Cudowne właściwości egzotycznego soku noni?

Mówi się, że jest w stanie zdziałać cuda. W starożytności korzystano z niej, niczym dziś z aspiryny. To owoc morwy indyjskiej, z której wyrabiany jest sok noni. Ten z kolei robi ostatnio zawrotną karierę. Czy rzeczywiście ma tak rewelacyjne działanie?

Cudowne właściwości egzotycznego soku noni?
Źródło zdjęć: © fotolia.com | fotolia.com
71

Różne są źródła pochodzenia soku noni - owoc, z którego jest wytwarzany, rośnie w wielu tropikalnych miejscach na świecie. Specjaliści przekonują jednak, że właściwości lecznicze rośliny nie są uzależnione od współrzędnych geograficznych, choć skład owoców (jest w nich ok. 140 składników), może się nieznacznie różnić. Oczywiście ważna jest też gleba, na której wyrasta roślina. Z niej przecież czerpie część minerałów. W owocach znajdziemy witaminy A i E oraz z grupy B, a także potas, sód, magnez i wapń. Poza tym to bogactwo związków polifenolowych, które - jak wiadomo - mają duże znaczenie w profilaktyce antynowotworowej. Działają także przeciwzapalnie. Podobnie jak w innych owocach są tu błonnik oraz cukry proste - fruktoza, glukoza. Niezbyt przyjemny zapach soku noni wynika z obecności kwasów tłuszczowych i ich estrów.

W medycynie ludowej wielu krajów od wieków wykorzystuje się całą roślinę – poszczególne jej części mają różne właściwości lecznicze. Natomiast sok noni, który organizm ludzki najłatwiej przyswaja, nazywany jest „aspiryną starożytności”. Mówi się, że ma wiele cudownych właściwości - to preparat przeznaczony dla osób potrzebujących dodatkowych sił i energii. Podnosi odporność, dzięki czemu przywraca witalność. Sok ma też wspomagać metabolizm, wpływać pozytywnie na kondycję skóry i włosów, a także zmniejszać dokuczliwe bóle i pomagać w zerwaniu z nałogami - paleniem, alkoholizmem i narkotykami. Czy rzeczywiście tak jest?

- Sok z noni, czyli owocu morwy indyjskiej zyskuje ostatnio na popularności. W internecie znaleźć można wiele informacji na temat leczniczego działania tego specyfiku, żadna z nich nie została jednak, jak dotąd, potwierdzona w naukowy sposób. Mówi się o tym, że sok ten zawiera składniki sprzyjające wzmocnieniu układu odpornościowego i łagodzące stany zapalne. Warto jednak pamiętać, że w Polsce dysponujemy wieloma innymi naturalnymi "sprzymierzeńcami zdrowia". Przed okresem wzmożonych zachorowań warto sięgnąć po produkty takie jak aronia, czosnek, czarny bez, cytryna, maliny czy cebula. Są znacznie tańsze, a ich działanie potwierdzone zostało w wynikach badań. Nie bez znaczenia jest higieniczny tryb życia, który także może zabezpieczyć nas przed infekcjami – regularna aktywność fizyczna, zrównoważona dieta i odpowiednio zorganizowany wypoczynek po pracy - tłumaczy Sandra Nowacka-Jaskólska, dietetyk z Kliniki Invicta w Warszawie.

Nie dla każdego?

Na rynku wiele jest produktów z dodatkiem soku noni. Specjaliści zalecają jednak, aby wybierać jak najczystszy sok. Warto też zwracać uwagę, w jaki sposób był konserwowany. Bywa bowiem, że dla zachowania świeżości, dodaje się do niego fruktozę, E300 - regulator kwasowości czy gumę ksantanową. Unia Europejska miała klopoty z zakwalifikowaniem soku z noni, w końcu uznano go za "nową żywność" i może być stosowany jako składnik pasteryzownych soków.
Jednak najwięcej kontrowersji wzbudza, podobno jeden z najważniejszych składników soku, prokseronina. Dr Ralph Heinicke z Uniwerystetu Hawajskiego, jej "odkrywca" twierdzi, że w czasie trawienia przeradza się ona w kseroninę, a ta z kolei ma być odpowiedzialna za większość "magicznych" właściwości soku - dokonuje „napraw” chorych lub uszkodzonych komórek organizmu. Niestety, medyczne bazy artykułów naukowych nie zawierają informacji ani o prokseroninie, ani o kseroninie.

Pojawiły się też doniesienia o toksyczności soku dla wątroby. Sprawcą tych kłopotów są prawdopodobnie antrachinony. Nasuwa się jeszcze jedno pytanie - czy noni można pić bez ograniczeń i czy może go pić każdy?

- Ponieważ brakuje wiarygodnych danych i badań na ten temat, trudno jest określić ewentualne skutki długotrwałego stosowania soku z noni. Większość substancji spożywanych w nadmiarze może szkodzić i warto o tym pamiętać. Warto też ostrożnie podchodzić do stosowania nieznanych specyfików u niemowląt i dzieci - radzi dietetyk.

Samo dawkowanie najlepiej ustalić indywidualnie z lekarzem, ponieważ w różnych przypadkach może to być to łyżeczka (5 ml) lub 60 ml.

Podbijanie ceny

Pamiętajmy, że cena soku uzależnione jest nie tylko od miejsca zbioru i kosztów produkcji. Czasami płacimy też za… butelkę. Szklana, a nawet kryształowa znacznie podnosi wartość całego produktu. Wprawdzie niektórzy zalecają kupowanie wyłącznie w takich butelkach, nie brakuje jednak głosów, że materiał, z którego zostało wykonane opakowanie nie ma znaczenia, a sok o takim samym składzie dostaniemy w butelce plastikowej. Nie warto więc dać się złapać marketingowcom na ich haczyk. W zależności od producenta, litr soku noni może kosztować 70-100 zł.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem