Trwa ładowanie...

Co jeść i pić, aby być zdrowym? Na te produkty warto stawiać

Często się przeziębiacie, cierpicie z powodu różnorakich bolączek albo zmagacie się z anemią? To tylko niektóre z problemów, jakie gnębią nas wszystkich w mniejszym lub większym stopniu.

Co jeść i pić, aby być zdrowym? Na te produkty warto stawiaćŹródło: Archiwum prywatne, fot: Ewa Wachowicz
d2i97l6
d2i97l6

Zwykło się mówić, że lepiej zapobiegać niż leczyć, ale nie zawsze jest to możliwe. Nie musicie jednak faszerować się lekami i sztucznymi suplementami, by pozbyć się problemów zdrowotnych. Podzielę się z wami moimi sposobami na niektóre z nich. Uwierzcie mi, że często wystarczy po prostu nieco zmienić jadłospis.

Kiszonki na słabą odporność, wzmocnienie organizmu i usprawnienie metabolizmu

Kiszonki to samo zdrowie. Takie produkty jak kapusta czy ogórki uznawane są za naturalne probiotyki, które mają korzystny wpływ na mikroflorę jelit, a więc także odporność. Dodatkowo bogate są w wiele witamin (np. C, A, B1 czy B2) oraz bakteriocyny, które eliminują bakterie chorobotwórcze. Jeśli pogoda się zmienia, temperatura spada, a ja czuję, że mogę się przeziębić, to bez wahania sięgam po domowego ogórka kiszonego. To pyszna i wzmacniająca organizm przekąska. Możecie też napić się wody z kiszonek - ma ona szereg prozdrowotnych właściwości, które w naturalny sposób was uodpornią. Wiele osób nie zdaje sobie też sprawy z tego, że kiszenie, w przeciwieństwie do większości znanych sposobów konserwowania żywności, nie niszczy witamin.

Do jedzenia kiszonek zachęcam zarówno dorosłych, jak i chorowite dzieciaki. W mojej rodzinie od lat podawano je zamiast chemicznych suplementów i zdawały egzamin na piątkę. Podpowiem wam, że ich spożywanie jest też doskonałą opcją dla tych, którzy chcą usprawnić metabolizm i przyśpieszyć spalanie tkanki tłuszczowej. Kiszone produkty zawierają sporo błonnika, dzięki czemu oczyszczają układ trawienny z zalegających produktów przemiany materii. Najlepiej stawiać na te domowej roboty, ale w wielu sklepach osiedlowych znajdziecie też te od lokalnych dostawców. Polecam na przykład wyroby z Charsznicy. Jeszcze jedna dobra wiadomość: kiszonki są niskokaloryczne.

Buraki na pobudzenie produkcji czerwonych krwinek. Walkę z anemią wspomogą też ryby oraz wątróbka

Buraki są bogate w kwas foliowy, żelazo oraz witaminy, jak na przykład te z grupy B. Sok z buraków (surowych albo kiszonych) polecam szczególnie tym, który cierpią na anemię albo też mają takie skłonności. Nie martwcie się jednak, jeśli nie jesteście zwolennikami soku albo barszczu - możecie postawić na przykład na carpaccio z buraków z dodatkiem sera koziego oraz oliwy - będzie nie tylko bardzo zdrowo, ale też smacznie. Regularne jedzenie buraków, w dowolnej formie, wzmacnia krew i pozwoli wam cieszyć się lepszym zdrowiem. To informacja sprawdzona przez bardzo wiele osób z mojego bliskiego otoczenia.
Anemia to schorzenie, które wymaga leczenia, ale też odpowiedniego menu. Ci, którzy z nią walczą powinni zaprosić do swojej kuchni różnego rodzaju ryby oraz wątróbkę - najwięcej żelaza ma ta wieprzowa.

d2i97l6

Problemy z pęcherzem. Postaw na owoce albo sok z żurawiny

Od wielu już lat nie rozstaję się z buteleczką soku z żurawiny. Można go zrobić samodzielnie, wyciskając ze świeżych owoców, gdy jest na nie sezon albo też kupić naturalny wyrób. To produkt, który powinien być obowiązkową pozycją pod ręką każdej osoby mającej skłonności do częstych infekcji dróg moczowych. Jest niezwykle skuteczny i pomaga nie tylko leczyć, ale też zapobiegać podobnym schorzeniom.

Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne, fot: Ewa Wachowicz

Dodatkowo owoce żurawiny wzmacniają serce i oczyszczają organizm. Przyznam też szczerze, że kwaskowy smak pobudza, a nawet... poprawia humor! Zdradzę wam też mój sposób, by pijąc sok z żurawiny jednocześnie się nawadniać. Małą buteleczkę soku wlewam do dużej butelki z wodą i popijam ją przez cały dzień. To też opcja dla tych, którzy chcą nieco załagodzić mocno kwaśny smak.

Mdłości, pierwsze symptomy grypy, bóle miesiączkowe. Napój z dodatkiem świeżego albo suszonego imbiru

Imbir to nie tylko aromatyczna przyprawa i dodatek do potraw. Nie bez powodu bywa on określany mianem "naturalnej aspiryny". Herbata albo wywar z dodatkiem świeżego korzenia pomaga pozbyć się pierwszych symptomów choroby, zwalczyć gorączkę oraz ukoić różne bolączki - w tym miesiączkowe. W mojej rodzinie bardzo często wykorzystujemy też imbir jako naturalny środek przeciwko mdłościom oraz przed podróżą jako "lek" zapobiegający chorobie lokomocyjnej. Jeśli chcecie poeksperymentować kulinarnie, to możecie zetrzeć nieco surowego imbiru do sałatki.

d2i97l6

Jagody i maliny na schorzenia bakteryjne i uzupełnienie witamin. Pyszne skarby lasu

Jeśli tak jak ja uwielbiacie słodycze, to zamiast zajadać się czekoladą, postawcie na maliny albo jagody. To owoce, które nie tylko doskonale smakują, ale mają też wiele właściwości prozdrowotnych. Jagody wspierają walkę z dolegliwościami bakteryjnymi, wyrównują poziom cholesterolu, mają korzystny wpływ na wzrok, a dodatkowo hamują biegunkę.

Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne, fot: Ewa Wachowicz

Podobnie jak maliny, są też bogate w witaminy i minerały. Nie wszyscy wiedzą, że wykorzystać warto też liście malin, ponieważ zawierają między innymi: flawonoidy, kwasy organiczne czy sole mineralne. Same owoce mogą być natomiast jedzone przez cukrzyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Mimo że najlepiej jeść surowe owoce, kiedy jest na nie sezon, to raz na jakiś czas nie jestem sobie w stanie odmówić kawałka ciasta z tymi owocami. Jeśli macie ochotę na coś oryginalnego, to polecam wam też pyszną i zdrową zupę borówkową

Składniki:

  • 500 g borówek/jagód (poza sezonem mrożone)
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • makaron gwiazdki
  • Dekoracja:
  • śmietana
  • mięta
Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne, fot: Ewa Wachowicz

Przepis: borówki przepłukać na sicie, wrzucić do garnka, zalać wodą (ok. 1,5 l), przyprawić imbirem, dodać sok z cytryny, przykryć i zagotować. Przetrzeć przez sito. Z powrotem postawić na kuchence. Posłodzić. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Wymieszać i zagotować. Podawać z makaronem. Na talerzu udekorować śmietaną i miętą.

d2i97l6

Kochani, zanim następnym razem sięgnięcie po sztuczny środek przeciwbólowy, to uzupełnijcie swoje menu przynajmniej o kilka wyżej wymienionych produktów. Gwarantuję, że poczujecie się lepiej, a dodatkowo poprawi się wasze samopoczucie oraz kondycja skóry, włosów i paznokci.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2i97l6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2i97l6
Więcej tematów