Ciasto ryżowe. Słodki dodatek do popołudniowej kawy
Ciasto z ryżu? To możliwe. Ewa Wachowicz proponuje prosty i szybki przepis na coś słodkiego do kawy. Gwarantujemy, że posmakuje nawet największym łasuchom Ciacho jest puszyste i aromatyczne.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Niezbędne składniki:
- 300 g ryżu do risotto, np. Arborio
- 1¾ l mleka
- 250 ml wody
- 150 g cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
- skórka otarta z pomarańczy
Do podania:
- filety z pomarańczy
- listki mięty
Przepis
Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem i wodą, posłodzić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać likier i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszać i połączyć z wystudzonym ryżem.
Przepis
Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą ryżową. Przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą; średnica foremki 28 cm). Piec przez 1 godzinę w temp. 160 st. C. Wystudzić. Udekorować filetami z pomarańczy oraz miętą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl