Co szkodzi? Nie sama kawa, ale to w jaki sposób ją serwujesz
Dodatki do kawy, które niweczą jej właściwości zdrowotne
Zdrowa, szkodliwa, smaczna, niedobra, niezbędna, uzależniająca – to jak widzisz kawę zależy od wielu czynników. Ale jeden fakt jest bezsprzeczny – ma znaczenie to, co do kawy dodajesz. Może przesądzić o tym, czy napar będzie zdrowy lub szkodliwy. Sprawdź, czy na pewno robisz to dobrze.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Cukier
Gdy zastanawiamy się nad właściwościami prozdrowotnymi kawy, mówimy o obecności przeciwutleniaczy, usprawnianiu pracy mózgu czy poprawie przemiany materii, to zapominamy, że jest coś, co niweczy wszystkie walory picia tego napoju. To cukier – powoduje przyrost masy ciała, uzależnia, wpływa negatywnie na gospodarkę hormonalną. Jedna łyżeczka to nie koniec świata, ale jeśli pijesz codziennie jedną lub dwie filiżanki kawy z łyżeczką cukru…
Zamienniki cukru
Może zamienniki? Jeśli nie cukier, to może stewia, melasa lub ksylitol? To zdrowsze, naturalne lub półsyntetyczne zamienniki cukru, ale nie każdy może je stosować. Miód lub syrop klonowy? Są zdrowsze od cukru, ale wciąż podnoszą poziom glukozy we krwi w krótkim czasie i nie są polecane m.in. cukrzykom. A sztuczne słodziki? Aspartam, acesulfam K i wiele innych, które mogą znaleźć się w popularnych słodzikach. Dopuszczone do obrotu, zatem w teorii bezpieczne. Ale pamiętajmy, że to dawka czyni truciznę, zwłaszcza gdy problemem jest uzależnienie od słodkości.
Mleko
Kawa z mlekiem czy mleko z kawą? Najnowsze badania wykazują związek pomiędzy nadmiernym spożywaniem mleka krowiego a zwiększonym ryzykiem zachorowania na osteoporozę. Łyżka mleka w kawie to nic złego, prawda? Ale pół filiżanki mleka, zwłaszcza w kontekście diety bogatej w nabiał, może być dla nas zgubne i na pewno nie wpłynie pozytywnie na aspekty zdrowotne picia kawy.
A może śmietanka?
Są zwolennicy śmietanki w kawie – starsze pokolenia z rozrzewnieniem wspominają śmietankę w proszku, młodsze chętnie wybierają te w płynie, a zagorzali fani kawy w wersji deserowej sięgają po mleko skondensowane lub śmietankę słodką o zawartości tłuszczu 36 procent. Każdy z tych dodatków lepiej sobie darować – śmietanki w proszku mogą zawierać konserwanty, słodziki i tłuszcze trans, a mleko skondensowane czy słodka śmietanka to dodatkowe, puste kalorie. 30 ml mleka skondensowanego słodzonego to aż 100 kCal, podczas gdy 200 ml czarnej kawy bez dodatków to… 2 kCal.