Mleko krowie kontra sojowe. Które jest lepsze i w jaki sposób je wykorzystać?

Mleko - produkt, który jest nam wszystkim dobrze znany. Najczęściej mamy oczywiście na myśli to krowie, ale nie możemy zapominać o tych roślinnych. Mowa tutaj przede wszystkim o sojowym, ale też kokosowym czy migdałowym. Jakie mają właściwości i na które się zdecydować? Kwestia ta nie jest jednoznaczna.

Mleko krowie kontra sojowe. Które jest lepsze i w jaki sposób je wykorzystać?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne

Mleko krowie tak, ale nie w nadmiarze i ze sprawdzonych źródeł

Na początku warto skupić się na faktach, które dotyczą krowiego mleka. Wapń, potas, magnez czy cynk - to tylko niektóre z pierwiastków, jakie zawiera. Posiada ono wysoką wartość odżywczą, a w dodatku takie witaminy, jak: A, D czy B2 i B12. Nie można jednak zapominać też o tym, że to właśnie krowie mleko jest jednym z najczęstszych alergenów. Dotyczy to przede wszystkim nietolerancji laktozy. Osoby, które się z nią zmagają, po wypiciu mleka na pewno będą odczuwać bóle brzucha i doświadczą wzdęć. W takim przypadku należy całkowicie z niego zrezygnować.

Ostatnio często można usłyszeć, że krowie mleko tak naprawdę powinno być całkowicie eliminowane z naszej diety. Nie zgadzam się z takimi poglądami, natomiast - jak w każdym przypadku - zalecam umiar. Picie mleka tak, ale w rozsądnych ilościach. Wiadomym jest, że zajadanie się drożdżowymi bułkami i popijanie ich mlekiem nie jest dobrym pomysłem. Kolejną kwestią jest też pochodzenie mleka. Najlepiej kupować takie “bezpośrednio od krowy”. Rozumiem przez to producentów, którzy zajmują się dystrybucją lokalnych produktów. Nie zawierają one konserwantów ani ulepszaczy smaku, a tym samym są zdrowsze. Zwróćcie uwagę na termin ważności - jeśli ma długi, to nie może być ono pozbawione konserwantów.

Jeśli chodzi o krowie mleko, to warto też mieć na uwadze, że im jesteśmy starsi, tym rzadziej powinniśmy po nie sięgać. Warto wówczas zastąpić je tym roślinnym albo po prostu… wodą. Nawet mój kot, Stefan, pije wodę, a nie mleko!

Mleko sojowe substytutem krowiego? Zdania na ten temat są podzielone

Soja - niektórzy się nią zachwycają i uważają, że ma zbawienny wpływ na ludzki organizm, inni jednak mają co do tego wątpliwości. Czym właściwie jest mleko sojowe i co wchodzi w jego skład? Jak sama nazwa wskazuje - napój ten tworzony jest na bazie soi. Zawiera on porównywalną ilość białka, co krowie mleko. Zbudowane jest ono w tym przypadku głównie z albumin, które pełnią funkcje metaboliczne oraz globulin, pełniących funkcje zapasowe. Ciekawym jest, że około 50 proc. kwasów tłuszczowych, jakie występują w soi przypada na wielonienasycony kwas linolowy. Nie możemy przy tym zapominać o witaminach i pierwiastkach. O jakich mowa? Między innymi: A, B1, B12, E, D, a także o: cynku potasie czy jodzie. Niestety soja jest jednym z najbardziej przetworzonych produktów. To właśnie dlatego wielu uważa, że ma ona szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Trudno jednoznacznie potwierdzić to badaniami, więc uważam, że jest to zbyt daleko idący wniosek. Podobnie jednak, jak w przypadku mleka krowiego, zalecam umiar i zdrowy rozsądek.

Jeśli nie możecie pić mleka krowiego, ponieważ na przykład cierpicie na nietolerancję laktozy, to od czasu do czasu można sięgać po roślinne. Dzisiaj podzielę się też z wami przepisem na coś kalorycznego, ale bardzo pysznego. Ciasto mleczne!

Składniki:

  • ¾ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ kostki masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 tabliczka białej czekolady

Przygotowanie: masło, cukier i mleko zagotować i ostudzić. Wsypać mąkę, przesianą z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Dodać jajka. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Na samym końcu dodać dżem i wyrobić na jednolite ciasto. Przełożyć do foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 45-50 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w temp. 180 st. C. Po upieczeniu udekorować roztopioną czekoladą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥