Zapomnij o bułce tartej. Mamy lepsze sposoby na panierkę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Paulina Brzozowska

/ 6Nietypowe rozwiązania są czasami najlepsze

Obraz
© 123RF

Większość z nas panieruje mięso i ryby i inne produkty w bułce tartej. To sprawdzony przepis znany od pokoleń. Kiedy jednak mamy ochotę na urozmaicenie, warto wypróbować jedną z naszych propozycji. Mogą nas naprawdę zaskoczyć!**Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl/){:external}**

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Płatki owsiane

Obraz
© 123RF

Płatki owsiane idealnie nadają się do panierowania. Przez użyciem należy je tylko zblendować, żeby uzyskały bardziej miałką strukturę. Niestety owsiana panierka nie ma wyrazistego smaku, dlatego do płatków warto dorzucić trochę przypraw i suszonych ziół.

Zobacz też: Soczyste nuggetsy z chrupiącą panierką

/ 6Płatki kukurydziane

Obraz
© 123RF

Ten sposób panierowania jest również bardzo popularny. Płatki kukurydziane świetnie sprawdzą się przy panierce do nuggetsów z kurczaka. Dodadzą potrawie chrupkości i ciekawej tekstury. Dzieciaki pokochają potrawę w tym wydaniu.

/ 6Chipsy ziemniaczane

Obraz
© 123RF

Chipsy, choć niezbyt zdrowe, świetnie sprawdzą się jako panierka. Są nie tylko tak samo chrupiące jak płatki kukurydziane, ale też dodadzą smaku potrawie. Nie musimy wtedy dodawać soli ani dodatkowych przypraw.

/ 6Precelki

Obraz
© 123RF

Precelki kojarzą nam się bardziej z przekąską niż z dodatkiem do obiadu. Jednak mięso panierowane w preclach i marynowane w piwie to prawdziwe pyszności. Zanim jednak użyjemy precelków do panierki, musimy pokruszyć je w blenderze.

/ 6Wiórki kokosowe

Obraz
© 123RF

Wiórki kokosowe możemy dodawać nie tylko do ciasta. Świetnie się sprawdzą do panierowania kurczaka w daniach azjatyckich. Kokos pojawia się bardzo często w kuchni indyjskiej, chińskiej czy tajskiej. Musimy jednak pamiętać, że doda naszej potrawie znacznej słodyczy, którą musimy zbalansować.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów