Co do steka, a co do włoskiej pasty? Podpowiadamy, jak prawidłowo dobrać alkohol do jedzenia

Zamawiasz jedzenie na dowóz? Dobra decyzja – oszczędzasz tym sposobem sporo czasu i masz pewność, że Ty i Twoi goście skosztujecie czegoś przygotowanego przez kulinarnego eksperta. Ale tajemnicą poliszynela jest, że dobre jedzenie smakuje jeszcze lepiej, gdy zaserwuje się do niego właściwie dopasowany alkohol. I nie, nie chodzi tylko o poprawę humoru.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

Właściwie dobrany do posiłku typ alkoholu pobudzi kubki smakowe i sprawi, że potrawa stanie się jeszcze bardziej aromatyczna i nietuzinkowa. Co zatem do czego pasuje? Zamiast wybierać na oślep, poznaj najważniejsze zasady.

Słodkie do słodkiego, wytrawne do wytrawnego

Tak, w uproszczeniu, brzmi najważniejsza zasada, gdy chodzi o dobór alkoholu do posiłku. Do dań wytrawnych i niesłodkich – podajemy alkohole wytrawne. Gdy jednak mamy na myśli słodki deser lub inne tego typu dania, w których dominuje słodycz – równie słodkie likiery oraz wina to doskonały wybór do kompletu. I choć znajomość tej prostej reguły to podstawa – wiedza jest niewystarczająca. Bo alkohole, poza poziomem słodkości, różnią się też natężeniem czy bukietem aromatów. Oto zatem kolejny łyk wiedzy.

Co do przekąsek?

Wszystko zależy od rodzaju przekąsek. Do smakołyków typu orzeszki, koreczki, paluszki czy krakersy idealnie pasuje wytrawny wermut ziołowy – wydobędzie smak słonych dań, pobudzając jednocześnie apetyt. Z przystawkami na zimno dobrze komponują się m.in. wódki czyste. Do przekąsek na ciepło zaś – wyłączając te z drobiu i warzyw – pasują natomiast wódki smakowe, a także dobrej jakości whisky. Do przekąsek drobiowych zaś podajemy białe, wytrawne wino.

Wino – kolor ma znaczenie Do dań obiadowych czy serwowanych podczas kolacji, podajemy oczywiście wino wytrawne. Nie, nie półwytrawne, a wytrawne. To ono pozwoli wyciągnąć z jedzenia pełnię smaku. Ale to nie tak proste, jak by się mogło wydawać. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni typ wina. I tu znaczenie ma kolor. To najprostsze kryterium. Do białego mięsa – np. cielęcego czy drobiu (kurczak, indyk), a także do potraw z ryb sprawdzi się najlepiej wino białe. Gdy zaś zechcemy zaserwować steka z wołowiny, wieprzowinę, a także dziczyznę, kaczkę, czy dzikie ptactwo – koniecznie wybrać należy wytrawne wino czerwone. Uwaga! Wino czerwone podajemy także do potraw mącznych – a więc np. do włoskiej pasty czy ravioli.

Deserowo, czyli na słodko

Gdy chodzi o alkohole słodkie, wybór również jest niemały. Zasadniczo – gdy serwowane mają być owoce, orzechy i słodkie desery – najlepiej skomponuje się z nimi wino deserowe. Ale jeśli serwowana ma być również kawa, dobrze spiszą się również likiery, słodkie wódki gatunkowe, a także słodkie nalewki domowe. Po kawie i ciastku można zaserwować również koniak lub winiak, które przywrócą balans smaków.

Jak widać, zasady serwowania alkoholi do potraw nie są tak trudne, jak by się mogło wydawać. Warto o nich pamiętać, by kupując jedzenie na telefon, móc sobie w domowym zaciszu urządzić ucztę, niczym w najlepszej restauracji.

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść