Corn dog. Prosta przekąska w amerykańskim stylu

Kuchnia Stanów Zjednoczonych jest wynikiem przenikania się różnorakich kultur. Wśród najpopularniejszych potraw możemy wymienić hot dogi, hamburgery, buffalo, brownies, apple pie, chlebek bananowy, zupę kukurydzianą czy corn dogi. Jak je przygotować?

W Stanach Zjednoczonych można kupić corn doga na każdym rogu
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Corn dogi to parówki smażone w kukurydzianym cieście. Najczęściej podaje się je z keczupem, majonezem i musztardą. Sprawdzą się jako szybka przekąska na imprezie. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z frytkami i zestawem surówek mogą zastąpić danie obiadowe.

Skąd się wzięły corn dogi? Po raz pierwszy parówki w cieście na patyku podano w latach 40. w restauracji Cozy Dog Drive In w Springfield. Są tam serwowane do tej pory. Corn dogi w USA sprzedawane są przez uliczne budki, również w centrach handlowych i na stacjach benzynowych. Ta przekąska jest również nieodłącznym elementem festiwali, świąt państwowych oraz wydarzeń kulturalnych.

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 6 grubych parówek
  • olej do smażenia (ok. 3 szklanek)

Przygotowanie: Wymieszaj osiem pierwszych składników, z których powstanie dość gęste ciasto. Zagrzej olej w rondelku. Każdą parówkę nadziej na patyczek, maczaj w cieście, a następnie smaż w oleju na złotobrązowy kolor. Gotowe!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu