Co to jest panko? Sprawdzony sposób na chrupiącą panierkę

Trudno sobie wyobrazić kotleta schabowego, smażonąa rybkę czy sznycle z kurczaka bez panierki. Najczęściej do panierowania używamy, jajka, mąki i bułki tartej. A co powiecie na panko? Co to jest i jak ją przygotować? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Panierka pankoPanko to popularna w Japonii panierka z białego chleba bez skórki
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Co to jest panko?

Panko jest to japońska panierka, rozsławiona przez znaną telewizyjną kucharkę Nigellę Lawson. Podobnie jak bułkę tartą przygotowuje się ją z rozdrobnionego, wysuszonego pieczywa, jednak w panko jego kawałki są większe i przypominają płatki. Dzięki temu zapewniają potrawą większą chrupkość, a przede wszystkim nie wchłaniają tak dużych ilości tłuszczu.

Panko świetnie nadaje się do panierowania krewetek, ryb i kotletów wieprzowych lub drobiowych. Panierkę panko kupimy w dobrze zaopatrzonych hipermarketach oraz w sklepach z azjatycką żywnością. Jednak bez problemu możemy ją również przygotowac w domu. Jak to zrobić?

Jak zrobić panierkę panko?

Przygotowanie panko nie jest trudne. Przede wszystkim musimy się zaopatrzyć w dobrej jakości białe pieczywo, Najlepszy będzie pszenny chleb lub kajzerki. Raczej nie polecamy chleba tostowego, który poza mąką, zawiera mnóstwo spulchniaczy i innych niezbyt zdrowych dodatków.

Z pieczywa odkrawamy skórki, a miąższ kroimy w kostkę lub rwiemy na mniejsze kawałki. Pieczywo możemy rozdrobnić w robocie kuchennym (tryb pulsacyjny) lub ręcznie na ok. półcentymetrowe okruszki. Chodzi o to, by nie rozdrobnić pieczywa za mocno, bo wtedy zamiast panko otrzymamy po prostu bułkę tartą.

Okruszki rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. od czasu do czasu warto je wymieszać i sprawdzić, czy już są suche. Panierka nie może się zezłocić, musi pozostać jasna.

Tak przygotowaną panierkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Chrupiąca panierka. O wiele smaczniejsza niż z bułki tartej

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce