Sprawdzone porady
Zabielając zupę, zazwyczaj skupiamy się na tym, jak to zrobić, by śmietana się nie zwarzyła. Mało kto zastanawia się, co wykorzystać do zabielenia zupy. A przecież możliwości jest wiele, a każda oferuje inny, interesujący smak.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Śmietana
Podstawowy produkt, który ma niemal każdy z nas w lodówce. To, jaką śmietanę wybierzemy do zabielania, zależy tylko od naszych upodobań bądź… ograniczeń dietetycznych. Najsmaczniejsze będą zupy zabielane tłustymi śmietanami (30 czy 18 procent), bo to tłuszcz jest nośnikiem smaku. One też nie powinny w zupie się zwarzyć, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać śmietanę jogurtową o zawartości 9 procent – trzeba tylko pamiętać, by zahartować ją gorącą zupą przed wlaniem do garnka.
Opcja dla zapominalskich – jeśli nie masz śmietany, a naszła cię ochota na ogórkową, wykorzystaj mleko. Większość z nas pije kawę z mlekiem lub je płatki na śniadanie, więc karton mleka to stały bywalec lodówki. Z uwagi na konsystencję i niską zawartość tłuszczu mleka trzeba dodać do zupy nieco więcej, zwłaszcza jeśli marzy nam się zupa kremowa i biała niczym śnieg.
Mleko kokosowe
Świetnie pasuje do zup azjatyckich – tajska zupa z kurczakiem i limonką nie obejdzie się bez dodatku mleka kokosowego z puszki. Co ciekawe, to mleko można zaadaptować do zup o polskim sznycie. Tradycyjna pomidorowa czy krem z dyni zyskają delikatny aromat i subtelny smak kokosa. By uzyskać bardziej intensywny smak, wystarczy użyć gęstej śmietanki, która wytrąca się z mleka kokosowego trzymanego w lodówce. Z kolei mleko w temperaturze pokojowej będzie płynne i mniej wyczuwalne w zupie.
Mascarpone
Ten ser znany jest zwłaszcza z najsłynniejszego włoskiego deseru – tiramisu. Chętnie wykorzystujemy go do bogatych sosów do makaronu, ale również cudownie podkreśla smak zup. Wystarczy niewielka ilość mascarpone, by zupa grzybowa zyskała jeszcze bardziej szlachetnego smaku i aromatu, a dodatek tego sera do zup owocowych sprawi, że zwłaszcza dzieci nie będą w stanie oderwać się od talerza.
Kefir i jogurt
To opcja dla tych, którzy pragną nieco odchudzić zupy zabielane. Zarówno kefir, jak i jogurt nadają lekko kwaskowatego smaku, więc zwłaszcza ogórkowa, pomidorowa czy barszcz ukraiński będą dobrze komponować się z ich dodatkiem. Z uwagi na niską zawartość tłuszczu istnieje ryzyko, że jogurt i kefir zwarzą się w gorącej zupie, więc należy je dodawać po uprzednim rozrobieniu w miseczce z niewielką ilością zupy.