Ciasto pleśniak. Smakuje jak u babci
Przepis
Pleśniak to jedno z najsmaczniejszych polskich ciast. W niektórych regionach Polski nazywany jest także skubańcem, przekładańcem, strzępcem, fugą lub fugowcem. Pleśniak składa się z kilku warstw, jest jednak bardzo prosty do przygotowania. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis.
3.3
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Źródło: Adobe Stock
Składniki
Przepis
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
- Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na trzy części. Jedną z nich połączyć z kakao.
- Do wysmarowanej tłuszczem formy zetrzeć na tarce jedną z jasnych części ciasta. Rozsmarować powidła lub dżem. Zetrzeć ciemną cześć ciasta.
- Wyłożyć pianę z białek i delikatnie wyrównać. Zetrzeć ostatnią część ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez ok. 45-50 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Ciasto pleśniak. Smakuje jak u babci
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
4
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.