Trwa ładowanie...

Co to jest panko? Sprawdzony sposób na chrupiącą panierkę

Trudno sobie wyobrazić kotleta schabowego, smażonąa rybkę czy sznycle z kurczaka bez panierki. Najczęściej do panierowania używamy, jajka, mąki i bułki tartej. A co powiecie na panko? Co to jest i jak ją przygotować? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Panko to popularna w Japonii panierka z białego chleba bez skórkiPanko to popularna w Japonii panierka z białego chleba bez skórkiŹródło: 123RF
dp22o9o
dp22o9o

Co to jest panko?

Panko jest to japońska panierka, rozsławiona przez znaną telewizyjną kucharkę Nigellę Lawson. Podobnie jak bułkę tartą przygotowuje się ją z rozdrobnionego, wysuszonego pieczywa, jednak w panko jego kawałki są większe i przypominają płatki. Dzięki temu zapewniają potrawą większą chrupkość, a przede wszystkim nie wchłaniają tak dużych ilości tłuszczu.

Panko świetnie nadaje się do panierowania krewetek, ryb i kotletów wieprzowych lub drobiowych. Panierkę panko kupimy w dobrze zaopatrzonych hipermarketach oraz w sklepach z azjatycką żywnością. Jednak bez problemu możemy ją również przygotowac w domu. Jak to zrobić?

Jak zrobić panierkę panko?

Przygotowanie panko nie jest trudne. Przede wszystkim musimy się zaopatrzyć w dobrej jakości białe pieczywo, Najlepszy będzie pszenny chleb lub kajzerki. Raczej nie polecamy chleba tostowego, który poza mąką, zawiera mnóstwo spulchniaczy i innych niezbyt zdrowych dodatków.

Z pieczywa odkrawamy skórki, a miąższ kroimy w kostkę lub rwiemy na mniejsze kawałki. Pieczywo możemy rozdrobnić w robocie kuchennym (tryb pulsacyjny) lub ręcznie na ok. półcentymetrowe okruszki. Chodzi o to, by nie rozdrobnić pieczywa za mocno, bo wtedy zamiast panko otrzymamy po prostu bułkę tartą.

dp22o9o

Okruszki rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. od czasu do czasu warto je wymieszać i sprawdzić, czy już są suche. Panierka nie może się zezłocić, musi pozostać jasna.

Tak przygotowaną panierkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Chrupiąca panierka. O wiele smaczniejsza niż z bułki tartej

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dp22o9o
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dp22o9o
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj