WAŻNE
TERAZ

Sondaż o rządach Tuska. Polacy wydali werdykt

Ciorba – jak przygotować pyszną rumuńską zupę?

Szukasz pomysłu na pożywną i oryginalną zupę z lekko kwaśnym akcentem? Przygotuj klasykę rumuńskiej kuchni, czyli ciorbę. Potrawa występuje w rozmaitych odsłonach, może być np. alternatywną wersją lubianych w Polsce flaczków. Jej przygotowanie nie jest trudne.

CiorbaCiorbę serwuje się ryżem, makaronem czy nawet lanymi kluskami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | CRISTINA ALEXE
oprac.  KGD

Kuchnia Rumunii, podobnie jak jej bałkańskich sąsiadów, to prawdziwa mieszanka różnych tradycji kulinarnych świadcząca o bogatej historii krainy Drakuli, przez którą przewijali się przedstawiciele wielu narodów. Na przykład pamiątką po tureckiej okupacji jest zaskakująca każdy kęsem pożywna zupa zwana ciorba (jej nazwa pochodzi zresztą od tureckiego słowa "Çorba"). Niejednorodna, bez uniwersalnego przepisu, ale właśnie dzięki temu warta poznania.

Trudno zdefiniować tę potrawę, gdyż Rumuni spożywają ją w rozmaitych wariantach. Oprócz posiekanych warzyw mogą pływać w niej małe pulpeciki wieprzowe, kawałki ryb albo… wołowe flaczki. Ciorbę serwuje się ryżem, makaronem czy nawet lanymi kluskami, zwykle w towarzystwie miseczki z kwaśną śmietaną, świeżo wypieczonego chleba i piklowanej ostrej papryki.

Wszystkie wersje rumuńskiej zupy łączy charakterystyczny, bardziej lub mniej kwaśny smak. Zazwyczaj uzyskuje się go dzięki dodatkowi soku z cytryny lub kiszonej kapusty. Niekiedy do ciorby dodaje się również surowe żółtka, dzięki którym nabiera ciekawego koloru.

Co zrobić z przesoloną zupą? Oto kilka prostych trików, aby ją uratować

Najpopularniejsze wersje tej potrawy to ciorba de perisoare (z klopsikami) i ciorba de burta (z żołądkami wołowymi). Jak je przyrządzić?

Ciorba de perisoare

Do przyrządzenia pysznej zupy potrzebujemy około litr wywaru mięsnego, najlepiej z jagnięciny lub wołowiny. Podgrzewamy go, a następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, pokrojone w talarki dwie marchewki, pokrojone w kostkę: 2-3 pomidory, czerwoną paprykę, dużego ziemniaka i selera korzeniowego (pół bulwy) oraz dwie cytryny pokrojone w plasterki (wcześniej należy dokładnie wyszorować ich skórkę). Wszystko zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez 20 minut.W tym czasie przygotowujemy klopsiki – 25 dag mielonej jagnięciny lub wołowiny mieszamy z ugotowanym ryżem (5 dag) oraz posiekaną natką pietruszki (2 łyżki), doprawiamy solą i pieprzem, formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je w mące, po czym wkładamy do zupy. Gotujemy jeszcze pół godziny, od czasu do czasu mieszając.

Ciorba de perisoare świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Ciorba
© Adobe Stock | ©Lupsa Florin - stock.adobe.com

Ciorba de burta

Rumuńska wersja tak lubianych w Polsce flaków. Najtrudniejszym zadaniem będzie przygotowanie wołowych żołądków (potrzebujemy około kilograma tego produktu). Zaczynamy od ich umycia i namoczenia – powinny przebywać w wodzie minimum 2-3 godziny. Po wyjęciu czyścimy żołądki szczotką ryżową, powtórnie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i odcedzamy, opłukujemy, ponownie zalewamy wodą i zagotowujemy. Za trzecim razem gotujemy żołądki dłużej, nawet 2-3 godziny, dodając do wody listki laurowe. Gdy ostygną, obcinamy ciemne brzegi i kroimy żołądki w dość cienkie paseczki.

Tak przygotowane flaczki wrzucamy do wywaru wołowego (około litra), wraz z drobno pokrojonymi lub startymi na grubej tarce warzywami: cebulą, 2-3 marchewkami i małym selerem. Gotujemy pół godziny, po czym dodajemy kilka ząbków czosnku (4-5) przeciśniętych przez praskę, sól i pieprz. Ze śmietany (szklanka), żółtek (2) i mąki (czubata łyżka) przygotowujemy zawiesinę, którą hartujemy w kilku łyżkach ciepłej zupy i dolewamy do garnka zdjętego z ognia. Mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny.

Ciorba de burta podajemy z posiekaną natką pietruszki lub lubczykiem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟