Trwa ładowanie...
Artykuł sponsorowany
czerwone wino
23-12-2016 09:40

Co do steka, a co do włoskiej pasty? Podpowiadamy, jak prawidłowo dobrać alkohol do jedzenia

Zamawiasz jedzenie na dowóz? Dobra decyzja – oszczędzasz tym sposobem sporo czasu i masz pewność, że Ty i Twoi goście skosztujecie czegoś przygotowanego przez kulinarnego eksperta. Ale tajemnicą poliszynela jest, że dobre jedzenie smakuje jeszcze lepiej, gdy zaserwuje się do niego właściwie dopasowany alkohol. I nie, nie chodzi tylko o poprawę humoru.

Artykuł sponsorowany
Co do steka, a co do włoskiej pasty? Podpowiadamy, jak prawidłowo dobrać alkohol do jedzeniaŹródło: materiały prasowe
d17y012
d17y012

Właściwie dobrany do posiłku typ alkoholu pobudzi kubki smakowe i sprawi, że potrawa stanie się jeszcze bardziej aromatyczna i nietuzinkowa. Co zatem do czego pasuje? Zamiast wybierać na oślep, poznaj najważniejsze zasady.

Słodkie do słodkiego, wytrawne do wytrawnego

Tak, w uproszczeniu, brzmi najważniejsza zasada, gdy chodzi o dobór alkoholu do posiłku. Do dań wytrawnych i niesłodkich – podajemy alkohole wytrawne. Gdy jednak mamy na myśli słodki deser lub inne tego typu dania, w których dominuje słodycz – równie słodkie likiery oraz wina to doskonały wybór do kompletu. I choć znajomość tej prostej reguły to podstawa – wiedza jest niewystarczająca. Bo alkohole, poza poziomem słodkości, różnią się też natężeniem czy bukietem aromatów. Oto zatem kolejny łyk wiedzy.

Co do przekąsek?

Wszystko zależy od rodzaju przekąsek. Do smakołyków typu orzeszki, koreczki, paluszki czy krakersy idealnie pasuje wytrawny wermut ziołowy – wydobędzie smak słonych dań, pobudzając jednocześnie apetyt. Z przystawkami na zimno dobrze komponują się m.in. wódki czyste. Do przekąsek na ciepło zaś – wyłączając te z drobiu i warzyw – pasują natomiast wódki smakowe, a także dobrej jakości whisky. Do przekąsek drobiowych zaś podajemy białe, wytrawne wino.

Wino – kolor ma znaczenie Do dań obiadowych czy serwowanych podczas kolacji, podajemy oczywiście wino wytrawne. Nie, nie półwytrawne, a wytrawne. To ono pozwoli wyciągnąć z jedzenia pełnię smaku. Ale to nie tak proste, jak by się mogło wydawać. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni typ wina. I tu znaczenie ma kolor. To najprostsze kryterium. Do białego mięsa – np. cielęcego czy drobiu (kurczak, indyk), a także do potraw z ryb sprawdzi się najlepiej wino białe. Gdy zaś zechcemy zaserwować steka z wołowiny, wieprzowinę, a także dziczyznę, kaczkę, czy dzikie ptactwo – koniecznie wybrać należy wytrawne wino czerwone. Uwaga! Wino czerwone podajemy także do potraw mącznych – a więc np. do włoskiej pasty czy ravioli.

d17y012

Deserowo, czyli na słodko

Gdy chodzi o alkohole słodkie, wybór również jest niemały. Zasadniczo – gdy serwowane mają być owoce, orzechy i słodkie desery – najlepiej skomponuje się z nimi wino deserowe. Ale jeśli serwowana ma być również kawa, dobrze spiszą się również likiery, słodkie wódki gatunkowe, a także słodkie nalewki domowe. Po kawie i ciastku można zaserwować również koniak lub winiak, które przywrócą balans smaków.

Jak widać, zasady serwowania alkoholi do potraw nie są tak trudne, jak by się mogło wydawać. Warto o nich pamiętać, by kupując jedzenie na telefon, móc sobie w domowym zaciszu urządzić ucztę, niczym w najlepszej restauracji.

Artykuł sponsorowany
d17y012

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17y012
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj