Cukinie obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy ją w paski. Układamy cukinię i pokrojoną w piórka cebulę w słoikach, dodajemy przyprawy, zalewamy marynatą i zakręcamy słoiki. Odstawiamy z chłodne miejsce.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇