Czy tylko śmietana? 5 pomysłów na zabielenie zupy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Sprawdzone porady

Obraz
© 123RF

Zabielając zupę, zazwyczaj skupiamy się na tym, jak to zrobić, by śmietana się nie zwarzyła. Mało kto zastanawia się, co wykorzystać do zabielenia zupy. A przecież możliwości jest wiele, a każda oferuje inny, interesujący smak.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Śmietana

Obraz
© 123RF

Podstawowy produkt, który ma niemal każdy z nas w lodówce. To, jaką śmietanę wybierzemy do zabielania, zależy tylko od naszych upodobań bądź… ograniczeń dietetycznych. Najsmaczniejsze będą zupy zabielane tłustymi śmietanami (30 czy 18 procent), bo to tłuszcz jest nośnikiem smaku. One też nie powinny w zupie się zwarzyć, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać śmietanę jogurtową o zawartości 9 procent – trzeba tylko pamiętać, by zahartować ją gorącą zupą przed wlaniem do garnka.

/ 6

Opcja dla zapominalskich – jeśli nie masz śmietany, a naszła cię ochota na ogórkową, wykorzystaj mleko. Większość z nas pije kawę z mlekiem lub je płatki na śniadanie, więc karton mleka to stały bywalec lodówki. Z uwagi na konsystencję i niską zawartość tłuszczu mleka trzeba dodać do zupy nieco więcej, zwłaszcza jeśli marzy nam się zupa kremowa i biała niczym śnieg.

/ 6Mleko kokosowe

Obraz
© 123RF

Świetnie pasuje do zup azjatyckich – tajska zupa z kurczakiem i limonką nie obejdzie się bez dodatku mleka kokosowego z puszki. Co ciekawe, to mleko można zaadaptować do zup o polskim sznycie. Tradycyjna pomidorowa czy krem z dyni zyskają delikatny aromat i subtelny smak kokosa. By uzyskać bardziej intensywny smak, wystarczy użyć gęstej śmietanki, która wytrąca się z mleka kokosowego trzymanego w lodówce. Z kolei mleko w temperaturze pokojowej będzie płynne i mniej wyczuwalne w zupie.

/ 6Mascarpone

Obraz
© 123RF

Ten ser znany jest zwłaszcza z najsłynniejszego włoskiego deseru – tiramisu. Chętnie wykorzystujemy go do bogatych sosów do makaronu, ale również cudownie podkreśla smak zup. Wystarczy niewielka ilość mascarpone, by zupa grzybowa zyskała jeszcze bardziej szlachetnego smaku i aromatu, a dodatek tego sera do zup owocowych sprawi, że zwłaszcza dzieci nie będą w stanie oderwać się od talerza.

/ 6Kefir i jogurt

Obraz
© 123RF

To opcja dla tych, którzy pragną nieco odchudzić zupy zabielane. Zarówno kefir, jak i jogurt nadają lekko kwaskowatego smaku, więc zwłaszcza ogórkowa, pomidorowa czy barszcz ukraiński będą dobrze komponować się z ich dodatkiem. Z uwagi na niską zawartość tłuszczu istnieje ryzyko, że jogurt i kefir zwarzą się w gorącej zupie, więc należy je dodawać po uprzednim rozrobieniu w miseczce z niewielką ilością zupy.

Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie