Co można zrobić z ośmiornicy?
Przerażający stwór z morskich głębin może wylądować na twoim talerzu i zachwycić cię swoim smakiem! Tak, ośmiornicę coraz częściej możemy spotkać w polskich sklepach, więc czemu by nie spróbować jej samodzielnie przyrządzić i podać np. na romantyczną kolację? Szczególnie, że jako owoc morza uchodzi za afrodyzjak!
Mięso ośmiornicy – właściwości
Największym znanym gatunkiem ośmiornicy jest ośmiornica olbrzymia, której rozpiętość ramion sięga nawet 4,3 metra długości. Z kolei najmniejszą odmianą jest octopus wolfi, która mierzy zaledwie 2,5 cm i waży mniej niż 1 g. W Unii Europejskiej można sprzedawać ośmiornice, które ważą minimum 750 g, dlatego tego drugiego gatunku nie znajdziemy w sklepach. Największą popularnością cieszy się ośmiornica zwyczajna.
W Polsce najczęściej możemy spotkać ośmiornice mrożone, jednak zdarza się dostać też świeże. Niektórzy twierdzą, że te mrożone są bardziej kruche i przez to smaczniejsze, jednak to kwestia indywidualnego smaku.
Mięso z ośmiornicy charakteryzuje się dużą delikatnością. Głowa jest jadalna, jednak największym uznaniem cieszą się macki. Są mięsiste i bardzo smaczne. Do tego mają niewiele kalorii, nie zawierają cholesterolu i są lekkostrawne. Ośmiornica ma w sobie również wiele witamin i składników mineralnych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej np. selen, wapń, jod, witaminy A, B oraz E.
Czy jedzenie ryb poprawia płodność i libido?
Jak przygotować ośmiornicę?
Jeśli kupiliśmy mrożone osobniki, przed przyrządzeniem należy je rozmrozić. Najlepiej wieczorem wyjąć je z zamrażarki i zostawić w lodówce, by spokojnie odtajały. Zaletą mrożonej ośmiornicy jest to, że jest już wypatroszona i oczyszczona. Przed przygotowaniem musimy już tylko pozbyć się aparatu gębowego oraz oczu.
Ośmiornicę można przyrządzać w całości albo odciąć jej ramiona i zająć się tylko nimi. Można ją gotować, smażyć, piec, dusić, grillować. W czasie obróbki termicznej wypuszcza bardzo dużo soków i traci ponad 1/3 swojego rozmiaru.
Aby wstępnie przygotować ośmiornicę, należy najpierw zagotować wywar z warzyw. W duży garnek wlewamy wodę, wrzucamy do niego dużą marchewkę, cebulę, po gałązce selera naciowego i natki pietruszki, po kilka ząbków czosnku, ziaren ziela angielskiego i liści laurowych.
Do gotującego się wywaru na ok. 15 sekund wkładamy macki ośmiornicy, trzymając ją za głowę. Wyjmujemy ją i po chwili ponownie zanurzamy. Czynność powtarzamy trzy razy. Macki zwijają się pod wpływem temperatury. Po tym czasie całą ośmiornicę wkładamy do garnka z wywarem i gotujemy przez ok. 25 minut na każde pół kilograma mięczaka.
Następnie głowonoga wyjmujemy i dajemy mu odpocząć i nieco ostygnąć, by nie wyciekły z niego wszystkie soki. Dopiero po dłuższej chwili możemy przystąpić do krojenia. Wtedy możemy wyczarować najrozmaitsze dania z ośmiornicą w roli głównej. Jakie konkretnie? Poniżej przedstawiamy kilka propozycji.
Ośmiornica zapiekana z ziemniakami
Wywar przygotowujemy zgodnie z tym, co podano wyżej, ale dorzucając do niego dodatkowo pokrojone w ćwiartki 2 cytryny. W takim wywarze podgotowujemy 1 ośmiornicę przez 15 minut.
Pozostałe składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 5 ząbków czosnku,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- kilka liści laurowych,
- sól,
- ½ pęczka natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach w posolonej wodzie aż będą miękkie. Do żaroodpornego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek.
- Wykładamy na to podgotowaną ośmiornicę, a obok układamy lekko zgniecione ziemniaki. Dodajemy liście laurowe i jeszcze całość polewamy oliwą oraz posypujemy solą.
- Zapiekamy przez ok. 10-15 minut w nagrzanych do 200 stopni piekarniku. Danie podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Ośmiornica w czerwonym winie
Jedną ośmiornicę gotujemy w wywarze warzywnym zgodnie z instrukcją podaną wyżej. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników.
Składniki:
- 1 szkl. wytrawnego czerwonego wina,
- 250 g cebuli,
- 500 g pomidorów,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz, chili.
Składniki:
- Pomidory obieramy ze skórki, sparzając je wcześniej wrzątkiem. Jeden zostawiamy w całości, a pozostałe kroimy w kostkę. Ośmiornicę wyjmujemy z garnka i lekko studzimy. Następnie odcinamy jej macki i kroimy je na spore kawałki. Głowa nie jest nam potrzebna, ale aby nie marnować jedzenia, następnego dnia możemy z niej przyrządzić np. gulasz.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w talarki cebulę, zmiażdżony czosnek i ramiona ośmiornicy. Podsmażamy do momentu zeszklenia cebuli.
- Następnie dolewamy do tego wino, dodajemy cukier, pomidory, przyprawy oraz zioła. Wszystko dusimy jeszcze przez ok. 10 minut.
- Przekładamy do większych kokilek albo glinianych miseczek i dekorujemy plastrami pomidora. Zapiekamy w piekarniku jeszcze przez ok. 20 minut.
Gulasz z ośmiornicy po maltańsku
Składniki:
- 2 kg ośmiornicy (gulasz można przyrządzić równie dobrze z samej głowy, która została nam z poprzedniego dania),
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 150 g przecieru pomidorowego,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 kieliszek czerwonego wina,
- 1 szkl. wody,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżka kaparów,
- 10 oliwek,
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- liść laurowy,
- oregano,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Oczyszczone ośmiornice dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Całe kroimy na niewielkie kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodajemy ośmiornicę i chili. Smażymy przez ok. 4 minuty. Do garnka wlewamy wino, wodę i dodajemy pomidory, a potem przecier, oliwki, kapary, liść laurowy i curry.
- Całość mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 1-1,5 godziny. Po godzinie sprawdzamy miękkość mięsa. Jeśli jest już zadowalające, dodajemy sól, pieprz i oregano.
- Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gotowy gulasz dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Przygotowanie smakowitej potrawy z ośmiornicy nie jest bardzo skomplikowane, ale za to efektowne i niezwykle smaczne. Przekonaj się!