Trwa ładowanie...
d107zcs
22-05-2022 11:41

Ciasto pleśniak. Klasyka wśród polskich wypieków

Przepis

Pleśniak to ciasto, które gościło przed laty w niemal każdym polskim domu. Dziś jest nieco zapomniane. Warto więc wrócić do tradycyjnych przepisów i przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".

d107zcs
3.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 250 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 400-500 g dżemu z czarnej porzeczki
  • szczypta soli
Przepis
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, następnie dodaj pokrojone masło i posiekaj dużym nożem na "kaszkę".
  • Dodaj żółtka i pół szklanki cukru, szybko wyrób ciasto. Podziel je na 3 części. Do jednej części dodaj kakao i wymieszaj. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
  • Białka ubij na sztywną pianę dodając po trochu szklankę cukru.
  • Kwadratową blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasta zetrzyj na tarce warzywnej. Na blachę wyłóż jedną białą część ciasta i delikatnie ugnieć.
  • Na cieście rozprowadź dżem porzeczkowy, a następnie kakaową część ciasta. Pianę z białek wyłóż na ciemne ciasto i posyp białą częścią ciasta.
  • Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto pleśniak. Klasyka wśród polskich wypieków
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d107zcs
d107zcs
d107zcs
d107zcs
Więcej tematów
d107zcs