Sezon na kurki. Jak przyrządzić te zdrowe i smaczne grzyby?

Lato oznacza sezon kurkowy w pełni. Te grzyby są jednymi z najbardziej cenionych w polskiej kuchni. Dlaczego? Poznaj właściwości zdrowotne kurek oraz sposoby na ich przyrządzanie.

Sezon na kurkiSezon na kurki
Źródło zdjęć: © Pexels
Oliwia Rybiałek

Jego poprawna nazwa to tak naprawdę pieprznik jadalny. Jednak my znamy go po prostu jako kurkę. W innych regionach Polski można również spotkać się z innymi potocznymi określeniami tego grzyba jak, np. kurza nóżka czy lisiczka. Co ciekawe, bywa również nazywana "żydowskim grzybem", ponieważ jest koszerny. W odróżnieniu od maślaków czy prawdziwków kurki są odporne na gnicie i owady. 

Bogate w drogocenne składniki odżywcze

Kurki można znaleźć w zasadzie na każdym kontynencie. W Polsce szukamy ich w lasach w lasach sosnowych, świerkowych lub mieszanych. Ma charakterystyczny kształt oraz żółto-pomarańczowy kolor. Wybierając się do lasu trzeba jednak uważać, by nie pomylić kurki z lisówką pomarańczową, której zjedzenie może powodować dolegliwości żołądkowe.  

Choć w większości kurki składają się z wody, to i tak zawierają bardzo dużo wartości odżywczych, które zapobiegają poważnym chorobom. Przede wszystkim spożywanie kurek dostarcza naszemu organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, w tym zawału serca. Są także źródłem fosforu i potasu, a także witamin z grupy B, regulujących pracę układu krążenia. Swój charakterystyczny kolor kurki zawdzięczają zawartości karotenoidów, które z przekształcają się w organizmie w witaminę A. Ona z kolei przeciwdziała problemom ze wzrokiem. 

Jak przygotować farsz z kurek do pierogów?

Kurki można przyrządzać na wiele sposobów. W pierwszej kolejności jednak należy pamiętam o dokładnym oczyszczeniu ich z ziemi oraz innych pozostałości. Najlepiej jest zrobić to na sucho. Wykorzystać w tym celu najlepiej mały nożyk lub szczoteczkę. Aby uniknąć goryczki w daniach z kurkami, warto je najpierw zblanszować. Robimy to, wsadzając najpierw grzyby do wrzątku, a następnie hartując je w zimnej wodzie. 

Aby wykonać farsz do pierogów z kurkami należy dokładnie oczyszczone grzyby gotować przez około 15-20 minut na osolonej wodzie. Odcedzone grzyby trzeba zostawić do wystygnięcia, a następnie posiekać. Dalej kroimy jedną dużą cebulę w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym. W następnej kolejności do cebuli dodajemy nasze kurki i dusimy kilka minut. Całość doprawić solą i pieprzem.  

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowe sposoby na suszenie grzybów. Zdradzamy najlepsze metody

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia