Sezon na kurki. Jak przyrządzić te zdrowe i smaczne grzyby?

Lato oznacza sezon kurkowy w pełni. Te grzyby są jednymi z najbardziej cenionych w polskiej kuchni. Dlaczego? Poznaj właściwości zdrowotne kurek oraz sposoby na ich przyrządzanie.

Sezon na kurkiSezon na kurki
Źródło zdjęć: © Pexels
Oliwia Rybiałek

Jego poprawna nazwa to tak naprawdę pieprznik jadalny. Jednak my znamy go po prostu jako kurkę. W innych regionach Polski można również spotkać się z innymi potocznymi określeniami tego grzyba jak, np. kurza nóżka czy lisiczka. Co ciekawe, bywa również nazywana "żydowskim grzybem", ponieważ jest koszerny. W odróżnieniu od maślaków czy prawdziwków kurki są odporne na gnicie i owady. 

Bogate w drogocenne składniki odżywcze

Kurki można znaleźć w zasadzie na każdym kontynencie. W Polsce szukamy ich w lasach w lasach sosnowych, świerkowych lub mieszanych. Ma charakterystyczny kształt oraz żółto-pomarańczowy kolor. Wybierając się do lasu trzeba jednak uważać, by nie pomylić kurki z lisówką pomarańczową, której zjedzenie może powodować dolegliwości żołądkowe.  

Choć w większości kurki składają się z wody, to i tak zawierają bardzo dużo wartości odżywczych, które zapobiegają poważnym chorobom. Przede wszystkim spożywanie kurek dostarcza naszemu organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, w tym zawału serca. Są także źródłem fosforu i potasu, a także witamin z grupy B, regulujących pracę układu krążenia. Swój charakterystyczny kolor kurki zawdzięczają zawartości karotenoidów, które z przekształcają się w organizmie w witaminę A. Ona z kolei przeciwdziała problemom ze wzrokiem. 

Jak przygotować farsz z kurek do pierogów?

Kurki można przyrządzać na wiele sposobów. W pierwszej kolejności jednak należy pamiętam o dokładnym oczyszczeniu ich z ziemi oraz innych pozostałości. Najlepiej jest zrobić to na sucho. Wykorzystać w tym celu najlepiej mały nożyk lub szczoteczkę. Aby uniknąć goryczki w daniach z kurkami, warto je najpierw zblanszować. Robimy to, wsadzając najpierw grzyby do wrzątku, a następnie hartując je w zimnej wodzie. 

Aby wykonać farsz do pierogów z kurkami należy dokładnie oczyszczone grzyby gotować przez około 15-20 minut na osolonej wodzie. Odcedzone grzyby trzeba zostawić do wystygnięcia, a następnie posiekać. Dalej kroimy jedną dużą cebulę w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym. W następnej kolejności do cebuli dodajemy nasze kurki i dusimy kilka minut. Całość doprawić solą i pieprzem.  

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowe sposoby na suszenie grzybów. Zdradzamy najlepsze metody

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥