Ciasto pleśniak. Klasyka wśród polskich wypieków
Pleśniak to ciasto, które gościło przed laty w niemal każdym polskim domu. Dziś jest nieco zapomniane. Warto więc wrócić do tradycyjnych przepisów i przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, następnie dodaj pokrojone masło i posiekaj dużym nożem na "kaszkę".
- Dodaj żółtka i pół szklanki cukru, szybko wyrób ciasto. Podziel je na 3 części. Do jednej części dodaj kakao i wymieszaj. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
- Białka ubij na sztywną pianę dodając po trochu szklankę cukru.
- Kwadratową blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasta zetrzyj na tarce warzywnej. Na blachę wyłóż jedną białą część ciasta i delikatnie ugnieć.
- Na cieście rozprowadź dżem porzeczkowy, a następnie kakaową część ciasta. Pianę z białek wyłóż na ciemne ciasto i posyp białą częścią ciasta.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze