Ciasto pleśniak. Klasyka wśród polskich wypieków
Pleśniak to ciasto, które gościło przed laty w niemal każdym polskim domu. Dziś jest nieco zapomniane. Warto więc wrócić do tradycyjnych przepisów i przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, następnie dodaj pokrojone masło i posiekaj dużym nożem na "kaszkę".
- Dodaj żółtka i pół szklanki cukru, szybko wyrób ciasto. Podziel je na 3 części. Do jednej części dodaj kakao i wymieszaj. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
- Białka ubij na sztywną pianę dodając po trochu szklankę cukru.
- Kwadratową blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasta zetrzyj na tarce warzywnej. Na blachę wyłóż jedną białą część ciasta i delikatnie ugnieć.
- Na cieście rozprowadź dżem porzeczkowy, a następnie kakaową część ciasta. Pianę z białek wyłóż na ciemne ciasto i posyp białą częścią ciasta.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl