Corn dog. Prosta przekąska w amerykańskim stylu

Kuchnia Stanów Zjednoczonych jest wynikiem przenikania się różnorakich kultur. Wśród najpopularniejszych potraw możemy wymienić hot dogi, hamburgery, buffalo, brownies, apple pie, chlebek bananowy, zupę kukurydzianą czy corn dogi. Jak je przygotować?

W Stanach Zjednoczonych można kupić corn doga na każdym rogu
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Corn dogi to parówki smażone w kukurydzianym cieście. Najczęściej podaje się je z keczupem, majonezem i musztardą. Sprawdzą się jako szybka przekąska na imprezie. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z frytkami i zestawem surówek mogą zastąpić danie obiadowe.

Skąd się wzięły corn dogi? Po raz pierwszy parówki w cieście na patyku podano w latach 40. w restauracji Cozy Dog Drive In w Springfield. Są tam serwowane do tej pory. Corn dogi w USA sprzedawane są przez uliczne budki, również w centrach handlowych i na stacjach benzynowych. Ta przekąska jest również nieodłącznym elementem festiwali, świąt państwowych oraz wydarzeń kulturalnych.

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 6 grubych parówek
  • olej do smażenia (ok. 3 szklanek)

Przygotowanie: Wymieszaj osiem pierwszych składników, z których powstanie dość gęste ciasto. Zagrzej olej w rondelku. Każdą parówkę nadziej na patyczek, maczaj w cieście, a następnie smaż w oleju na złotobrązowy kolor. Gotowe!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach