Co to jest panko? Sprawdzony sposób na chrupiącą panierkę

Trudno sobie wyobrazić kotleta schabowego, smażonąa rybkę czy sznycle z kurczaka bez panierki. Najczęściej do panierowania używamy, jajka, mąki i bułki tartej. A co powiecie na panko? Co to jest i jak ją przygotować? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Panierka pankoPanko to popularna w Japonii panierka z białego chleba bez skórki
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Co to jest panko?

Panko jest to japońska panierka, rozsławiona przez znaną telewizyjną kucharkę Nigellę Lawson. Podobnie jak bułkę tartą przygotowuje się ją z rozdrobnionego, wysuszonego pieczywa, jednak w panko jego kawałki są większe i przypominają płatki. Dzięki temu zapewniają potrawą większą chrupkość, a przede wszystkim nie wchłaniają tak dużych ilości tłuszczu.

Panko świetnie nadaje się do panierowania krewetek, ryb i kotletów wieprzowych lub drobiowych. Panierkę panko kupimy w dobrze zaopatrzonych hipermarketach oraz w sklepach z azjatycką żywnością. Jednak bez problemu możemy ją również przygotowac w domu. Jak to zrobić?

Jak zrobić panierkę panko?

Przygotowanie panko nie jest trudne. Przede wszystkim musimy się zaopatrzyć w dobrej jakości białe pieczywo, Najlepszy będzie pszenny chleb lub kajzerki. Raczej nie polecamy chleba tostowego, który poza mąką, zawiera mnóstwo spulchniaczy i innych niezbyt zdrowych dodatków.

Z pieczywa odkrawamy skórki, a miąższ kroimy w kostkę lub rwiemy na mniejsze kawałki. Pieczywo możemy rozdrobnić w robocie kuchennym (tryb pulsacyjny) lub ręcznie na ok. półcentymetrowe okruszki. Chodzi o to, by nie rozdrobnić pieczywa za mocno, bo wtedy zamiast panko otrzymamy po prostu bułkę tartą.

Okruszki rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. od czasu do czasu warto je wymieszać i sprawdzić, czy już są suche. Panierka nie może się zezłocić, musi pozostać jasna.

Tak przygotowaną panierkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Chrupiąca panierka. O wiele smaczniejsza niż z bułki tartej

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze