Cukinia - królowa jesieni. Od kwiatu po dojrzałe warzywo

Cukinia to jedno z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych polskich warzyw. Jest bardzo niskokaloryczna, zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów, a w kuchni sprawdza się doskonale pod wieloma postaciami. Plusem cukinii jest także to, że wykorzystywać ją możemy w każdym etapie rozwoju owocu, poczynając od kwiatów, poprzez młode cukinie, na dojrzałych, a nawet przejrzałych kończąc.

CukiniaDuszona, faszerowana, marynowana czy smażona cukinia – zawsze smakuje wyśmienicie
Źródło zdjęć: © 123RF

Odmian cukinii jest wiele, ale w naszej kuchni najczęściej przyrządzamy dania z cukinii zielonej i żółtej. Ta pierwsza ma cieńszą skórkę, nadaje się do smażenia, duszenia i pieczenia. Żółta z kolei idealna jest na przykład do nadziewania, ale świetnie się sprawdza także w zupach..

Faszerowane kwiaty cukinii

Zacznijmy od kwiatów. Duże, mięsiste i aromatyczne kwiaty cukinii od dawna wykorzystywane są w kuchni śródziemnomorskiej. Jednym z najbardziej znanych włoskich dań są kwiaty cukinii faszerowane serem ricotta. Ich przyrządzenie nie jest trudne. Składniki: kilka kwiatów cukinii, małe opakowanie ricotty, masło, miód, sól i pieprz.

Kwiaty opłukujemy i osuszamy. W misce mieszamy serek z solą i pieprzem. Wkładamy nadzienie do kwiatów i zawijamy delikatnie końce, tworząc torebkę. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy na nim kwiaty i smażymy pół minuty z każdej strony. Podajemy gorące.

5 powodów, dla których warto jeść cukinię

Sałatka z młodych cukinii

Małe, kilkucentymetrowe cukinie są bardzo chrupiące i świetnie smakują na surowo, dlatego warto wykorzystać je do przyrządzenia sałatki. Potrzebujemy: garść małych cukinii, pęczek rzodkiewki, szczypiorek, oliwę z oliwek, sól, pieprz, liście bazylii.

Cukinie i rzodkiewki myjemy, kroimy na pół, szczypiorek i bazylię siekamy. Wszystkie składniki łączymy z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę podajemy schłodzoną.

Cukinia z mięsem

Duże, żółte cukinie możemy faszerować serem, warzywami, ale także i mięsem. To pomysł na szybki obiad. Składniki: dwie cukinie, pół kilograma mięsa mielonego, dwa pomidory, czosnek, cebula, suszone oregano, oliwa, sól i pieprz.

Czosnek, cebulę i pomidory siekamy. Cukinie kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy mięso, pomidory, doprawiamy do smaku i smażymy kilka minut. Farsz nakładamy do cukinii i pieczemy je pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Cukinia
© 123RF

Cukinia kiszona

Cukinia jest warzywem, z którego możemy przygotować wiele przetworów. Kiszona jest jeszcze zdrowsza niż świeża, ma nietypowy smak, który może zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Do naszej kiszonki potrzebne będą: dwa kilogramy zielonych cukinii, czosnek, koper, liście porzeczki, liść laurowy, korzeń chrzanu, ziele angielskie, biała gorczyca, ziarna pieprzu, sól.

Zaczynamy od przygotowania solanki: gotujemy wodę z solą w proporcji łyżka soli na litr wody. Cukinie kroimy w grube plastry. W dużym słoju układamy cukinię przekładając ją przyprawami. Zalewamy wszystko solanką, szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce. Po tym czasie kiszonka jest gotowa.

Pikle z cukinii

Jeśli znajdziemy w sklepie lub na straganie duże, lekko przejrzałe cukinie o twardej skórce i pełne nasion, skorzystajmy z okazji i kupmy je. Będą tańsze, a nam posłużą do przygotowania pikli na zimę. Składniki: kilka cukinii, ocet, cukier, ziarna gorczycy, ziarna pieprzu, cebula, sól.

Gotujemy wywar, na który składa się szklanka wody, szklanka octu i pół szklanki cukru. Cukinie obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy ją w paski. Układamy cukinię i pokrojoną w piórka cebulę w słoikach, dodajemy przyprawy, zalewamy marynatą i zakręcamy słoiki. Odstawiamy z chłodne miejsce.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza