Ciasto pani Walewska. Warstwowa pychotka do kawy

Pani Walewska, zwana również pychotką to obłędne w smaku ciasto. Całkiem łatwe do przygotowania, pięknie prezentuje się na stole i zbiera same pochwały. Przepis prosto z bloga "Just my delicious".

Ciasto pani Walewska. Warstwowa pychotka do kawyCiasto pani Walewska. Warstwowa pychotka do kawy
Paulina Krajewska

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 200 g lekko schłodzonego masła
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Beza:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa budyniowa:

  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła

Przepis

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, śmietanę, żółtka i masło wyrób na jednolite ciasto, które nie przywiera do dłoni. Wyłóż nim dwie równej wielkości blaszki pokryte papierem do pieczenia. Białka na bezę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz mąkę. Każdy blat ciasta posmaruj dżemem (po 200 g na każdy blat), obsyp orzechami i pokryj masą bezową. Piecz w 180 stopniach C przez około 40-50 minut.

Przepis

Połowę mleka odlej i wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem pudrem i żółtkami. Resztę mleka zagotuj, a następnie dodaj do niego mleko wymieszane z pozostałymi składnikami (bez masła). Mieszaj cały czas na małym lub średnim ogniu do czasu, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gdy budyń wystygnie, utrzyj masło na jasną i puszystą masę, do której cały czas miksując, dodawaj stopniowo ostudzony budyń. Gotową masę wyłóż na jeden z upieczonych i ostudzonych blatów ciasta i już.
Zobacz także: chrupiące churros z czekoladą

Przepis

Więcej przepisów na ciasta i desery Pauliny Krajewskiej w książce "Delicje i Łakocie".

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce