Trwa ładowanie...
d3xdnl8
d3xdnl8

Ciasto pleśniak. Smakuje jak u babci

Przepis

Pleśniak to jedno z najsmaczniejszych polskich ciast. W niektórych regionach Polski nazywany jest także skubańcem, przekładańcem, strzępcem, fugą lub fugowcem. Pleśniak składa się z kilku warstw, jest jednak bardzo prosty do przygotowania. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis.

3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Ciasto pleśniak. Smakuje jak u babci
Adobe Stock
Składniki
  • 4 duże jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej (szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy
Przepis
  • Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
  • Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na trzy części. Jedną z nich połączyć z kakao.
  • Do wysmarowanej tłuszczem formy zetrzeć na tarce jedną z jasnych części ciasta. Rozsmarować powidła lub dżem. Zetrzeć ciemną cześć ciasta.
  • Wyłożyć pianę z białek i delikatnie wyrównać. Zetrzeć ostatnią część ciasta.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez ok. 45-50 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto pleśniak. Smakuje jak u babci
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d3xdnl8
d3xdnl8
d3xdnl8
d3xdnl8
Więcej tematów
d3xdnl8