Ciasto pleśniak. Smakuje jak u babci
Pleśniak to jedno z najsmaczniejszych polskich ciast. W niektórych regionach Polski nazywany jest także skubańcem, przekładańcem, strzępcem, fugą lub fugowcem. Pleśniak składa się z kilku warstw, jest jednak bardzo prosty do przygotowania. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
- Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na trzy części. Jedną z nich połączyć z kakao.
- Do wysmarowanej tłuszczem formy zetrzeć na tarce jedną z jasnych części ciasta. Rozsmarować powidła lub dżem. Zetrzeć ciemną cześć ciasta.
- Wyłożyć pianę z białek i delikatnie wyrównać. Zetrzeć ostatnią część ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez ok. 45-50 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl