Sezon na kurki. Jak przyrządzić te zdrowe i smaczne grzyby?

Lato oznacza sezon kurkowy w pełni. Te grzyby są jednymi z najbardziej cenionych w polskiej kuchni. Dlaczego? Poznaj właściwości zdrowotne kurek oraz sposoby na ich przyrządzanie.

Sezon na kurkiSezon na kurki
Źródło zdjęć: © Pexels
Oliwia Rybiałek

Jego poprawna nazwa to tak naprawdę pieprznik jadalny. Jednak my znamy go po prostu jako kurkę. W innych regionach Polski można również spotkać się z innymi potocznymi określeniami tego grzyba jak, np. kurza nóżka czy lisiczka. Co ciekawe, bywa również nazywana "żydowskim grzybem", ponieważ jest koszerny. W odróżnieniu od maślaków czy prawdziwków kurki są odporne na gnicie i owady. 

Bogate w drogocenne składniki odżywcze

Kurki można znaleźć w zasadzie na każdym kontynencie. W Polsce szukamy ich w lasach w lasach sosnowych, świerkowych lub mieszanych. Ma charakterystyczny kształt oraz żółto-pomarańczowy kolor. Wybierając się do lasu trzeba jednak uważać, by nie pomylić kurki z lisówką pomarańczową, której zjedzenie może powodować dolegliwości żołądkowe.  

Choć w większości kurki składają się z wody, to i tak zawierają bardzo dużo wartości odżywczych, które zapobiegają poważnym chorobom. Przede wszystkim spożywanie kurek dostarcza naszemu organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, w tym zawału serca. Są także źródłem fosforu i potasu, a także witamin z grupy B, regulujących pracę układu krążenia. Swój charakterystyczny kolor kurki zawdzięczają zawartości karotenoidów, które z przekształcają się w organizmie w witaminę A. Ona z kolei przeciwdziała problemom ze wzrokiem. 

Jak przygotować farsz z kurek do pierogów?

Kurki można przyrządzać na wiele sposobów. W pierwszej kolejności jednak należy pamiętam o dokładnym oczyszczeniu ich z ziemi oraz innych pozostałości. Najlepiej jest zrobić to na sucho. Wykorzystać w tym celu najlepiej mały nożyk lub szczoteczkę. Aby uniknąć goryczki w daniach z kurkami, warto je najpierw zblanszować. Robimy to, wsadzając najpierw grzyby do wrzątku, a następnie hartując je w zimnej wodzie. 

Aby wykonać farsz do pierogów z kurkami należy dokładnie oczyszczone grzyby gotować przez około 15-20 minut na osolonej wodzie. Odcedzone grzyby trzeba zostawić do wystygnięcia, a następnie posiekać. Dalej kroimy jedną dużą cebulę w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym. W następnej kolejności do cebuli dodajemy nasze kurki i dusimy kilka minut. Całość doprawić solą i pieprzem.  

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowe sposoby na suszenie grzybów. Zdradzamy najlepsze metody

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące