Zapomnij o bułce tartej. Mamy lepsze sposoby na panierkę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Paulina Brzozowska

/ 6Nietypowe rozwiązania są czasami najlepsze

Obraz
© 123RF

Większość z nas panieruje mięso i ryby i inne produkty w bułce tartej. To sprawdzony przepis znany od pokoleń. Kiedy jednak mamy ochotę na urozmaicenie, warto wypróbować jedną z naszych propozycji. Mogą nas naprawdę zaskoczyć!**Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl/){:external}**

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Płatki owsiane

Obraz
© 123RF

Płatki owsiane idealnie nadają się do panierowania. Przez użyciem należy je tylko zblendować, żeby uzyskały bardziej miałką strukturę. Niestety owsiana panierka nie ma wyrazistego smaku, dlatego do płatków warto dorzucić trochę przypraw i suszonych ziół.

Zobacz też: Soczyste nuggetsy z chrupiącą panierką

/ 6Płatki kukurydziane

Obraz
© 123RF

Ten sposób panierowania jest również bardzo popularny. Płatki kukurydziane świetnie sprawdzą się przy panierce do nuggetsów z kurczaka. Dodadzą potrawie chrupkości i ciekawej tekstury. Dzieciaki pokochają potrawę w tym wydaniu.

/ 6Chipsy ziemniaczane

Obraz
© 123RF

Chipsy, choć niezbyt zdrowe, świetnie sprawdzą się jako panierka. Są nie tylko tak samo chrupiące jak płatki kukurydziane, ale też dodadzą smaku potrawie. Nie musimy wtedy dodawać soli ani dodatkowych przypraw.

/ 6Precelki

Obraz
© 123RF

Precelki kojarzą nam się bardziej z przekąską niż z dodatkiem do obiadu. Jednak mięso panierowane w preclach i marynowane w piwie to prawdziwe pyszności. Zanim jednak użyjemy precelków do panierki, musimy pokruszyć je w blenderze.

/ 6Wiórki kokosowe

Obraz
© 123RF

Wiórki kokosowe możemy dodawać nie tylko do ciasta. Świetnie się sprawdzą do panierowania kurczaka w daniach azjatyckich. Kokos pojawia się bardzo często w kuchni indyjskiej, chińskiej czy tajskiej. Musimy jednak pamiętać, że doda naszej potrawie znacznej słodyczy, którą musimy zbalansować.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw