Corn dog. Prosta przekąska w amerykańskim stylu

Kuchnia Stanów Zjednoczonych jest wynikiem przenikania się różnorakich kultur. Wśród najpopularniejszych potraw możemy wymienić hot dogi, hamburgery, buffalo, brownies, apple pie, chlebek bananowy, zupę kukurydzianą czy corn dogi. Jak je przygotować?

W Stanach Zjednoczonych można kupić corn doga na każdym rogu
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Corn dogi to parówki smażone w kukurydzianym cieście. Najczęściej podaje się je z keczupem, majonezem i musztardą. Sprawdzą się jako szybka przekąska na imprezie. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z frytkami i zestawem surówek mogą zastąpić danie obiadowe.

Skąd się wzięły corn dogi? Po raz pierwszy parówki w cieście na patyku podano w latach 40. w restauracji Cozy Dog Drive In w Springfield. Są tam serwowane do tej pory. Corn dogi w USA sprzedawane są przez uliczne budki, również w centrach handlowych i na stacjach benzynowych. Ta przekąska jest również nieodłącznym elementem festiwali, świąt państwowych oraz wydarzeń kulturalnych.

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 6 grubych parówek
  • olej do smażenia (ok. 3 szklanek)

Przygotowanie: Wymieszaj osiem pierwszych składników, z których powstanie dość gęste ciasto. Zagrzej olej w rondelku. Każdą parówkę nadziej na patyczek, maczaj w cieście, a następnie smaż w oleju na złotobrązowy kolor. Gotowe!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯