Co można zrobić z wędzonej makreli?

Łatwo pozbyć się z niej ości, jest stosunkowo tania jak na rybę i bardzo smaczna. Do czego można wykorzystać wędzoną makrelę? Najczęściej robi się z niej pastę na kanapki lub je z pieczywem bez żadnych dodatków. Tymczasem charakterystyczny smak makreli wędzonej sprawia, że można z niej robić również inne potrawy – nawet dania obiadowe. Poznaj nasze propozycje na wędzoną makrelę.

Wędzona makrelaWędzona makrela
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Horosiewicz

Makaron z makrelą wędzoną

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 1 cytryna,
  • 2 cebule,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 400 ml śmietany kremówki,
  • makaron,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Makrelę obieramy ze skóry i pozbawiamy ości. Dzielimy ją na niewielkie kawałki.
  2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z umytej i sparzonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy śmietanę, czosnek oraz skórkę z cytryny. Wszystko zagotowujemy.
  4. Na patelnię dodajemy makrelę i całość podgrzewamy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dorzucamy posiekany koperek. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i nakładamy na talerze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hit PRL. Paprykarz szczeciński - przysmak sprzed lat

Kruche babeczki z pastą z wędzonej makreli

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 1,5 szkl. mąki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 5 łyżek wody,
  • 200 g makreli wędzonej,
  • 75 g majonezu,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 5 rzodkiewek,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałki. Siekamy całość nożem, skrapiamy wodą i szybko zagniatamy ciasto.
  2. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy z niego krążki za pomocą szklanki.
  3. Wylepiamy nimi natłuszczone foremki. Nakłuwamy je widelcem, nakrywamy papierem śniadaniowym i wsypujemy do środka ziarna fasoli lub grochu. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  4. Wstawiamy babeczki na 12 minut. Wyjmujemy je z piekarnika, pozbywamy się ziaren z papierem i studzimy. Makrelę obieramy z ości i ze skóry. Rozdrabniamy ją. Łączymy z majonezem, serem, posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewkami i pokrojonymi w kostkę jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy babeczki i dekorujemy je natką pietruszki.

Placuszki z makrelą

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 3 ziemniaki,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy je, obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich posiekaną natkę pietruszki.
  2. Makrelę obieramy ze skóry i ości, rwiemy na drobne kawałki palcami. Wrzucamy ją do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jajko.
  3. Wyrabiamy masę ręką. Formujemy z niej niewielkie kotlety, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.

Pasta z wędzonej makreli

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 30 g czerwonej cebuli,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • garść siekanego szczypiorku,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Makrelę pozbawiamy ości i skóry. Oczyszczone kawałki rozdrabniamy w miseczce widelcem.
  2. Jajka obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Ogórki kroimy w niedużą kostkę. Siekamy również cebulę i szczypiorek. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Majonez mieszamy z musztardą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 300 g wędzonej makreli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 0,5 papryki,
  • 1 pęczek koperku albo szczypiorku,
  • 1 szkl. kukurydzy z puszki,
  • 1 szkl. groszku konserwowego,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • sok z 0,5 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Makrelę obieramy z ości i skóry. Suszone pomidory i 2 jajka kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę.
  2. Pozostałe jajka kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Paprykę i ogórki też kroimy w kostkę, a warzywa z puszek osączamy z zalewy.
  3. Pastę mieszamy wraz z pozostałymi warzywami i ziołami. Dodajemy musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

Makrela wędzona stanowi doskonałą podstawę różnego rodzaju potraw – zarówno takich, które można jeść na śniadanie czy kolację, jak i dań obiadowych lub przekąsek na wieczorne spotkania ze znajomymi. Możliwości mamy naprawdę wiele, a że ryba ta jest wyjątkowo smaczna, dajmy się ponieść kulinarnej fantazji.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę