Corn dog. Prosta przekąska w amerykańskim stylu

Kuchnia Stanów Zjednoczonych jest wynikiem przenikania się różnorakich kultur. Wśród najpopularniejszych potraw możemy wymienić hot dogi, hamburgery, buffalo, brownies, apple pie, chlebek bananowy, zupę kukurydzianą czy corn dogi. Jak je przygotować?

W Stanach Zjednoczonych można kupić corn doga na każdym rogu
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Corn dogi to parówki smażone w kukurydzianym cieście. Najczęściej podaje się je z keczupem, majonezem i musztardą. Sprawdzą się jako szybka przekąska na imprezie. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z frytkami i zestawem surówek mogą zastąpić danie obiadowe.

Skąd się wzięły corn dogi? Po raz pierwszy parówki w cieście na patyku podano w latach 40. w restauracji Cozy Dog Drive In w Springfield. Są tam serwowane do tej pory. Corn dogi w USA sprzedawane są przez uliczne budki, również w centrach handlowych i na stacjach benzynowych. Ta przekąska jest również nieodłącznym elementem festiwali, świąt państwowych oraz wydarzeń kulturalnych.

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 6 grubych parówek
  • olej do smażenia (ok. 3 szklanek)

Przygotowanie: Wymieszaj osiem pierwszych składników, z których powstanie dość gęste ciasto. Zagrzej olej w rondelku. Każdą parówkę nadziej na patyczek, maczaj w cieście, a następnie smaż w oleju na złotobrązowy kolor. Gotowe!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast