Co to jest panko? Sprawdzony sposób na chrupiącą panierkę

Trudno sobie wyobrazić kotleta schabowego, smażonąa rybkę czy sznycle z kurczaka bez panierki. Najczęściej do panierowania używamy, jajka, mąki i bułki tartej. A co powiecie na panko? Co to jest i jak ją przygotować? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Panierka pankoPanko to popularna w Japonii panierka z białego chleba bez skórki
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Co to jest panko?

Panko jest to japońska panierka, rozsławiona przez znaną telewizyjną kucharkę Nigellę Lawson. Podobnie jak bułkę tartą przygotowuje się ją z rozdrobnionego, wysuszonego pieczywa, jednak w panko jego kawałki są większe i przypominają płatki. Dzięki temu zapewniają potrawą większą chrupkość, a przede wszystkim nie wchłaniają tak dużych ilości tłuszczu.

Panko świetnie nadaje się do panierowania krewetek, ryb i kotletów wieprzowych lub drobiowych. Panierkę panko kupimy w dobrze zaopatrzonych hipermarketach oraz w sklepach z azjatycką żywnością. Jednak bez problemu możemy ją również przygotowac w domu. Jak to zrobić?

Jak zrobić panierkę panko?

Przygotowanie panko nie jest trudne. Przede wszystkim musimy się zaopatrzyć w dobrej jakości białe pieczywo, Najlepszy będzie pszenny chleb lub kajzerki. Raczej nie polecamy chleba tostowego, który poza mąką, zawiera mnóstwo spulchniaczy i innych niezbyt zdrowych dodatków.

Z pieczywa odkrawamy skórki, a miąższ kroimy w kostkę lub rwiemy na mniejsze kawałki. Pieczywo możemy rozdrobnić w robocie kuchennym (tryb pulsacyjny) lub ręcznie na ok. półcentymetrowe okruszki. Chodzi o to, by nie rozdrobnić pieczywa za mocno, bo wtedy zamiast panko otrzymamy po prostu bułkę tartą.

Okruszki rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. od czasu do czasu warto je wymieszać i sprawdzić, czy już są suche. Panierka nie może się zezłocić, musi pozostać jasna.

Tak przygotowaną panierkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Chrupiąca panierka. O wiele smaczniejsza niż z bułki tartej

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy