Co zrobić z kurek? 5 przepisów z kurkami w roli głównej

Kurki to jedne z grzybów najbardziej lubianych przez Polaków. Jeśli mamy szczęście i w naszych lasach rosną kurki, raczej nie będziemy mieli problemów z uzbieraniem całego koszyczka zupełnie za darmo!

Sos kurkowyKurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Keler-Cyganek; Wojciech Cyganek

Kurki to grzyby rosnące całymi koloniami. Mają postrzępione kapelusze, a blaszki pod nimi schodzą na nóżkę. Charakteryzują się żółtym lub pomarańczowym kolorem zewnętrznym i białym lub lekko żółtym wnętrzem po przekrojeniu, czym różnią się od trujących lisówek pomarańczowych. Potrawy z kurek cieszą się ogromnym powodzeniem. Które z dań polecamy najbardziej i jak je samodzielnie przyrządzić?

Sposoby na proste umycie kurek

Kurki lubią rosnąć na dosyć piaszczystym podłożu, co wiąże się z tym, że zanieczyszczenia dostają się między blaszki i wydają się ciężkie do pozbycia. Można to zrobić jednak na dwa sposoby.

  1. Miskę napełniamy zimną wodą i wrzucamy do niej wstępnie oczyszczone kurki, czyli pozbawione brudnych końcówek oraz igiełek lub listków z powierzchni kapeluszy. Grzyby mieszamy ręką i czekamy chwilę, aż piasek opadnie na dno. Czyste grzyby wyjmujemy z miski na durszlak i osączamy z wody.
  2. Miskę napełniamy roztworem soli i wrzątku. Wrzątek wypycha z grzybów zanieczyszczenia, a sól sprawia, że toną one i opadają na dno naczynia. Czyste grzyby unoszą się w wodzie i łatwo wybrać je na durszlak w celu odsączenia z wody.

Gdy już mamy oczyszczone kurki, możemy przystąpić do przygotowania z nich smacznych dań.

Oczyszczanie kurek. Domowe sposoby na szybkie przygotowanie ulubionych grzybów

Omlet z kurkami

Jeśli masz chęć na pożywne śniadanie o leśnym aromacie, z pewnością będziesz zachwycony połączeniem kurek z jajkami.

Składniki:

  • 3 jajka, garść pokrojonych świeżych kurek,
  • ok. 30 ml mleka,
  • 1 dymka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • trochę posiekanego koperku,
  • szczypta soli do smaku.

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i sól. Całość ubijamy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Kurki kroimy drobno, cebulkę siekamy. Podsmażamy je na patelni z łyżką masła. Wykładamy na talerz.
  3. Pozostałą część masła rozpuszczamy na patelni i wlewamy masę jajeczną. Omlet smażymy 30 sekund, po czym delikatnie mieszamy jego środek i rozprowadzamy go po patelni. Dodajemy cebulę z kurkami.
  4. Gdy masa zacznie się ścinać po ok. 4-5 minutach, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku.

Makaron z kurkami

Szybki i smaczny obiad jest w twoim zasięgu. Makaron z kurkami to coś, o czym warto pamiętać na co dzień i od święta.

Składniki:

  • 400 g kurek,
  • 200 g dowolnego makaronu,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 1 łyżka prażonych orzechów włoskich albo pinii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • tymianek,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki albo posiekany szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurki kroimy na połówki, a te mniejsze zostawiamy w całości.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy czosnek, kurki i tymianek. Całość smażymy przez ok. 2-3 minuty. Następnie wlewamy śmietankę i zagotowujemy.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Makaron wykładamy na talerze, polewamy kurkowo-śmietankowym sosem i posypujemy orzeszkami, natką pietruszki lub szczypiorkiem oraz parmezanem.
Czyszczenie kurek
© Adobe Stock

Kurki w occie

Kurki w zalewie octowej to nic innego jak kurki marynowane, co jednak spotykane jest stosunkowo rzadko. Częściej marynuje się prawdziwki, podgrzybki albo młode maślaki. Tymczasem kurki w occie to również niebo dla podniebienia.

Składniki:

  • ok. 2,5 kg kurek,
  • 3 l wody + 1 l wody,
  • 250 ml octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 cebula pokrojona w plastry,
  • 10 liści laurowych,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 1 łyżka gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone kurki wkładamy do 3 l wrzątku i gotujemy przez ok. 8-10 minut. Z pozostałych składników zagotowujemy zalewę.
  2. Grzyby wyciągamy z wody i wkładamy je do słoików. Zalewamy gorącą zalewą, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia, przykrywając je kocem dla spowolnienia procesu.

Kurki w sosie śmietanowym

Kurki doskonale nadają się na obiad w postaci zupy albo np. jako dodatek do ziemniaków przygotowane w sosie śmietanowym.

Składniki:

  • 50 dag kurek,
  • 1 cebula,
  • 3 dag masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ pęczku kopru,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka mąki.

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na rozgrzanym maśle na patelni. Umyte kurki kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do cebulki.
  2. Dusimy razem pod przykryciem do osiągnięcia miękkości grzybów. Można podlać je niewielką ilością wody, by się nie przypaliły.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką i dodajemy do kurek.
  4. Wrzucamy posiekany koperek. Całość dusimy razem kilka minut. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Sos kurkowy
© Adobe Stock

Kurczak z kurkami

Lubicie mięso? W połączeniu z kurkami nabierze ono wyjątkowego smaku. Szczególnie drób dobrze współgra z tymi grzybami.

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka (udko + pałka),
  • 300 g kurek,
  • 1 cebula,
  • 1 szkl. śmietany 22 proc.,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Umytego i osuszonego kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Oczyszczone kurki kroimy na mniejsze kawałki, a te mniejsze pozostawiamy w całości. Cebulę kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i lekko ją solimy. Smażymy do zeszklenia przez ok. 2-3 minuty. Dodajemy kurki i smażymy je na dużym ogniu, ciągle mieszając przez ok. minutę. Kurki puszczą sok, więc musimy je smażyć dotąd, aż prawie całkowicie on odparuje, czyli przez ok. 5-7 minut. Następnie zmniejszamy ogień na średni i dalej smażymy je przez ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając.
  3. Gdy brzegi kurek zaczną się nieco przypiekać, dodajemy na patelnię masło i mieszamy. Śmietanę solimy. Dodajemy do niej łyżkę gorących kurek i mieszamy. Następnie całość wlewamy na patelnię i znów mieszamy.
  4. Kurki ze śmietaną przekładamy do osobnej miski. Na czystej patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim kawałki kurczaka.
  5. Smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony do zrumienienia. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej sos z kurek. Nie mieszamy.
  6. Całość wstawiamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez ok. 20-30 minut do mocnego zrumienienia kurczaka i zgęstnienia sosu.
  7. Potrawę podajemy posypaną natką pietruszki z młodymi ziemniakami podpieczonymi na patelni.

Kurki dają możliwość przygotowania różnego rodzaju dań – zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych, dlatego z pewnością każdemu trafią do gustu. Zachęcamy do wypróbowania któregoś z naszych przepisów.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości