Co można zrobić z wędzonej makreli?

Łatwo pozbyć się z niej ości, jest stosunkowo tania jak na rybę i bardzo smaczna. Do czego można wykorzystać wędzoną makrelę? Najczęściej robi się z niej pastę na kanapki lub je z pieczywem bez żadnych dodatków. Tymczasem charakterystyczny smak makreli wędzonej sprawia, że można z niej robić również inne potrawy – nawet dania obiadowe. Poznaj nasze propozycje na wędzoną makrelę.

Wędzona makrelaWędzona makrela
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Horosiewicz

Makaron z makrelą wędzoną

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 1 cytryna,
  • 2 cebule,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 400 ml śmietany kremówki,
  • makaron,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Makrelę obieramy ze skóry i pozbawiamy ości. Dzielimy ją na niewielkie kawałki.
  2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z umytej i sparzonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy śmietanę, czosnek oraz skórkę z cytryny. Wszystko zagotowujemy.
  4. Na patelnię dodajemy makrelę i całość podgrzewamy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dorzucamy posiekany koperek. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i nakładamy na talerze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hit PRL. Paprykarz szczeciński - przysmak sprzed lat

Kruche babeczki z pastą z wędzonej makreli

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 1,5 szkl. mąki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 5 łyżek wody,
  • 200 g makreli wędzonej,
  • 75 g majonezu,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 5 rzodkiewek,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałki. Siekamy całość nożem, skrapiamy wodą i szybko zagniatamy ciasto.
  2. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy z niego krążki za pomocą szklanki.
  3. Wylepiamy nimi natłuszczone foremki. Nakłuwamy je widelcem, nakrywamy papierem śniadaniowym i wsypujemy do środka ziarna fasoli lub grochu. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  4. Wstawiamy babeczki na 12 minut. Wyjmujemy je z piekarnika, pozbywamy się ziaren z papierem i studzimy. Makrelę obieramy z ości i ze skóry. Rozdrabniamy ją. Łączymy z majonezem, serem, posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewkami i pokrojonymi w kostkę jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy babeczki i dekorujemy je natką pietruszki.

Placuszki z makrelą

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 3 ziemniaki,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy je, obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich posiekaną natkę pietruszki.
  2. Makrelę obieramy ze skóry i ości, rwiemy na drobne kawałki palcami. Wrzucamy ją do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jajko.
  3. Wyrabiamy masę ręką. Formujemy z niej niewielkie kotlety, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.

Pasta z wędzonej makreli

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 30 g czerwonej cebuli,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • garść siekanego szczypiorku,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Makrelę pozbawiamy ości i skóry. Oczyszczone kawałki rozdrabniamy w miseczce widelcem.
  2. Jajka obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Ogórki kroimy w niedużą kostkę. Siekamy również cebulę i szczypiorek. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Majonez mieszamy z musztardą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 300 g wędzonej makreli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 0,5 papryki,
  • 1 pęczek koperku albo szczypiorku,
  • 1 szkl. kukurydzy z puszki,
  • 1 szkl. groszku konserwowego,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • sok z 0,5 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Makrelę obieramy z ości i skóry. Suszone pomidory i 2 jajka kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę.
  2. Pozostałe jajka kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Paprykę i ogórki też kroimy w kostkę, a warzywa z puszek osączamy z zalewy.
  3. Pastę mieszamy wraz z pozostałymi warzywami i ziołami. Dodajemy musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

Makrela wędzona stanowi doskonałą podstawę różnego rodzaju potraw – zarówno takich, które można jeść na śniadanie czy kolację, jak i dań obiadowych lub przekąsek na wieczorne spotkania ze znajomymi. Możliwości mamy naprawdę wiele, a że ryba ta jest wyjątkowo smaczna, dajmy się ponieść kulinarnej fantazji.

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek