Sezon na kurki. Jak przyrządzić te zdrowe i smaczne grzyby?

Lato oznacza sezon kurkowy w pełni. Te grzyby są jednymi z najbardziej cenionych w polskiej kuchni. Dlaczego? Poznaj właściwości zdrowotne kurek oraz sposoby na ich przyrządzanie.

Sezon na kurkiSezon na kurki
Źródło zdjęć: © Pexels
Oliwia Rybiałek

Jego poprawna nazwa to tak naprawdę pieprznik jadalny. Jednak my znamy go po prostu jako kurkę. W innych regionach Polski można również spotkać się z innymi potocznymi określeniami tego grzyba jak, np. kurza nóżka czy lisiczka. Co ciekawe, bywa również nazywana "żydowskim grzybem", ponieważ jest koszerny. W odróżnieniu od maślaków czy prawdziwków kurki są odporne na gnicie i owady. 

Bogate w drogocenne składniki odżywcze

Kurki można znaleźć w zasadzie na każdym kontynencie. W Polsce szukamy ich w lasach w lasach sosnowych, świerkowych lub mieszanych. Ma charakterystyczny kształt oraz żółto-pomarańczowy kolor. Wybierając się do lasu trzeba jednak uważać, by nie pomylić kurki z lisówką pomarańczową, której zjedzenie może powodować dolegliwości żołądkowe.  

Choć w większości kurki składają się z wody, to i tak zawierają bardzo dużo wartości odżywczych, które zapobiegają poważnym chorobom. Przede wszystkim spożywanie kurek dostarcza naszemu organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, w tym zawału serca. Są także źródłem fosforu i potasu, a także witamin z grupy B, regulujących pracę układu krążenia. Swój charakterystyczny kolor kurki zawdzięczają zawartości karotenoidów, które z przekształcają się w organizmie w witaminę A. Ona z kolei przeciwdziała problemom ze wzrokiem. 

Jak przygotować farsz z kurek do pierogów?

Kurki można przyrządzać na wiele sposobów. W pierwszej kolejności jednak należy pamiętam o dokładnym oczyszczeniu ich z ziemi oraz innych pozostałości. Najlepiej jest zrobić to na sucho. Wykorzystać w tym celu najlepiej mały nożyk lub szczoteczkę. Aby uniknąć goryczki w daniach z kurkami, warto je najpierw zblanszować. Robimy to, wsadzając najpierw grzyby do wrzątku, a następnie hartując je w zimnej wodzie. 

Aby wykonać farsz do pierogów z kurkami należy dokładnie oczyszczone grzyby gotować przez około 15-20 minut na osolonej wodzie. Odcedzone grzyby trzeba zostawić do wystygnięcia, a następnie posiekać. Dalej kroimy jedną dużą cebulę w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym. W następnej kolejności do cebuli dodajemy nasze kurki i dusimy kilka minut. Całość doprawić solą i pieprzem.  

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowe sposoby na suszenie grzybów. Zdradzamy najlepsze metody

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze