WP

Corn dog. Prosta przekąska w amerykańskim stylu

Kuchnia Stanów Zjednoczonych jest wynikiem przenikania się różnorakich kultur. Wśród najpopularniejszych potraw możemy wymienić hot dogi, hamburgery, buffalo, brownies, apple pie, chlebek bananowy, zupę kukurydzianą czy corn dogi. Jak je przygotować?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
W Stanach Zjednoczonych można kupić corn doga na każdym rogu
W Stanach Zjednoczonych można kupić corn doga na każdym rogu (123RF.COM)
WP

Corn dogi to parówki smażone w kukurydzianym cieście. Najczęściej podaje się je z keczupem, majonezem i musztardą. Sprawdzą się jako szybka przekąska na imprezie. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z frytkami i zestawem surówek mogą zastąpić danie obiadowe.

Skąd się wzięły corn dogi? Po raz pierwszy parówki w cieście na patyku podano w latach 40. w restauracji Cozy Dog Drive In w Springfield. Są tam serwowane do tej pory. Corn dogi w USA sprzedawane są przez uliczne budki, również w centrach handlowych i na stacjach benzynowych. Ta przekąska jest również nieodłącznym elementem festiwali, świąt państwowych oraz wydarzeń kulturalnych.

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 6 grubych parówek
  • olej do smażenia (ok. 3 szklanek)
WP

Przygotowanie: Wymieszaj osiem pierwszych składników, z których powstanie dość gęste ciasto. Zagrzej olej w rondelku. Każdą parówkę nadziej na patyczek, maczaj w cieście, a następnie smaż w oleju na złotobrązowy kolor. Gotowe!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP