Jakich produktów nie lubią owady?
Ciepły wieczór, ognisko, szum lasu i... komary. Owady potrafią skutecznie uprzykrzyć wypoczynek na świeżym powietrzu. Aby się przed nimi uchronić, zakładamy długie rękawy, spryskujemy się specjalnymi preparatami i zapalamy wokół siebie aromatyczne świeczki o zapachu wanilii czy cytryny. Jednak to nie są jedyne sposoby walki z natrętnymi komarami. Zobaczcie, co należy jeść, a czego lepiej unikać, by nie stać się łakomym kąskiem dla owadów.
Czosnek odstrasza nie tylko wampiry
Specyficzny zapach czosnku odstrasza nie tylko wampiry, ale także komary. Jeśli będziesz zjadać codziennie 1-2 ząbki świeżego czosnku, możesz sobie zapewnić delikatną ochronę przed uciążliwymi owadami. Jego zapach będzie się wydzielał wraz z twoim potem. Zmiażdżony lub roztarty czosnek można dodawać do ziołowego masła, jogurtowego sosu, pesto, winegretu czy pasty pomidorowej. Uwaga, ten aromat odstrasza nie tylko komary. Dlatego, jeśli planujesz spotkania towarzystwie, lepiej wypróbuj inne metody walki z owadami.
Tajna broń - lemoniada
Cytryna również skutecznie odstrasza komary. Właśnie dlatego olejek cytrynowy jest wykorzystywany do produkcji świec, które mają uchronić nas przed ukąszeniami. Dodawanie świeżo wyciśniętego soku do wody, koktajli, smoothies czy sosów sałatkowych może okazać się receptą na wypoczynek bez komarów. Kwas cytrynowy, który będzie się wydzielał przez naszą skórę, odstraszy je.
Kalafiory i brokuły
Komarom nie odpowiada zapach tiaminy, czyli witaminy B1. Możemy ją przyjmować w tabletkach, ale lepszym pomysłem jest włączenie do diety produktów bogatych w tę witaminę. Znajdziemy ją np. w brokułach i kalafiorach. Te warzywa dostarczą nam także innych cennych substancji odżywczych, na dodatek są smaczne i tanie. Możemy je gotować w wodzie lub na parze i podać z bułką tartą smażoną na maśle czy sosem beszamelowym. Świetnie smakują także w sałatkach, zapiekankach, na pizzy, w koktajlu czy zupie. Dzięki witaminie B1 komary będą cię omijać szerokim łukiem.
Rośliny strączkowe
Bogate w witaminę B1 są również rośliny strączkowe – groch i fasola. Tak więc pasty do smarowania pieczywa, zupy, kotlety, sałatki czy... ciasta z dodatkiem strączków pozwolą nam uchronić się przed atakami komarów. Tiaminę znajdziemy również w pestkach słoneczniczka, które sprawdza się jako chrupiąca przekąska albo dodatek do kremowych zup czy sałatek. Między bajki natomiast należy włożyć opinię o tym, że owady uciekną, jeśli napijemy się piwa. Mimo że w chmielowym napoju jest sporo tiaminy, po jego spożyciu temperatura naszego ciała wzrasta, co czyni nas smakowitym kąskiem dla komarów. Przyciąga je także etanol, który uwalnia się przez skórę.
Czego powinniśmy unikać?
Wabikiem na komary może być wysokie stężenie kwasu mlekowego we krwi. Aby tego uniknąć, powinniśmy wykluczyć z naszej diety mięso wieprzowe, niektóre ryby – śledzie, sardynki, makrele, pstrągi oraz warzywa – szpinak i szparagi. Warto też unikać produktów zawierających duże ilości soli – chipsów i śmieciowego jedzenia.