Trwa ładowanie...

Co zrobić z kurek? 5 przepisów z kurkami w roli głównej

Kurki to jedne z grzybów najbardziej lubianych przez Polaków. Jeśli mamy szczęście i w naszych lasach rosną kurki, raczej nie będziemy mieli problemów z uzbieraniem całego koszyczka zupełnie za darmo!

Share
Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów
Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów Źródło: Adobe Stock, fot: Kamila Keler-Cyganek; Wojciech Cyganek
d421tvk

Kurki to grzyby rosnące całymi koloniami. Mają postrzępione kapelusze, a blaszki pod nimi schodzą na nóżkę. Charakteryzują się żółtym lub pomarańczowym kolorem zewnętrznym i białym lub lekko żółtym wnętrzem po przekrojeniu, czym różnią się od trujących lisówek pomarańczowych. Potrawy z kurek cieszą się ogromnym powodzeniem. Które z dań polecamy najbardziej i jak je samodzielnie przyrządzić?

Sposoby na proste umycie kurek

Kurki lubią rosnąć na dosyć piaszczystym podłożu, co wiąże się z tym, że zanieczyszczenia dostają się między blaszki i wydają się ciężkie do pozbycia. Można to zrobić jednak na dwa sposoby.

  1. Miskę napełniamy zimną wodą i wrzucamy do niej wstępnie oczyszczone kurki, czyli pozbawione brudnych końcówek oraz igiełek lub listków z powierzchni kapeluszy. Grzyby mieszamy ręką i czekamy chwilę, aż piasek opadnie na dno. Czyste grzyby wyjmujemy z miski na durszlak i osączamy z wody.
  2. Miskę napełniamy roztworem soli i wrzątku. Wrzątek wypycha z grzybów zanieczyszczenia, a sól sprawia, że toną one i opadają na dno naczynia. Czyste grzyby unoszą się w wodzie i łatwo wybrać je na durszlak w celu odsączenia z wody.
d421tvk

Gdy już mamy oczyszczone kurki, możemy przystąpić do przygotowania z nich smacznych dań.

Oczyszczanie kurek. Domowe sposoby na szybkie przygotowanie ulubionych grzybów

Omlet z kurkami

Jeśli masz chęć na pożywne śniadanie o leśnym aromacie, z pewnością będziesz zachwycony połączeniem kurek z jajkami.

Składniki:

  • 3 jajka, garść pokrojonych świeżych kurek,
  • ok. 30 ml mleka,
  • 1 dymka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • trochę posiekanego koperku,
  • szczypta soli do smaku.
d421tvk

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i sól. Całość ubijamy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Kurki kroimy drobno, cebulkę siekamy. Podsmażamy je na patelni z łyżką masła. Wykładamy na talerz.
  3. Pozostałą część masła rozpuszczamy na patelni i wlewamy masę jajeczną. Omlet smażymy 30 sekund, po czym delikatnie mieszamy jego środek i rozprowadzamy go po patelni. Dodajemy cebulę z kurkami.
  4. Gdy masa zacznie się ścinać po ok. 4-5 minutach, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku.

Makaron z kurkami

Szybki i smaczny obiad jest w twoim zasięgu. Makaron z kurkami to coś, o czym warto pamiętać na co dzień i od święta.

Składniki:

  • 400 g kurek,
  • 200 g dowolnego makaronu,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 1 łyżka prażonych orzechów włoskich albo pinii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • tymianek,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki albo posiekany szczypiorek.
d421tvk

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurki kroimy na połówki, a te mniejsze zostawiamy w całości.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy czosnek, kurki i tymianek. Całość smażymy przez ok. 2-3 minuty. Następnie wlewamy śmietankę i zagotowujemy.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Makaron wykładamy na talerze, polewamy kurkowo-śmietankowym sosem i posypujemy orzeszkami, natką pietruszki lub szczypiorkiem oraz parmezanem.
Czyszczenie kurek Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Kurki w occie

Kurki w zalewie octowej to nic innego jak kurki marynowane, co jednak spotykane jest stosunkowo rzadko. Częściej marynuje się prawdziwki, podgrzybki albo młode maślaki. Tymczasem kurki w occie to również niebo dla podniebienia.

d421tvk

Składniki:

  • ok. 2,5 kg kurek,
  • 3 l wody + 1 l wody,
  • 250 ml octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 cebula pokrojona w plastry,
  • 10 liści laurowych,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 1 łyżka gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone kurki wkładamy do 3 l wrzątku i gotujemy przez ok. 8-10 minut. Z pozostałych składników zagotowujemy zalewę.
  2. Grzyby wyciągamy z wody i wkładamy je do słoików. Zalewamy gorącą zalewą, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia, przykrywając je kocem dla spowolnienia procesu.
d421tvk

Kurki w sosie śmietanowym

Kurki doskonale nadają się na obiad w postaci zupy albo np. jako dodatek do ziemniaków przygotowane w sosie śmietanowym.

Składniki:

  • 50 dag kurek,
  • 1 cebula,
  • 3 dag masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ pęczku kopru,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka mąki.

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na rozgrzanym maśle na patelni. Umyte kurki kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do cebulki.
  2. Dusimy razem pod przykryciem do osiągnięcia miękkości grzybów. Można podlać je niewielką ilością wody, by się nie przypaliły.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką i dodajemy do kurek.
  4. Wrzucamy posiekany koperek. Całość dusimy razem kilka minut. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Sos kurkowy Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Kurczak z kurkami

Lubicie mięso? W połączeniu z kurkami nabierze ono wyjątkowego smaku. Szczególnie drób dobrze współgra z tymi grzybami.

d421tvk

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka (udko + pałka),
  • 300 g kurek,
  • 1 cebula,
  • 1 szkl. śmietany 22 proc.,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Umytego i osuszonego kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Oczyszczone kurki kroimy na mniejsze kawałki, a te mniejsze pozostawiamy w całości. Cebulę kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i lekko ją solimy. Smażymy do zeszklenia przez ok. 2-3 minuty. Dodajemy kurki i smażymy je na dużym ogniu, ciągle mieszając przez ok. minutę. Kurki puszczą sok, więc musimy je smażyć dotąd, aż prawie całkowicie on odparuje, czyli przez ok. 5-7 minut. Następnie zmniejszamy ogień na średni i dalej smażymy je przez ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając.
  3. Gdy brzegi kurek zaczną się nieco przypiekać, dodajemy na patelnię masło i mieszamy. Śmietanę solimy. Dodajemy do niej łyżkę gorących kurek i mieszamy. Następnie całość wlewamy na patelnię i znów mieszamy.
  4. Kurki ze śmietaną przekładamy do osobnej miski. Na czystej patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim kawałki kurczaka.
  5. Smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony do zrumienienia. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej sos z kurek. Nie mieszamy.
  6. Całość wstawiamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez ok. 20-30 minut do mocnego zrumienienia kurczaka i zgęstnienia sosu.
  7. Potrawę podajemy posypaną natką pietruszki z młodymi ziemniakami podpieczonymi na patelni.

Kurki dają możliwość przygotowania różnego rodzaju dań – zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych, dlatego z pewnością każdemu trafią do gustu. Zachęcamy do wypróbowania któregoś z naszych przepisów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d421tvk

Podziel się opinią

Share
d421tvk
d421tvk
Więcej tematów