Cudowne właściwości orzechów. Zobacz, jakich nie kupować
Tłuszcze zawarte w orzechach obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i chronią nas przed chorobami serca.
Orzechy to samo zdrowie. Większość ma witaminę E, która zabezpiecza nas przed starzeniem. Tłuszcze zawarte w orzechach obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i chronią nas przed chorobami serca. Najlepiej jest spożywać je w postaci naturalnej, na surowo, gdyż w czasie pieczenia czy prażenia tracą cenne właściwości.
Warto wiedzieć, że orzechy, choć niezwykle zdrowe, mają sporo kalorii. By oprzeć się zjedzeniu całego opakowania, najlepiej wybierać orzechy w łupinie. Takie są również tańsze. A jakie orzechy wybierać? Na pewno nie jasne i równe, gdyż zawartość miąższu jest w nich znikoma. Najlepsze będą ciemne, pofałdowane i włochate.
Orzechy laskowe są idealne w walce ze zmarszczkami, migdały chronią układ moczowy i nerwowy, pistacje powinni jeść anemicy, gdyż są bogactwem witamin z grupy B i żelaza. A nerkowce zapobiegają skurczom łydek i łagodzą stres. Zaś brazylijskie śmiało mogą jeść alergicy.