Cudowne właściwości egzotycznego soku noni?

Mówi się, że jest w stanie zdziałać cuda. W starożytności korzystano z niej, niczym dziś z aspiryny. To owoc morwy indyjskiej, z której wyrabiany jest sok noni. Ten z kolei robi ostatnio zawrotną karierę. Czy rzeczywiście ma tak rewelacyjne działanie?

Obraz
Źródło zdjęć: © fotolia.com | fotolia.com

Różne są źródła pochodzenia soku noni - owoc, z którego jest wytwarzany, rośnie w wielu tropikalnych miejscach na świecie. Specjaliści przekonują jednak, że właściwości lecznicze rośliny nie są uzależnione od współrzędnych geograficznych, choć skład owoców (jest w nich ok. 140 składników), może się nieznacznie różnić. Oczywiście ważna jest też gleba, na której wyrasta roślina. Z niej przecież czerpie część minerałów. W owocach znajdziemy witaminy A i E oraz z grupy B, a także potas, sód, magnez i wapń. Poza tym to bogactwo związków polifenolowych, które - jak wiadomo - mają duże znaczenie w profilaktyce antynowotworowej. Działają także przeciwzapalnie. Podobnie jak w innych owocach są tu błonnik oraz cukry proste - fruktoza, glukoza. Niezbyt przyjemny zapach soku noni wynika z obecności kwasów tłuszczowych i ich estrów.

W medycynie ludowej wielu krajów od wieków wykorzystuje się całą roślinę – poszczególne jej części mają różne właściwości lecznicze. Natomiast sok noni, który organizm ludzki najłatwiej przyswaja, nazywany jest „aspiryną starożytności”. Mówi się, że ma wiele cudownych właściwości - to preparat przeznaczony dla osób potrzebujących dodatkowych sił i energii. Podnosi odporność, dzięki czemu przywraca witalność. Sok ma też wspomagać metabolizm, wpływać pozytywnie na kondycję skóry i włosów, a także zmniejszać dokuczliwe bóle i pomagać w zerwaniu z nałogami - paleniem, alkoholizmem i narkotykami. Czy rzeczywiście tak jest?

- Sok z noni, czyli owocu morwy indyjskiej zyskuje ostatnio na popularności. W internecie znaleźć można wiele informacji na temat leczniczego działania tego specyfiku, żadna z nich nie została jednak, jak dotąd, potwierdzona w naukowy sposób. Mówi się o tym, że sok ten zawiera składniki sprzyjające wzmocnieniu układu odpornościowego i łagodzące stany zapalne. Warto jednak pamiętać, że w Polsce dysponujemy wieloma innymi naturalnymi "sprzymierzeńcami zdrowia". Przed okresem wzmożonych zachorowań warto sięgnąć po produkty takie jak aronia, czosnek, czarny bez, cytryna, maliny czy cebula. Są znacznie tańsze, a ich działanie potwierdzone zostało w wynikach badań. Nie bez znaczenia jest higieniczny tryb życia, który także może zabezpieczyć nas przed infekcjami – regularna aktywność fizyczna, zrównoważona dieta i odpowiednio zorganizowany wypoczynek po pracy - tłumaczy Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyk z Kliniki Invicta w Warszawie.

Nie dla każdego?

Na rynku wiele jest produktów z dodatkiem soku noni. Specjaliści zalecają jednak, aby wybierać jak najczystszy sok. Warto też zwracać uwagę, w jaki sposób był konserwowany. Bywa bowiem, że dla zachowania świeżości, dodaje się do niego fruktozę, E300 - regulator kwasowości czy gumę ksantanową. Unia Europejska miała klopoty z zakwalifikowaniem soku z noni, w końcu uznano go za "nową żywność" i może być stosowany jako składnik pasteryzownych soków.
Jednak najwięcej kontrowersji wzbudza, podobno jeden z najważniejszych składników soku, prokseronina. Dr Ralph Heinicke z Uniwerystetu Hawajskiego, jej "odkrywca" twierdzi, że w czasie trawienia przeradza się ona w kseroninę, a ta z kolei ma być odpowiedzialna za większość "magicznych" właściwości soku - dokonuje „napraw” chorych lub uszkodzonych komórek organizmu. Niestety, medyczne bazy artykułów naukowych nie zawierają informacji ani o prokseroninie, ani o kseroninie.

Pojawiły się też doniesienia o toksyczności soku dla wątroby. Sprawcą tych kłopotów są prawdopodobnie antrachinony. Nasuwa się jeszcze jedno pytanie - czy noni można pić bez ograniczeń i czy może go pić każdy?

- Ponieważ brakuje wiarygodnych danych i badań na ten temat, trudno jest określić ewentualne skutki długotrwałego stosowania soku z noni. Większość substancji spożywanych w nadmiarze może szkodzić i warto o tym pamiętać. Warto też ostrożnie podchodzić do stosowania nieznanych specyfików u niemowląt i dzieci - radzi dietetyk.

Samo dawkowanie najlepiej ustalić indywidualnie z lekarzem, ponieważ w różnych przypadkach może to być to łyżeczka (5 ml) lub 60 ml.

Podbijanie ceny

Pamiętajmy, że cena soku uzależnione jest nie tylko od miejsca zbioru i kosztów produkcji. Czasami płacimy też za… butelkę. Szklana, a nawet kryształowa znacznie podnosi wartość całego produktu. Wprawdzie niektórzy zalecają kupowanie wyłącznie w takich butelkach, nie brakuje jednak głosów, że materiał, z którego zostało wykonane opakowanie nie ma znaczenia, a sok o takim samym składzie dostaniemy w butelce plastikowej. Nie warto więc dać się złapać marketingowcom na ich haczyk. W zależności od producenta, litr soku noni może kosztować 70-100 zł.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce