Trwa ładowanie...

Co można zrobić z ośmiornicy?

Przerażający stwór z morskich głębin może wylądować na twoim talerzu i zachwycić cię swoim smakiem! Tak, ośmiornicę coraz częściej możemy spotkać w polskich sklepach, więc czemu by nie spróbować jej samodzielnie przyrządzić i podać np. na romantyczną kolację? Szczególnie, że jako owoc morza uchodzi za afrodyzjak!

Mięso z ośmiornicy charakteryzuje się dużą delikatnością Mięso z ośmiornicy charakteryzuje się dużą delikatnością Źródło: Adobe Stock, fot: Oleg Znamenskiy zov666@gmail.com
d2n8fk4
d2n8fk4

Mięso ośmiornicy – właściwości

Największym znanym gatunkiem ośmiornicy jest ośmiornica olbrzymia, której rozpiętość ramion sięga nawet 4,3 metra długości. Z kolei najmniejszą odmianą jest octopus wolfi, która mierzy zaledwie 2,5 cm i waży mniej niż 1 g. W Unii Europejskiej można sprzedawać ośmiornice, które ważą minimum 750 g, dlatego tego drugiego gatunku nie znajdziemy w sklepach. Największą popularnością cieszy się ośmiornica zwyczajna.

W Polsce najczęściej możemy spotkać ośmiornice mrożone, jednak zdarza się dostać też świeże. Niektórzy twierdzą, że te mrożone są bardziej kruche i przez to smaczniejsze, jednak to kwestia indywidualnego smaku.

Mięso z ośmiornicy charakteryzuje się dużą delikatnością. Głowa jest jadalna, jednak największym uznaniem cieszą się macki. Są mięsiste i bardzo smaczne. Do tego mają niewiele kalorii, nie zawierają cholesterolu i są lekkostrawne. Ośmiornica ma w sobie również wiele witamin i składników mineralnych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej np. selen, wapń, jod, witaminy A, B oraz E.

Czy jedzenie ryb poprawia płodność i libido?

Jak przygotować ośmiornicę?

Jeśli kupiliśmy mrożone osobniki, przed przyrządzeniem należy je rozmrozić. Najlepiej wieczorem wyjąć je z zamrażarki i zostawić w lodówce, by spokojnie odtajały. Zaletą mrożonej ośmiornicy jest to, że jest już wypatroszona i oczyszczona. Przed przygotowaniem musimy już tylko pozbyć się aparatu gębowego oraz oczu.

d2n8fk4

Ośmiornicę można przyrządzać w całości albo odciąć jej ramiona i zająć się tylko nimi. Można ją gotować, smażyć, piec, dusić, grillować. W czasie obróbki termicznej wypuszcza bardzo dużo soków i traci ponad 1/3 swojego rozmiaru.

Aby wstępnie przygotować ośmiornicę, należy najpierw zagotować wywar z warzyw. W duży garnek wlewamy wodę, wrzucamy do niego dużą marchewkę, cebulę, po gałązce selera naciowego i natki pietruszki, po kilka ząbków czosnku, ziaren ziela angielskiego i liści laurowych.

Do gotującego się wywaru na ok. 15 sekund wkładamy macki ośmiornicy, trzymając ją za głowę. Wyjmujemy ją i po chwili ponownie zanurzamy. Czynność powtarzamy trzy razy. Macki zwijają się pod wpływem temperatury. Po tym czasie całą ośmiornicę wkładamy do garnka z wywarem i gotujemy przez ok. 25 minut na każde pół kilograma mięczaka.

Następnie głowonoga wyjmujemy i dajemy mu odpocząć i nieco ostygnąć, by nie wyciekły z niego wszystkie soki. Dopiero po dłuższej chwili możemy przystąpić do krojenia. Wtedy możemy wyczarować najrozmaitsze dania z ośmiornicą w roli głównej. Jakie konkretnie? Poniżej przedstawiamy kilka propozycji.

Ośmiornica Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: All rights reserved

Ośmiornica zapiekana z ziemniakami

Wywar przygotowujemy zgodnie z tym, co podano wyżej, ale dorzucając do niego dodatkowo pokrojone w ćwiartki 2 cytryny. W takim wywarze podgotowujemy 1 ośmiornicę przez 15 minut.

d2n8fk4

Pozostałe składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek,
  • kilka liści laurowych,
  • sól,
  • ½ pęczka natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w posolonej wodzie aż będą miękkie. Do żaroodpornego naczynia wlewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek.
  2. Wykładamy na to podgotowaną ośmiornicę, a obok układamy lekko zgniecione ziemniaki. Dodajemy liście laurowe i jeszcze całość polewamy oliwą oraz posypujemy solą.
  3. Zapiekamy przez ok. 10-15 minut w nagrzanych do 200 stopni piekarniku. Danie podajemy z posiekaną natką pietruszki.
d2n8fk4

Ośmiornica w czerwonym winie

Jedną ośmiornicę gotujemy w wywarze warzywnym zgodnie z instrukcją podaną wyżej. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników.

Składniki:

  • 1 szkl. wytrawnego czerwonego wina,
  • 250 g cebuli,
  • 500 g pomidorów,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz, chili.

Składniki:

  1. Pomidory obieramy ze skórki, sparzając je wcześniej wrzątkiem. Jeden zostawiamy w całości, a pozostałe kroimy w kostkę. Ośmiornicę wyjmujemy z garnka i lekko studzimy. Następnie odcinamy jej macki i kroimy je na spore kawałki. Głowa nie jest nam potrzebna, ale aby nie marnować jedzenia, następnego dnia możemy z niej przyrządzić np. gulasz.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w talarki cebulę, zmiażdżony czosnek i ramiona ośmiornicy. Podsmażamy do momentu zeszklenia cebuli.
  3. Następnie dolewamy do tego wino, dodajemy cukier, pomidory, przyprawy oraz zioła. Wszystko dusimy jeszcze przez ok. 10 minut.
  4. Przekładamy do większych kokilek albo glinianych miseczek i dekorujemy plastrami pomidora. Zapiekamy w piekarniku jeszcze przez ok. 20 minut.
d2n8fk4

Gulasz z ośmiornicy po maltańsku

Składniki:

  • 2 kg ośmiornicy (gulasz można przyrządzić równie dobrze z samej głowy, która została nam z poprzedniego dania),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 150 g przecieru pomidorowego,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 kieliszek czerwonego wina,
  • 1 szkl. wody,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 10 oliwek,
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • liść laurowy,
  • oregano,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone ośmiornice dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Całe kroimy na niewielkie kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Następnie dodajemy ośmiornicę i chili. Smażymy przez ok. 4 minuty. Do garnka wlewamy wino, wodę i dodajemy pomidory, a potem przecier, oliwki, kapary, liść laurowy i curry.
  3. Całość mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 1-1,5 godziny. Po godzinie sprawdzamy miękkość mięsa. Jeśli jest już zadowalające, dodajemy sól, pieprz i oregano.
  4. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gotowy gulasz dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
d2n8fk4

Przygotowanie smakowitej potrawy z ośmiornicy nie jest bardzo skomplikowane, ale za to efektowne i niezwykle smaczne. Przekonaj się!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2n8fk4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2n8fk4
Więcej tematów