Corn dog. Prosta przekąska w amerykańskim stylu
Kuchnia Stanów Zjednoczonych jest wynikiem przenikania się różnorakich kultur. Wśród najpopularniejszych potraw możemy wymienić hot dogi, hamburgery, buffalo, brownies, apple pie, chlebek bananowy, zupę kukurydzianą czy corn dogi. Jak je przygotować?
Skąd się wzięły corn dogi? Po raz pierwszy parówki w cieście na patyku podano w latach 40. w restauracji Cozy Dog Drive In w Springfield. Są tam serwowane do tej pory. Corn dogi w USA sprzedawane są przez uliczne budki, również w centrach handlowych i na stacjach benzynowych. Ta przekąska jest również nieodłącznym elementem festiwali, świąt państwowych oraz wydarzeń kulturalnych.
Składniki:
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka
- 6 grubych parówek
- olej do smażenia (ok. 3 szklanek)
Przygotowanie: Wymieszaj osiem pierwszych składników, z których powstanie dość gęste ciasto. Zagrzej olej w rondelku. Każdą parówkę nadziej na patyczek, maczaj w cieście, a następnie smaż w oleju na złotobrązowy kolor. Gotowe!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl